Kočár do Vídně / Svatá noc

Kočár do Vídně / Svatá noc https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222503/kocar-do-vidne-svata-noc-222503.jpg 4 14 2

Dvě novely autora - první, Kočár do Vídně je znám i z filmového zpracování

Žánr:
Novely , Válečné , Literatura česká

Vydáno: ,
více info...

Přidat komentář

kap66
27.02.2018 5 z 5

Nehodnotí se mi lehce.
Obě novely do mě vyryly stejný otisk: nejprve jsem byla zasažena pocitem krutosti, ztráty, nesmyslné smrti v několika provedeních, vždy násilné a drsné, poté jsem okouzlena krásným básnickým jazykem, nádhernými popisy, přesnou charakteristikou postav.
Kočár do Vídně: na 70 stránkách tolik emocí... Hrubost Kristy (pro mě opravdu ze začátku těžko snesitelná) je daná jejím těžkým údělem - udřeností, porodem mrtvého dítěte a násilnou smrtí jejího muže. Je odhodlaná pomstít se na vojáku-vojáčkovi, rakouském klukovi v uniformě, který touží po jediném - po návratu domů, více než ke své dívce snad k mamince. Právě toto prozrazení jí zadrží ruku a ve chvíli, kdy konečně pocítí něhu, touhu a vášeň, ho ztrácí navždy; násilí vykonané na ni je pro ni už to menší zlo.
Svatá noc: na začátku opět hrubost, v podání příznivců kolektivizace i jejích odpůrců - drsné "vstupování" do družstva doprovázené vztekem, odporem i sebevraždou jednoho ze sedláků. Právě jeho dcera, jeptiška vracející se domů, může mít zpočátku sympatie čtenářů, protože působí jako protipól fanatického hlasatele nového řádu Picina. Během "svaté noci" připomene části vesnice, že dříve vyznávali "půdu a víru", sama ale podlehne přesvědčení o své vyvolenosti a jako Panna jim žehná a vede je. Oba fanatikové, komunistický i náboženský, končí vykolejeni, každý jinak, ale oba poraženi, aspoň pro tuto noc.
Snad se někdy k této knížce ještě vrátím - její jazyk je opravdu nádherný, bohatý a zároveň stručný, výstižný, neopakovatelný. Tento jazyk ale popisuje tak hrozné události, jejichž podkladem jsou události skutečné, že ji odkládám - a cítím smutek.

topipig
23.02.2016 5 z 5

Kočár do Vídně je drsný, přitom poetický příběh z posledních dnů Druhé světové války. Svatá noc je odrazem doby kolektivizace vesnice počátkem padesátých lét minulého století s perfektně vykreslenými charaktery jednotlivých postav a mísící v sobě i křesťanský fanatizmus. (Geniálně zfilmoval Karel Kachyňa v roce 1967 pod názvem Noc něvěsty). Jan Procházka byl také vynikající autor s jasně rozpoznatelným rukopisem.


Autorovy další knížky

Jan Procházka
česká, 1929 - 1971
2009  84%Kočár do Vídně
1990  94%Ucho
1965  91%Ať žije republika
1966  85%Přestřelka
1992  75%Divoké prázdniny

Kniha Kočár do Vídně / Svatá noc je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce15x
Chystám se číst2x