Haunting Adeline: Stíny nad Adeline
H. D. Carlton
Kočka a myš / Cat and Mouse Duet série
1. díl
Dokážu manipulovat emocemi kohokoli, kdo mi to dovolí. Způsobím vám bolest, rozpláču vás, rozesměju a přiměju vás si povzdechnout. Ale moje slova na něj neplatí. Zvlášť když ho prosím, aby odešel. Pořád tam je, sleduje mě a čeká. A já se nikdy nedokážu odvrátit. Ne když chci, aby přišel blíž. STÍN Nechtěl jsem se zamilovat. Ale teď, když jsem se zamiloval, se nedokážu držet dál. Jsem okouzlený jejím úsměvem, jejíma očima a tím, jak se pohybuje. Jak se svléká... Budu ji dál sledovat a čekat. Dokud nebude moje. A jakmile bude, už ji nikdy nenechám odejít. Ani když mě bude prosit, abych to udělal... celý text
Literatura světová Pro ženy Erotika
Vydáno: 2024 , RedOriginální název:
Haunting Adeline, 2021
Musim rict, ze tato kniha opravdu dostoji svemu zarazeni jako "dark romance". Neni to urcite cteni pro kazdeho, ale me to pohltilo. Pribeh byl velice zajimavy, skvele napsany, ze vas chyti a uz nepusti. Libilo se mi, ze je to psane z pohledu obou hlavnich hrdinu. Detektivni linka byla zpestrenim pribehu a diky velmi otevrenemu konci, jako coze, nutne (uz vcera bylo pozde) potrebuju dalsi dil.
Tak... Nějak nevím co napsat. Když jsem četla tady ten první díl,v některých okamžicích jsem si říkala,že je Adie úplně vypatlaná,že si to nechá líbit. Ale zkousla jsem to a knížku dočetla. Bylo to zvrácené,někdy až moc. Ale v porovnání s druhým dílem se to dalo číst. Dvojku si rozhodně nekoupím až vyjde u nás. To už bylo opravdu na zvracení a půlku knihy jsem musela přeskakovat. Takové knihy by vůbec neměly vycházet. To už je opravdu jak z černé kroniky. Celkově dobrý styl psaní,ale obsah už moc ne.
Pro mě byla Haunting Adeline takovou vstupenkou do tohoto žánru, a když jsem ji minulý rok četla poprvé, ani ve snu by mě nenapadlo, že bych se těšila na rereading v češtině, nebo měla knihu ve více vydáních a těšila se na druhý díl.
U Adeline byste neměli brát varování před samotným příběhem na lehkou váhu, to samozřejmě platí všude, ale v tomto případě je na to potřeba klást důraz. U nás takových knih ještě tolik není (letos se teprve máme na co těšit) a ne všichni si dovedou představit, co za zvrácenosti uvnitř čeká.
Pokud vás Stíny nad Adeline lákají a už vám bylo osmnáct let, udělejte si názor sami. Já se nestydím za to, že jsem tomu příběhu, postavám i žánru totálně propadla.
Za knihu v rámci spolupráce děkuji @knihydobrovsky
(SPOILER) Stejně jako rozporuplné reakce tato kniha vzbuzuje v lidech, tak stejně i já zde svádím s hodnocením vnitřní boj. Co bylo skvělé? Bravurně napsané sexuální scény. Co bylo ploché? Osobnosti hlavních hrdinů. Prostě mi přišlo, že v tomhle ohledu autorka klouže po povrchu. Osobnost Adeline mi ani nejde propojit s její profesí a rozhodně mi nepřijde, že jde o manipulátorku (spíše je neustále manipulována ona - jak okolím, tak hlavním hrdinou). Nedovedu si představit, že hlavní hrdinka napíše knihu. Linka s vyšetřováním případu byla předvídatelná. V půlce knihy mi došlo, že vím jak kniha skočí - a do puntíku jsem to trefila. Tohle celé ovšem neznamená, že jsem se při čtení nebavila! A co mě zklamalo? Čekala jsem větší nářez vzhledem k tomu, jaký má kniha u nás i v zahraničí hype. Wow moment se nekonal snad ani jeden. Spíš jsem se občas zasmála nad absurditou situace, než abych byla šokována. Prozatím 3,5*.
(SPOILER)
Příběh o zamilovaném a posedlém stalkerovi ve mě okamžitě evokoval Netflixí seriál TY, který se mi (až na poslední řadu) moc líbil. Byla jsem proto zvědavá, kam se bude děj ubírat. Baví mě sledovat a číst o psychických porucháh, kdy člověk pomalu rozklíčovává danou osobnost člověka, aby tyhle zvláštnosti "pochopil" a poznal je blíže. A pokud je k tomu připojena nějaká zajímavá detektivní linka, může být příběh opravdu zajímavý. V tomto případě se ale nic moc zajímavého bohužel nedělo...
Máme tu hlavní postavu Adeline - introvertku, která má údajně problém s komunikací ve větší společnosti, má špatný vztah s matkou a raději tráví svůj čas u psaní svých knih, které poměrně úspěšně vydává. Ohledně její povahy se ovšem dostáváme do zajímavého rozporu, protože Adeline ráda navštěvuje párty, je celkem přisprostlá, nevadí ji náhodně balit chlapy na sex... Zkrátka se chová spíše jako sebevědomá ženská, která pozornost naopak chce, než holka, co se straní.
Pak tu máme pana Z. O něm se prakticky celou knihu nic nedozvíme. Jen to, že pracuje ve vládní CIA, bokem má vlastní tajnou organizaci a rád si hraje na Robina Hooda, na kterého je dokonce v knize velmi malý a nepatrný odkaz. Údajně měl skvělé dětství, o rodiče přišel téměř dospělý při autonehodě u které sám nebyl a obvykle se nerad váže ve vztazích. Spíše je definován jako pan správňák - trochu pan tajemný. Tedy, než potkal svoji Adeline a rozhodl se, že ji přinutí, aby se do něho zamilovala tím, že bude sledovat každý její krok a násilně s ní mít sex. To je samozřejmě zvláštní. Kde se v něm bere ta zvrácenost, když dětství měl údajně skvělé? Proč vede organizaci proti zneužívání dětí, obchodu s lidským masem, ale sám je narušenec, který se chová jako labilní magor?
Onen násilný sex je vůbec něco, co tu každý nezkousne. V knize najdete detailně popsané znásilnění Adeline, které je velmi kontroverzní, nicméně se o znásilnění vlastně nejedná, protože Adeline přitahuje strach a sex se Zadem vlastně chce. Narážíme zde na zajímavé téma - na kolik by tato situace vůbec mohla být reálná? Ano, mohu mít nějakou sexuální uchylku a vyhledávat nebezpečí, ale je tam tolik nezodpovězených otázek, že některé pasáže začnou po půlce čtení znít spíše trapně, než uvěřitelně. Do té půlky knihy jsem vlastně pořád čekala, co se stane, ale nakonec z toho bylo jen lascivní porno. Přiznávám, že z počátku byly ony explicitní scény dobře napsané - myslím volbu vhodný slov, jejich překlad do češtiny... Ale od té půlky knihy už to začalo být celé divné. Příběh byl ve výsledku převážně o sexu, než o samotném příběhu. Tak například scéna se schizofrenickoud dívkou na pouti - může mi někdo říct, jak se tahle holka vůbec objevila v příběhu a proč? :D To byla hodně random scéna... Konec mě ale přeci jen nalákal na to, abych si přečetla i druhý díl, i když je prý dost zvrácený a hnusný. Jako matka určitě nechci číst úchylné scény s malými dětmi, takže předem říkám, že od čtení dám ruce pryč, pokud budou více rozebírat chlípnou práci s dětmi. Nicméně konec tak trochu přislíbil zápletku, tak třeba by kniha mohla být z psychologického hlediska zajímavější.
Jinak vedlejší linka Gigi mě moc bavila, i když autorka nebyla příliš kreativní, když zvolila jako společný znak dvou generací stalkera.
Tahle novinka, která nyní válcuje instagram má zatím na DK 78 % ze 178 hodnocení a na GR 3,96 přes 600 tisíc. Stojí za přečtení?
Tohle není čtení pro každého. Jak už asi víte, tak je to dark romance, která má strašidelnou atmosféru, najdete v ni detektivní linku a je jasné, že je zvrhlá a hodně pikantní. Ovšem s tím musíte počítat, když se do knihy pustíte. Ostatně autorka na to varuje.
Rovnou vám řeknu, že jsem nestihla valit oči. Hlavní hrdinka má stalkera, který ji sleduje oknem, chodí jí do baráku, kouká na ní při spaní i přes kamery, zabije pro ní a nahání ji po baráku. Místo aby se odstěhovala, tak tam přece zůstane a nebude se stěhovat. Prostě pianko.
Co si budem, je to čtivý a autorka umí navodit skvělou temnou atmosféru. Zprvu jsem se bála za hlavní hrdinku, u které jsem moc nechápala její myšlení. Já bych zdrhla hned a už by mě tam nikdo neviděl.
Za mě to mělo trochu slabší rozjezd, kdy mi přišlo 100 stran stále dokola, ale pak se to rozjelo. Na pozadí se odehrává opravdu zajímavý a silný příběh, který autorka dobře zpracovala a vy nevíte, zda máte hlavního hrdinu mít rádi, či ne.
Takže! Pokud máte rádi dark romance, tak tohle stojí za přečtení. Pokud jste žádné nečetli, ale tohle vás láká, tak si pozorně přečtěte varování a recenze, protože tohle rozhodně není pro každého. Je to zvracené a je tam silné téma, se kterým musíte počítat.
Při psaní recenze se budu stydět.
Scény se Stínem jsou brutální, až mi naskakovala husí kůže a říkala jsem si, že to není možné.
To nenávidění jsem hrdince nevěřila přišlo mi, že bylo až moc jasný, že ho bude chtít. Na druhou stranu, když si jí vyhlídl někdo takhle "mocnej" tak je asi jedno, co udělá. Pak jsem taky přemýšlela nad tím jestli člověk opravdu muže sex proti své vůli tak užít.
Knihy mi připadají dobré ve chvíli, kdy o nich přemýšlím během čtení několik dnů.
Nejdřív jsem Stínovi chtěla ukázat, že bych byla lepší a ochránila tu holku. Kdysi jsem psala fan fikce na hackery, tak by se to tam i hodilo :D Později už jsem si říkala, že už zachránit nepotřebuje, že to chce.
Jinak takovej ten strach, zlobení, takové představy napadly určitě kde koho, je to přirozené.
Kniha mi pak začala připomínat fan fikci na Dextera a nějak se tý myšlenky držím.
Ze začátku jsem si říkala, jak je zabíjení špatný, že by se to takhle řešit nemělo a ke konci...mám chuť se přidat nějakýmu hajzlovi uříznout péro.
Skončilo to špatně, ale to se dalo čekat.
Tak jo, chápu, že je to něco nového, šokujícího. Super marketingový tah, stejně jako kdysi bylo šokující i 50 odstínů. Ovšem po stránce kvalitativní je to jako kresba pětiletého dítěte. Postavy ploché, styl psaní a jazyk pokulhává. Ani mi nevadilo, že je to zvrácené, ale spíš, že je to děsně zpracované dílo...
Tuto knihu si buď zamilujete, nebo ji budete nenávidět. Lepší knihu jsem dlouho nečetla. Ale jak uvádí některé jiné názory, není to kniha pro každého. Rozhodně doporučuji a těším se na další díl.
Tak jo, tohle rozhodně není pro každého. Asi musíte být trochu zvrhlí, otrlí a masochisti k tomu a já asi jsem :-) líbilo se mi to. Autorka to prostě umí prodat. Text se čte sám, mám sice určité výhrady k hlavním postavám, ale jinak to byla jízda a jsem zvědavá na další díl. Obsah knihy už tu byl hodněkrát zmíněn, takže ten vynechám....
Já vlastně netuším, co říct. Totálně neumím uchopit a vyjádřit svoje pocity, asi jako Addie. Dočetla jsem knihu právě teď, takže se aspoň pokusím napsat to, co teď cítím - a pak, až mi to vše pořádně projde hlavou, dopisu, jak se na to budu koukat “střízlivá.
Ze začátku jsem necítila nic jiného než znechucení. Hned v první Stínově kapitole jsem chtěla knihu zavřít a přestat číst něco tak nechutného. Jojo, kdybych jen věděla, co mě čeká…
Autorka ale umí fakt dobře psát, takže jsem prostě četla dál. Někdy kolem 200 strany jsem se přistihla, že tu knížku hltám a najednou cítím fakt škálu pocitů během jedny kapitoly. Znechucení neustoupilo, ale začala jsem s hrdiny souznit. V ten moment jsem se cítila zrazená sama sebou. Jednoduše jsem knihu potřebovala už fakt dočíst, protože to bylo čím dál.. méně zvrácené? Jak kdyby druhá polovina knihy byla něco úplně jiného. S oběma konci jsem tak nějak počítala, přece jen, je to série.. Jak se říká, v tom nejlepším se má přestat. Takže další série, u které budu netrpělivě čekat na vydání dalšího dílu. Pecka.
Čtivost knihy je rozhodně na 5*, ale v knize jsou prostě věci, které mě děsí a rozhodně by neměly být brané jako něco něco normálního nebo přijatelného. Třeba to, že hlavní hrdinka má Stockholmský syndrom jak poleno a já na jejím místě bych už spíš skočila z toho útesu, který tam je, než tohle prožívala další minutu.
Po dvou dnech rozjímání musím říct, že linka s prababičkou mi přišla docela zbytečná a tak trošku na sílu. Zade byl naprostý opak toho, pro co bojoval a Addie je tak trošku.. flundra. I přes to, že tu násilí a erotiky a podobných věcí bylo požehnaně, většina postav mi přišla tak nějak plochá, ale měli i světlé momenty. Tyhle “drsné knihy skoro nečtu, ale byla jsem zvědavá. Jsem ráda, že jsem knihu přečetla, pustím se do dalšího dílu (prý má být lepší, tak uvidíme), ale odvařená z toho na 5* hvězd nejsem. Ale chápu ten povyk kolem toho.
Mám takové smíšené pocity.
Bylo to maličko zvrhlé ?
Určitě.
Vadilo mi to?
Ani náhodou.
Líbilo se mi napětí, příběh, který vyvolal maličko mrazení i spicy scény.
Líbil se mi i Zade, který byl tak krásně pošahaný, jako správný bad boy.
Nelíbila se mi ale Adeline - pro mě to byla hrozně nesympatická postava - sprostá, opilá, promiskuitní a kromě spicy scén mi přišlo, že se u nich chybí nějaké hlubší charakterové spojení.
Možná autorka mohla odpustit od detektivní zápletky s prababičkou a věnovat se spíš tomu.
Ale dvojku si určitě přečtu.
Příběh je zvrhlý, trochu jednodužší a má hodně povedenou temnou stránku.
Zade, úchylný sexy stalker má samaritánský úděl…zachraňuje unesené děti a ženy, které se mají stát terčem násilí a pedofilie.
To on sleduje svou myšku, aby ji ochránil, ona se samozřejmě brání.
Adeline je ale taky svým způsobem úchylná, vzrušuje ji strach a bojí se moc ráda, takže tihle dva úchyláci se k sobě dokonale hodí!
V knize je i detektivní zápletka, Adeline s kamarádkou objeví rodinné tajemství,musí totiž zjistit, kdo zabil její prababičku.
Celý ten příběh je samozřejmě zvrácený, posedlý sexem a zvrhlý. Erotiku v knížkách mám ráda, tady je to dost hard a nemá to moc šťávu, je to takové suché, zrychlené, že bych z toho byla úplně odvařená, nemůžu říct. Nebudu lhát, už jsem četla lepší.
Násilím a tvrdostí se tady fakt nešetří, některé scény jsou dost drsné a vulgarismus je v příběhu na denním pořádku, slabé povahy můžou mít s tím problém.
Děj je ale skvělý, nechybí akční scény a moc se mi líbí Zadeho účel zachraňovat-ochraňovat, to bylo propracované, jak v akčním filmu.
Nemám moc ráda otevřené konce, než vyjde další díl, zapomenu to! Ale tento byl tak famózní, že další díl si rozhodně nenechám ujít.
Strašně jsem se trápila.
Moc zvrhlosti, moc velký mišmaš, jako by si autorka nedokázala vybrat o čem bude psát. Pro mě naprosto nepochopitelná hlavní postava, která je na jednu stranu hrdinou a na druhou stranu nasilníkem. Zack je narušený psychopat s vlastnostmi komiksového hrdiny a nadpřirozenými schopnostmi. Addie je naivní, submisivní a hlavně promiskuidní děvče.
Další díly zřejmě vynechám
Bylo to super napínavé a bavilo mě tam to pozadí s vyšetřováním případu z minulosti. Zade mi byl na jednu stranu sympatický, tím proti čemu bojoval. Co se týká erotických scén, určitě to není pro každého. Ale já jsem v knihách velmi tolerantní a nedělá mi problém rozlišit to, že je to jen příběh na papíře a tím, že v reálu by to bylo už too much. Za mě povedené a do druhého dílu určitě půjdu.
Kniha se mi moc líbila. Propracovanost postav i příběhu byla hodně v topu. Autorka umí navodit temnou atmosféru, díky, které to bylo velmi čtivé a díky které nevíte,co se ze situace vyklube, než vám je to později jasné...
Chytlo mě za srdce, co stín má za životní úkol (a to v dobrém slova smyslu)...Obdivovala jsem odvahu Adeline, která Zadeovi neustále vzdorovala, zároveň mě štvala jak neustále tvrdila, že ho nenávidí.
A ten konec...já chci vědět jak tohle skončí!!!
Stín Z jménem Zade má dvoubarevné oči a jizvu od čela přes oko až do středu tváře.
Manipulátorka jménem Adeline je spisovatelka se skořicovými vlasy. Nastěhuje se do domu své babičky a diky deníkům začne s kamarádkou vyšetřovat vraždu své prababičky, protože ona měla také svého stalkera. Kdo a proč Adeline sleduje? Zade ji viděl při jedné autogramiádě v knihkupectví a zamiloval se do ni a tak ji také chrání na každém kroku. Zade má velmi nebezpečnou práci, která není úplně legální a Adeline bojuje se svými přesvědčeními a morálními zásadami.
Konec tohoto dílu je velmi otevřený a přesto, že je plný nasily a se.ualnich scen tak mě zajímá jak to vše skončí.
Tak toto byla jízda! Hned na začátek narovinu říkám, že kniha rozhodně není pro každého. Kdo se štítí sprostých slov, urážek, násilí, tak se knize rozhodně vyhněte.
Trošku jsem měla strach z knihy, neboť se jednalo o knihu, o které se tolik mluvilo a většinou mě takové knihy zklamou. Tady tomu tak nebylo. Příběh mě pohltil od prvních stránek a nebyla jsem knihu schopna odložit. Po půlroce jsem našla v sobě zase chuť poznávat knihy díky této, znovu jsem četla do brzkých ranních hodin jen abych věděla, jak to dopadne. A světe div se, ono to má otevřený konec! Neuvěřitelně se těším na druhý díl!
Nejsem si úplně jistá, jestli hlavní hrdinka mi sedí nebo ne, každopádně rozhodně sedí k Zadovi, který mě nepřestával při čtení překvapovat. V knize ani nechybí historická rodinná linka, takže čtenář trošku přemýšlí, kdo by mohl být vrahem prababičky Adeline.
To je asi poprvé, kdy ani nevím JAK tu knihu ohodnotit.
Příběh má tolik pro a proti, až mi z toho hlava stojí a nedokážu se přiklonit k žádné z postav.
Jako co si budeme - kniha byla návykově napsaná, chytla mě a nepustila až bylo najednou dvě hodiny ráno a já si uvědomila, že bych měla jít spát. Byla opravdu čtivá, ALE... nedokázala jsem se smířit s naším "Antihero Hero" Zadem, který bojuje proti zlým lidem, zachraňuje nebohé děti a dívky a pak seká ruce z žárlivosti, trýzní Addie a kouše ji do klitorisu :D To se přeci nedělá ne, když někoho milujete?! Ne? Nebo jo?! :D
Linka vyšetřování prababičky byla jako fajn, ale už toho bylo moc k tomu Zadovi pátrání po těch "Zlých lidech" a k těm dalším sra*kám, které se děly. Asi bych se bez toho všeho vlastně obešla.
Addie měla typický husičkovský komplex, že vlastně nevěděla co chce a to mě vcelku dráždilo. Nemluvě o tom rychlém konci... No, jsem zvědavá, co přinese druhý díl.
Do knížky jsem se trochu bála jít, ale jsem ráda, že jsem se odhodlala. A rovnou řeknu, abyste si ty varování opravdu přečetli a kdyžtak se do HA vůbec nepouštěli.
Četlo se mi to pomaleji, protože jsem si někdy musela něco přečíst dvakrát, anebo pozorněji, abych pochopila, co se děje ( např. ,). Dokonce jsem u čtení jednou vypískla jako myš (Myška je taky přezdívka Addie), no to víte Zadeovy odpovědi.
Nechápu jak mohla autorka vymyslet ty spicy scény a ostatní věci, ale zase ji obdivuju, že dokázala něco takového napsat (ne každý by na to měl žaludek).
Addie jsem si od začátku oblíbila, protože mi přijde jako taková chytrá holka, žádná naivka. A také před ní smekám klobouk, jelikož bydlí sama ve strašidelném domě, kde bych já kadila maggi v kostkách. Pak je tu Zade, kterého nevím jestli milovat nebo se ho bát. Jeho posedlost Myškou (Adeline) bych nazvala přímo psychopatickou (hlavně scénu s ). Já bych mu bohužel taky neodolala, i když to není úplný zlatíčko. Nejoblíbenější vedlejší postavou se stala Daya, jejíž přátelství s Addie bych chtěla i někdy mít já.
Knížka se nejvíce odehrává v Addiině gotickém baráku, který leží v lese a poblíž útesu. Líbily se mi zakomponované prvky hororu, neboli tam panovala taková strašidelnější atmosféra a to já ráda.
Vztah Addie a Zadea postupoval samozřejmě pomalu, postupem času začal gradovat a nějak po polovině knihy byla každá druhá kapitola spicy. Plusové bodíky jsou za thrillerovou zápletku, která příběhu dodávala více šťávy.
Konec jsem trochu předpovídala, ale i tak potřebuji, co nejdřív další díl.