Knud Rasmussen

Knud Rasmussen https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62783/bmid_knud-rasmussen-nVY-62783.jpg 4 29 7

Knud Rasmussen (1879–1933) byl vynikající polární badatel. Ve svém vyprávění se aurtorka soustředila na jeho první dvě polární výpravy do Grónska (1907 a 1917) a potom na jeho největší výpravu za kanadskými Eskymáky. Podařilo se jí zachytit život a namáhavou práci badatele světového významu, který svůj život zasvětil poznání života a kultury přehlížených Eskymáků. Autorka do textu ústrojně začleňuje pohádku, legendu, píseň nebo kouzelné zaříkávání a tak nejen zpřístupňuje i konkrétní Rasmussenovy objevy, ale i obohacuje text o mnoho zajímavostí.... celý text

Přidat komentář

Calinda
30.01.2024 4 z 5

Napřed jsem se do knihy nemohla začíst, vadil mi styl psaní a i když nemám ráda zdlouhavý popis děje, tady mi naopak k mé nelibosti přišlo, že všechno se děje nějak moc hrrr. Avšak nevzdala jsem se, vydržela, přizpůsobila se stylu autorky a nakonec je mi odměnou moc hezký čtenářský zážitek a nové poznatky o Eskymácích.

Ladys
26.01.2024 5 z 5

Pokud jste dospělí, neřešte, že kniha vyšla v edici KOD.
Lehkou formou se dozvíte střípky ze života eskymáků a ze života samotného Rasmussena.
Pro mě to bylo první setkání se životem v nekonečném mrazu a musím uznat, že díky této knize mám mnohem větší chuť se o severských končinách dozvědět více.
Kniha se dobře čte, atmosféru podtrhují obrázky a i přes lehčí formu vyprávění (což je spíše plus) dávám jasných pět.


em54
31.10.2017 5 z 5

Souhlasím s Vandalkou a dávám 5!!!

cervec
07.04.2016 5 z 5

Na knize je nejcennejsi popis toho, jak samani ke svemu "osviceni" / "zasveceni" dosli: Samota, priroda, deprivace... Potom nepodminena radost - Joy, joy, joy... Je podnetne to porovnat s knihou Yogi Ramacharaka - stejne postrehy...

Luccy78
08.11.2015 4 z 5

Dobrodružné vyprávění polárního badatele Knuda Rasnussena po Grónsku, jeho expedice a putování za Eskymáky. Opravdu zajímavé vyprávění, plné napínavých příhod, hlubokého sněhu, obrovské zimy a hladu, lovu zvířat a poznávání lidí a jejich kultury, která je nám, bílým lidem, poněkud cizí a pořád velká neznámá..

vandalka
02.08.2015 4 z 5

Knud Rasmussen (1879-1933) se v Grónsku narodil. Jako syn dánského vikáře a inuitsko-dánské matky s Inuity vyrůstal, mluvil plynně jejich řečí a jejich kulturu se zamiloval. V knize Lieselotty Düngel-Gillesové je jeho dětství věnována jen úvodní kapitola, která osvětluje jeho “dětinské” rozhodnutí najít Nové lidi – Inuity, kteří podle místních legend žijí ve vzdálených arktických oblastech stále původním způsobem života. Vystudoval v Kodani národopis, vrátil se do Grónska a vydal se na svou první výpravu za původními Eskymáky. Tuto a i další expedice, kterých se účastnil či které sám vedl, autorka v knize popisuje. Nebyla jsem si zpočátku jistá, jak moc do hloubky románové zpracování těchto výprav půjde a zda se vůbec dozvím něco nového, ale už někdy za polovinou jsem byla zcela okouzlena. Nejvíc mě asi oslovily pasáže, ve kterých se Rasmussen snaží zjistit víc o tom, jaké to je žít ve světě obývaném duchy, ve světě, jehož obyvatelé pevně věří, že překročení jakéhokoliv z nespočetných tabu může vést k hladomoru, nečasu a smrti, ve světě plném strachu ale i netušené vnímavosti k přírodě a jejím zákonitostem. Rasmussen se zaměřoval na náboženství a mytologii a vždycky mu nějakou dobu trvalo, než se mu podařilo si získat důvěru místních šamanů a vypravěčů a ti začali být ochotni s ním svůj vnitřní svět sdílet. Překvapila mě rozmanitost inuitských kultur v těchto arktických oblastech. Rasmussenovi se nepodařilo realizovat svůj sen a prostudovat inuitské kultury nejen v Grónsku a Severní Americe, ale i v severovýchodní Asii, nicméně i tak získal data naznačující, že různé izolované skupiny, ač hovořící stejným jazykem, mají leckdy podstatně odlišný přístup k životu a vyrovnávají se s neviditelným světem po svém. Pro mě to byla celkově kniha přínosná, zajímavá a rozhodně mě navnadila k hlubšímu studiu inuitských kultur a jejich proměny za posledních řekněme 150 let. Pokud vás tyto oblasti zajímají, tohle je taková etnologická oddechovka, která se příjemně čte a zároveň je nabitá informacemi.

em54
22.12.2012 5 z 5

Nevím, jestli to čtou rády děti, ale já si tuhle knížku užívám. Kombinace poučení-legendy-dobrodružství mi už delší čas vyhovuje. No - užívám - čtu ji vždycky pozdě večer, a po třech stránkách padnu (vlastně padnou jen víčka, protože většinou jsem už pod duchnou...- jeje, to sem nepatří)... a hrozně se vždycky na tu chvíli před "poklesem víček" s paní Lieselotte těším. Kdo má rád vyprávění o Eskymácích s těmi atributy, které jsem výše uvedl, nechť neváhá. Doporučuju!