Kočičí král

Kočičí král https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11884/bmid_kocici-kral-wga-11884.png 5 40 11

Nové vydání sbírky pohádek ze všech končin ostrovního království – anglických, irských, skotských i velšských přináší klasické pohádky o zvířátkách i všelijakých kouzlech, strašidelné příběhy i veselé historky z Gothamu, který jako by z oka vypadl našemu Kocourkovu.

Přidat komentář

petrarka72
25.02.2024 4 z 5

Převyprávěné ostrovní pohádky. Napsáno s fortelem, s citem pro styl a pointu. Bozhan German by měla radost (a veršované vložky neuměla tak hezky). Ovšem co mne to napadlo, kombinovat četbu Kočičího krále s Farmou zvířat... :-)

lucie2371
23.01.2024 4 z 5

Tuto knihu jsem četla v rámci čtenářské výzvy 2024, jinak bych se k ní vůbec nedostala.
Ze začátku mi přišly ty pohádky na jedno brdo, jak se říká. Ale pak už to šlo. Nejvíce se mi asi líbila Chytrá obryně.


kopeceli
29.09.2023 5 z 5

Krásné pohádky psané poetickým jazykem. Doporučuji na všední den i neděli, pro malé i velké, tato kniha za to stojí!

meluzena
10.07.2022 5 z 5

Skvělá kniha pohádek. Roztomile potrhlé ilustrace a poťouchlý vypravěč, který škádlí čtenáře větami jako: „A tady příběh kočí. Vždyť stejně každý ví, jak to bylo dál.“ nebo „Já neříkám ani tak ani tak - a vy si o tom myslete, co chcete.“ nebo „Už je to dávno, málem se zapomnělo, že se to doopravdy stalo. A co se stalo? Stalo se, že...“
Najdeme tu klasické náměty jako o slepičce a kohoutkovi, o kůzlátkách, o Palečkovi, jen v trochu jiných kabátcích, k tomu spoustu obrů, Irů a hlavně nádherně zvukomalebný jazyk Pavla Šruta. Doporučuji. Možná ještě víc rodičům :-)

Booky84
24.07.2021 5 z 5

Nádherná kniha pohádek - krátké, dlouhé, veselé i smutné, tak to má prostě být a po tomhle čtenář touží a tohle nyní potřebuje.

kap66
04.03.2021 5 z 5

Během dvou měsíců jsem přečetla dvě knížky pohádek; přemýšlím, jestli je mé duševní rozpoložení v pořádku. Ale asi ano. Potřeba dobrých konců (ty tu nejsou stoprocentně), humoru (ten tu stoprocentně je) a navíc jednoduchého svižného rytmu (u velké části pohádek) nemusí nutně znamenat hnutou mysl, ne?
Měla jsem chuť srovnávat české pohádky s ostrovními, ale autor mi vzal vítr z plachet a slova z úst – zkrátka mi to vyfouknul. Ve velmi hezkém a milém doslovu trošičku pomlouvá Angličany kvůli opisování od jiných národů (to ode mě neberte úplně vážně) a přiznává, že on sám jako vypravěč leccos odebral či přidal. Povedlo se mu to moc dobře a já popíjela tuhle knížečku jako léčivý čaj po několik dní. A když jsem u těch nápojů; kdo je asi autorem této věty týkající se ranečku na cestu: Pavel Šrut, nebo Angličané? Ať tak nebo tak, je kouzelná:
„Nebylo v něm víc, než si nosí každý chudý pocestný: krajíc chleba, kopeček sýra a láhev piva.“ :-)

Hoshi
03.12.2019 5 z 5

Knihu jsem četla již několikrát a čím jsem starší, tím se mi některé pohádky líbí více, jiné méně. Kniha jako taková se čte velmi rychle, krátké pohádky střídají ty delší a celou dobu nás provází krásné ilustrace.. Příjemná oddechovka na dlouhé zimní večery.

Vidlička
13.06.2017 5 z 5

Byla jsem zvědavá na pohádky mého oblíbeného souostroví a ejhle, další věc, která se mi na něm líbí. Mnohdy trošku morbidní (ale ani ty české nejsou zrovna nejpacifičtější...), ale většinou kouzelné a ještě kouzelnější s báječnou anglickou atmosférou a skoro bych řekla i typičností, i když pár jich je asi mezinárodních, známých i u nás. Každopádně doporučuji a chválím vyprávění pana Šruta a moc moc chválím ilustrace paní Prachatické!!

janiice
19.11.2016 5 z 5

I když mám pohádky hooodně ráda, snad všechny, je hodně málo pohádek, které vyslověně nemusím, tak tahle kniha je mezi nejoblíběnějšími už víc než dvě desítky let. Rozhodně mohu doporučit.

elleyne
21.01.2015 5 z 5

Originální pohádky a pro mě vzpomínka na dětství. Nedávno jsem s na ní vzpomněla díky tomu, že jsem někde zahlédla mírně podobnou pohádku té, které je v knize a okamžitě se mi vybavilo: proto Myška Kyška pláče, proto trojnožka kulhá...a tak jsem knihu hned sehnala, aby se s pohádkami mohla seznámit i dcera. A zatím je z nich nadšená skoro stejně, jako já :-)

haaabi
15.02.2014 5 z 5

Nejlepší pohádková knížka, už ji umím skoro z paměti jak ji s dětma pořád čteme :-) Vtipná, skvělá, prostě Pavel Šrut je u nás ve velké oblibě :-)