Kocour Bob

Kocour Bob https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364687/bmid_kocour-bob-EUH-364687.jpg 4 536 172

Kocour Bob série

1. díl >

Neobyčejná kniha s neobyčejným příběhem. I tak lze popsat jednu z nejprodávanějších britských knih současnosti. Poutavý, autobiograficky laděný příběh o přátelství mezi mladým muzikantem a jeho kocourem byl přeložen již do 26 světových jazyků a dočkal se více než 850 000 prodaných výtisků. James, bývalý bezdomovec a potulný muzikant, nalezl jednoho dne u svého bytu zraněného kocoura a dal mu jméno Bob. Vzniklo mezi nimi silné pouto, které pomohlo Jamese definitivně vysvobodit z drogové závislosti. Bob zároveň začal Jamese doprovázet na jeho pouličních vystoupeních v ulicích Londýna. Stala se z nich nerozlučná dvojka, jež je dodnes zajímavou atrakcí pro turisty ze všech koutů světa. Při tom všem zažívali komická i nebezpečná dobrodružství, která se stala součástí tohoto oblíbeného bestselleru.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Příroda, zvířata , Příběhy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

A Street Cat Named Bob , 2012


více info...

Přidat komentář

Nerissa
15.04.2024 3 z 5

Kniha se mi líbila. Byla milá, zajímavá, o to víc, že autobiografická. Ale trochu se bojím, že na knihu rychle zapomenu.

18LenkA12
26.03.2024 5 z 5

Autobiografický příběh, plný životních zkoušek, hledání sama sebe. Vyprávění bylo plné dobrodružství, napětí, které jsem díky příběhu a nenucené formě prožívala s hlavními hrdiny. Určitě si přečtu další dobrodružství kocoura Boba.


helenkan
23.03.2024 3 z 5

Přečteno trochu s přemlouváním. Spíš jen abych si splnila téma čtenářské výzvy. Nejsem z knihy tak nadšená jako většina čtenářů přede mnou.

PosPol
15.03.2024 1 z 5

Na tuhle knihu jsem se jako milovník koček moc těšila. Po dočtení však zbyla jen hořká pachuť zklamání. james se prezentuje jako bezdomovec, přitom na ulici v podstatě nebyl. Má byt a živí se jako pouliční umělec. Když najde kocoura před svými dveřmi, jako feťák upínající se ke každé naději v něm spatří zázrak a novou šanci. Dosud žil z ruky do huby, ale když si nechá Boba, má najednou zodpovědnost i za něj.

Většinu knihy bere metadon, ale nijak se o užívání drog nerozepisuje. Ono celkově se James popisuje jako ten největší chudinka pod sluncem, kterému všichni jen ubližují. Největší problém jsem měla v jeho přístupu ke kocourovi. A odráží to můj pohled na bezdomovce a narkomany a jejich zvířata - ano, můžou je milovat, ale nikdy jim nezajistí dostatečnou péči! A když budete krvácet, tak pohlazení po hlavičce vás asi nespasí. Skvělou ukázkou bylo, když kocour zvracel skoro až do bezvědomí a James si neustále obhajoval, že to je ještě dobré a na veterinu nešel.

Kniha je literárně slabá, nebýt kocoura, nikdo si jí ani nevšimne. A tak je dobrá především jako ukázka pokrytectví nás lidí - příběh feťáka nikoho nezajímá, ale dej na obálku kočku a lidi ti utrhají ruce! Zároveň James romantizuje bezdomovectví, kdy lidé nejen v Londýně často ani nemají na chleba, ale on našetří během pár týdnů 500 liber? Kdepak, další díly si nechám rozhodně ujít. 1* dávám jen kvůli kocourovi...

Forestwalker
07.03.2024 4 z 5

Příjemná knížka o tom, jak si vzájemně vypomohli feťák na metadonu s toulavým kocourem. Až mě překvapuje, že si víc pouličních umělců nepořizuje místo těch nebezpečně vypadajících velkých psů kočky, které jsou navíc výrazně levnější na "provoz". Na druhou stranu je fakt, že jen málokterá kočka dovede tak v klidu skoro celý den sedět a pomáhat páníčkovi vydělávat. Je to dobře vidět na videích na Youtube a nakonec i ve filmu, kde hrál Bob sám sebe.
Zaujalo mě také, že knížka obsahuje celou řadu rad k chovu koček, navíc správných. Kdyby se do toho chtěl někdo pustit, s touhle knížkou si bez problémů vystačí.

janulka1310
06.02.2024 5 z 5

Knihu mám na seznamu už delší dobu, teď na ni přišla řada díky výzvě :) Samotný příběh mě zaujal asi více, než literární zpracování. Kniha se četla velmi jednoduše, někdy mi přišlo zbytečné opakování stejných myšlenek a pocitů hlavního hrdiny, ale chápu, že knihu psal ne-spisovatel a vlastně to nejpodstatnější je ten příběh samotný. Po dočtení knihy jsem si vyhledala i film, který mám v plánu zkouknout a určitě budu zvědavá na další pokračování :) Je to milé, čtivé, jednoduché... smysl to má ovšem hluboký :)

Annannas
30.01.2024 4 z 5

"Každý potřebuje někdy cítit změnu k lepšímu, každý si zaslouží druhou šanci. Bob a já jsme se své šance chopili...."
Velmi pěkná oddechovka.

Cher
30.01.2024 5 z 5

Bylo to milé čtení. Kočky sice moc ráda nemám, ale Boba z příběhu jsem si zamilovala.

iveta3689
28.01.2024 4 z 5

Milé povídání. Kočičí lidé si to určitě užijí víc než já, ale i pro mě to bylo příjemné překvapení. Děj je prakticky nulový, ale přesto se od toho nedá odtrhnout.

grimik
19.01.2024 5 z 5

Každý potřebuje přítele, jaký je Bob. Mám velké štěstí, že jsem nejednoho takového našel.

O77
10.11.2023 5 z 5

Hlavní kouzlo této knihy podle mě spočívá v tom, že na rozdíl od většiny současné literatury při četbě této na Vás nedýchá "tíživé neskutečno" ale "přívětivé skutečno".

uzivatel6305
15.10.2023 4 z 5

To je ale milé počteníčko. Úplnou náhodou jsem na knížku narazila po tom, co jsem si pořídila zrzavého kocourka a doufám, že bude tak skvělý jako byl Bob. Ti dva si byli opravdu souzeni a jejich zžití, útrapy, spolupráce a vzájemná podpora mluví o jejich velmi silném a krásném přátelství. Ke všemu se vše odehrává v mém milovaném Londýně, takže další plusový bod. Doporučuji tedy i těm, kteří nevlastní zrzavého kocoura. A proč vlastně ne?

martinaandulka
07.10.2023 5 z 5

Poprvé jsem si knihu půjčila a byla jsem z ní nadšená tak jsem si ji pořídila.Teď jsem četla potřetí a stále mě dojímá.James jsi prošel těžkou drogovou závislostí a dostal se na úplné dno,ale houževnatostí a tím,že našel kocoura jako parťáka se mu povedlo změnit život.

rumund
01.03.2023 3 z 5

Vlastně vůbec nevím co si o této knize myslet. Ani nevím jestli se mi líbila nebo ne. Nic úchvatného to teda pro mě určitě nebylo. Možná spíš úplně obyčejný příběh o souznění kocoura a mladíka, který si před tím prošel drogovou minulostí s pádem až na úplné dno. U nás v Česku by se něco takového snad ani nebylo reálné.

Mindy
27.09.2022 4 z 5

James a Bob se myslím hledali, až se našli. Z příběhu vyznívá, že jeden zachránil druhého. Jamesovi jsem držela palce v boji se svou závislostí. A zdá se, že to zvládl. No a Bob? Je obdivuhodné, že mu nevadil ruch velkoměsta, davy lidí, hluk projíždějících aut nebo jízda autobusem. To naše kočky, zvyklé na klidný život na vesnici, by se zbláznily.

alca-212
20.09.2022 5 z 5

Knížka to byla krásná, moc jsem klukům fandila. Doporučuji všemi deseti :-).

alibaba72
17.09.2022 5 z 5

Vtipná motivační kniha :-)

Babo
21.07.2022 4 z 5

Fajn knížka o jednom skvělým kočičákovi a jednom zachráněném narkomanovi.
A na youtube opravdu jsou :-)

Pítrs85
28.04.2022 3 z 5

Každý kdo má, nebo někdy měl, kočičího kamaráda, ví moc dobře, jak vám tahle čtyřnohá stvoření dokáží změnit život, povznést jej o několik pater nahoru. Příběh Jamese Bowena je možná docela prostý, ale má velké srdce, stejně jako James sám. Zkrátka i cynik jako já musel uznaně pokývat, že tyhle dvě do té doby ztracené existence se musely najít a jejich životy protnout, aby našly nejen spřízněnou duši, ale i dům pro Boba a domov pro Jamese.

a304
25.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Příběh se mi opravdu líbil a celý, proto doporučuji.