Léčky, lampy, labyrinty

Jeffery Russell

Kobkanýři série

< 4. díl

NĚKTERÉ FUŠKY VÁM PROSTĚ PŘEROSTOU PŘES HLAVU… Stěhování kouzelné lampy je událost, která vyžaduje manévry tisícových armád a z níž ani bohové nemají lehké spaní. Co když se o ni někdo náhodou otře? Víte, kolik škody je schopen napáchat džin, jehož vyrušíte při sledování Výměny manželek? Se stěhováním téhle lampy je to ale ještě horší. Hlavně proto, že ji někdo odstěhoval bez vědomí asiraona Khomena, jejího majitele, neznámo kam. V pouštním městě Khomen-Te mezitím otevřeli Bludirynt – novou kobku ve tvaru pyramidy, které její provozovatel zajistil velkolepou marketingovou kampaň. Je náhoda, že tam vyrostla ve stejnou dobu, kdy zmizela kouzelná lampa? Agent Mungo z gnómské tajné služby si to nemyslí. Dokázat to je však něco úplně jiného. Naštěstí zná pár lidí, kteří by mu s tím mohli píchnout. Nebo spíš trpaslíků. Neukousli si ale Tad, Majzla a další Kobkanýři – profesionální čističi kobek a hrobek – tentokrát příliš velké sousto? ___ Neotřelá „feel-good“ fantasy plná akce a humoru, která vám připomene ta nejúžasnější dobrodružství, která jste prožili při hraní Dračího doupěte!... celý text

Literatura světová Dobrodružné Fantasy
Vydáno: 2025 , Mystery Press
Originální název: Mazerynth, 2019

Komentáře knihy Léčky, lampy, labyrinty

mkkoudy
03.11.2025

Čtvrtý díl série Kobkanýři s názvem Léčky, lampy, labyrinty potvrzuje, že tahle parta neztrácí dech. Jeffrey Russell servíruje další porci šíleného humoru, nápaditých pastí a absurdních situací, tentokrát s gnómem Mungem v hlavní roli. Příběh je svižný, čtivý a nabitý hláškami i dobrodružstvím. Na necelých 250 stranách dostanete skvělou „feel-good“ fantasy, u které se pobavíte a odpočinete.

cestina_s_linus
29.10.2025

(SPOILER) Člověk si říká... čtvrtá kniha ze série... to bude opět CTRL+C a CTRL+V. VŮBEC!

Zatímco třetí díl byl vybočením z rozjetého příběhu, tak Léčky, lampy, labyrinty se vrací k tomu, co známe - kobky, pasti, záhady a šílené bitky.

Tentokrát se příběh točí kolem našeho gnóma - Munga. Zjistí, že jeho nemesis Pěnytryska kuje nějaké pytle. Mungo kápne božskou a je v šoku z toho, že všichni Kobkanýři vědí, že není trpajzlík... od této chvíle začíná tento tajný agent zjišťovat, co jsou jeho slabiny... a nebýt Tada, tak si neuvědomí, že má i geniální stránku.

Velmi mile mě překvapil i Durham. Z toho mouly, který hlídal a počítal ovce, se stává dobrodruh, který není úplně marný. Sice je stále taková “holka pro všechno”, ale oproti první a druhé knize mi nebylo za něj trapně.

Co se týče děje, tak tentokrát spíše očekávejte detektivku. Kobkanýři tráví více času plížením a dedukcí, ale o zajímavé střety není nouze. I když už jsme z předchozích knih zvyklí na určitou posloupnost v ději, tak mnohé pasáže byly překvapivé.

Co dalšího se mi na knize (opět) líbilo:
humor
vyšší výskyt dialogů
fantastická obálka
kvalitní zpracování (kniha se nerozpadá)
D&D prvky
vtipná anotace
“rasistické” hlášky o elfech a goblinech

Shrnuto, podtrženo...
Jasně, někdo by mohl říci, že je to na jedno brdo... ale tím, že je to opravdu svižná oddechovka, tak má své kouzlo. Stále si myslím, že si autor v určitých ohledech vyprávění zjednoduše a hraje na notu “takhle to je a tečka”, ale příběh funguje.

Jsem zvědavá, kam nás Kobkanýři vezmou na další fušku příště...

Děkuji Mystery Press za recenzní výtisk.

Mušketyrpepa
11.10.2025

Kobkonaři snad nic nezastaví v dalším bádání škoda že tu je konec

LuAran
09.10.2025

Léčky, lampy, labyrinty jsou čtvrtým dílem série Kobkanýrů a stejně jako předchozí části i tentokrát přinášejí skvělou dávku napětí, akce, nečekaných zvratů a hlavně humoru, který je pro tuhle sérii naprosto typický. Jeffery Russell má dar psát s lehkostí a nadhledem, a jeho styl i smysl pro vtip mi neuvěřitelně sedí.

Tentokrát se víc prostoru dostává Mungovi, a musím říct, že obstál na jedničku – samozřejmě i díky podpoře svých věrných přátel, Kobkanýrů. Je radost sledovat, jak se jejich vztahy dál rozvíjejí a jak se každý z nich posouvá dál.

Tuhle sérii prostě miluju. Je to přesně ten typ knih, ke kterým se ráda vracím, protože kombinují dobrodružství, napětí i i tu správnou dávku humoru. A teď už jen doufám, že autor pilně pracuje na dalším dílu – protože po tomhle dílu čekání rozhodně nebude snadné!

parvitas
06.10.2025

Kobkanieri sa vydávajú preskúmať obrovský komplex, tzv. Bludyrint, ktorý slúži na vytiahnutie peňazí z dobrodruhov. Je to celkom paradox, keďže väčšina z nich sa snaží tie príjmy skôr navýšiť pri prieskume rôznych labyrintov, bludísk, či pyramíd. :) Ale obchod je obchod. A hlboko v púšti, kde sa stratila čarovná lampa s džinom, kde existujú bohovia so zvieracími hlavami a kde sa na trhoch zjednáva jedna radosť, sa objavuje aj naša partia.
V tejto knihe sa Mungo, gnóm prezlečený za trpaslíka, odhalí ako agent tajnej služby a celý príbeh tak dostane mierne špionážny nádych. Čo na tom, že mu tie ostrihané a náhodne popriliepané mačacie chlpy na tvári tolerovali len preto, lebo si mysleli, že by upozornenie na ne narušilo jeho labilné duševné zdravie. Ale to neznamená, že nepatrí do partie! Oceňujem jeho rady mladému kolegovi ako uniknúť z nepríjemnej konverzácie (obliať sa nápojom a ospravedlniť sa, že sa potrebujete upraviť); samozrejme, že Durham to zoberie s gráciou jemu vlastnou a pobryndá iného hosťa.

Ak máte radi hravé a dobrodružné príbehy so srdcom, humorom a jazykovými prestrelkami, nevynechajte ani tento diel!

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Jeffery Russell také napsal(a)

Jeffery Russell
americká, 1969