Kočičí hra

Kočičí hra https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44172/kocici-hra-44172.jpg 4 46 12

Tři novely známého maďarského autora: Gloria vypráví o snaze jeptišky, která byla po zrušení kláštera nucena hledat si místo v moderní současné společnosti. Kočičí hra je román dvou sester - prosté ženy a emigrantky, která se na sklonku života vrací domů. Tótovi je výborná psychologická úvaha o tom, kam až je člověk schopen nechat se ponižovat.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Gloria, Macskajáték, Tóték , 1963


více info...

Přidat komentář

petrarka72
12.01.2024 3 z 5

Kočičí hra a Rodina Tótů se u nás pravidelně objevují na divadle, přečíst si jejich prozaické předobrazy vůbec nebylo špatné. Ovšem nejlepší v této knize je Glórie - příběh ženy, která strávila dvanáct spokojených let v klášteře a po jeho zrušení se učí žít.

InaPražáková
08.10.2020 3 z 5

Glórie a Kočičí hra jsou sled scén, které jako kamínky v mozaice ukazují různě barevné kousky příběhu. Tu veselé, tu vážné, tu ironické nebo absurdní. U Glórie není jediná scéna navíc, ale byly na mě ty pointy nějak málo výrazné, všecko jen lehce směšné, trochu vážné, v hlavě mi to dlouho nezůstane. Kočičí hra je silnější, výraznější text s několika nádhernými větami, ale zase jsou některé opakující se části zdlouhavé. Z trojice v knize je rozhodně nejlepší.
Tótovi jsou povídka čistě komická, tam vždycky záleží, jak čtenář ladí s humorem autora. Já třeskuté grotesky nerada a stupňování do absurdna mě taky neoslovilo, byť vnímám, že přes komiku Örkény ukazuje na vážná a těžká témata - bojová neuróza, zoufalá snaha rodičů prospět dítěti za každou cenu.


Koka
08.05.2020 4 z 5

Glórie - nečekaný a ojedinělý námět. Místy dramatický, místy až parodistický děj. Vynikající, skvělé vyústění příběhu s nádechem komična.
Kočičí hra - příběh proslavený spíše díky divadelní adaptaci. Geniální scény - dialogy a hnutí mysle, se však místy střídají s hluchou vatou. Skvěle podané prostředí ideologicky svázaného Maďarska, jeho materiálního i kulturního úpadku versus život ve svobodném světe (jenomže v exilu!)
Tótovi - gradující a nečekané psycho, ale - dle mého názoru - až přepálené.

vlkcz
05.05.2020 3 z 5

Nejvíc mě zaujala Glorie. Příběh jeptišky, která se po zrušení kláštera pokouší o začlenění do světské společnosti je podán citlivě a místy s lehkým humorem.
Kočičí hra je klasika, která mě ale navzdory úžasným výkonům Dany Medřické a Vlasty Fabiánové nestrhla ani jako divadelní představení. Jsou tam silné momenty, ale celkově mi novela přišla poněkud chaotická.
A gogolovská fraška Tótovi už mi nesedla vůbec.

000nugatovej
06.02.2020 5 z 5

Očekával jsem výbornou Kočičí hru. A nezklamala mne. Kvalitní počteníčko mi přinesla i Glórie. Ovšem přímo skvělá byla hořká groteska Tótovi. Netušil jsem, že něco takového napsal autor za železnou oponou.. Holt 60. léta minulého století byla asi nejen v Československu plodná.

Magrata15
09.08.2019 4 z 5

Knížku jsem objevila v antikvariátu a koupila jsem jí, protože mám moc ráda divadelní hru podle této předlohy s Danou Medřickou. Kočičí hra supr, další povídka slabší, pro mě ne moc srozumitelná. Ale jinak jsem ráda, že jsem si tuhle knížku ulovila do své knihovny.

čika
26.06.2019 5 z 5

Hodnotím rozhlasovú hru - fantastický výkon, ale samozrejme aj fantastická predloha.

tygřík2
31.01.2019 5 z 5

Znám jako divadlo. Viděno mnohokrát. V průběhu let pokaždé jinýma očima.
Pokaždé nádherný zážitek.

nikikostadinova
14.05.2016 5 z 5

Asi nikdy nezapomenu na den kdy jsem si pustila záznam kočičí hry s Danou Medřickou v roli Erži. Pro mně naprosto úžasný zážitek i přes sklo monitoru. A příběh sepsaný do prózy taky bezva. Za mně jednoznačně 5 hvězd.

Ony
10.05.2016 4 z 5

Örkény píše krátce, soustředěně a s neobyčejným smyslem pro absurdní humor. Glórie mě ještě trochu štvala, Kočičí hra je skvělá a Tótovi absolutní vrchol.

alexpo
25.03.2014 4 z 5

Já nejdřív viděla v divadelní podobě a pak si teprve přečetla drama. Obojí bylo moc dobré. Bláznivá paní Eržika i její důvěrnice Myška jsou vděčné postavy. Ukecané, probírají události každodenního života. Eržičinou rádkyní je její sestra Gizela, která emigrovala do Německa, je sice bohatá, ale na invalidním vozíku a přemlouvá Eržiku, aby se k ní nastěhovala. A k jejich sblížení (zeměpisnému) nakonec napomůže frivolní Pavla, která přebere Eržice letitého ctitele.

scareface
25.06.2013 5 z 5

Příběhem dvou sester prolíná stará fotografie.
Pochází zřejmě z léta 1918 nebo 1919. Jsou na ní zachycena Szkallova děvčata, Erszi a Giza, která běží k Tisze. Dnes má Erszi Orbánová šedesát let a žije už téměř dvacet let sama v jednom budapešťském činžáku. Je to rázná a prostá žena, která si nenechá nic líbit. Často se hádá, ponejvíce u mlékařky nebo řezníka. Oduševnělá sestra Giza je jejím opakem. Léčí se v německém Garmisch-Partenkirchenu v sanatoriu u svého syna, je těžce nemocná.
Jediným poutem mezi sestrami jsou dopisy i vzájemné dlouhé telefonáty. V nich se před námi odehrává celý jejich život. Navzdory zprvu malicherným, ale později i zásadním sporům se přesvědčí o tom, že v jejich vztahu jsou uchovány hodnoty, které už léta postrádaly. István Örkény s nebývalou lehkostí napsal křehký a hluboký příběh o potřebě lidské blízkosti, tolerance, porozumění, sebeúcty.
Zdroj: http://www.citarny.cz/index.php/nove-knihy/knihy-dospeli/beletrie-pro-dospele/4065-istvan-oerkeny-kocici-hra