Zločin lorda Artura Savila / Lord Arthur Savile's Crime (dvojjazyčná kniha)

Zločin lorda Artura Savila / Lord Arthur Savile's Crime (dvojjazyčná kniha) https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264140/bmid_zlocin-lorda-artura-savila-264140.jpg 4 46 7

Druhá série – kniha č. 2. Dvojjazyčná kniha – deník Nový Čas. Irský dramatik, básník a spisovatel Oscar Wilde ve své osobě spojoval ideál svobodného umělce bořícího společenské konvence, autora úchvatných podobenství a vtipného glosátora, s člověkem, který nesmírně touží po vlastní popularitě a je schopen aktivně propagovat své dílo. Podle dobových svědectví byl skvělým vypravěčem, schopným řadu hodin bavit společnost. Zločin lorda Artura Savila vypráví příběh může, který si nechá věštit z dlaně a dozví se špatné zprávy. O této povídce Wilde údajně vyprávěl, že v ní sám sobě vydal zlověstné proroctví – něco podobného totiž prožil dodatečně.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Liber Novus (Srbsko)
Originální název:

Lord Arthur Savile's Crime , 1891


více info...

Přidat komentář

JohnMiller
30.05.2023 3 z 5

Nie som veľkým fanúšikom toho, keď sa poviedka vydá samostatne knižne. Ani v tomto prípade som nebol veru nadšený. Samotná poviedka je celkom slušná analýza toho, čo môže vyvolať a v krajných situáciách spôsobiť Forerov efekt na ľuďoch ktorí sú dôverčivý.

Jenny46
17.03.2021 3 z 5

Další krásný poslech audio nádherný hlas V. Preiss - zvláštní anglický humor, opravdu vtipná povídka...


VeruMalfoy
06.01.2021 5 z 5

Když jsem začala číst tuto knihu, došlo mi, že už jsem jí četla nejspíš před mnoha lety jako povinnou četbu na škole, ale to vůbec nevadilo. I tak jsem si knihu dost užila a hodně jsem se nasmála její lehkosti a přemrštěnosti charakterů postav. Kniha nám krásně ukazuje, že nemáme věřit všemu, co nám, kdo řekne a máme v první řadě používat vlastní rozum a úsudek. Vždy vše není tak, jak se zdá. Každý vnímáme stejnou okolnost jinak, protože záleží hodně na tom, jaké city nás k ní vážou. Poslední příběh knihy nám ukazuje, že dobré skutky, které jdou ze srdce, se nám vždy vrátí dvojnásob.

Pulp_catastroph
13.08.2020 4 z 5

Wilde si pěkně vystřelil ze všech, kdo všem těm kartářkám a šarlatánům skutečně věří.

Jessica007
10.11.2018 4 z 5

Četla jsem tedy jen český text, ale knížka se mi líbila. Byla vtipná, lehká, svěží a taky krátká. Je to příjemné čtení.

globetrotter
20.02.2017

Zdarma poslech knihy Zločin lorda Artura Savila: https://www.youtube.com/watch?v=hmMPH9Fz0hA

Phoenix16.cz
02.01.2013 3 z 5

Kniha je hezká psychologická sonda do mozku muže, který se dověděl od kartářky, že jednoho dne zabije člověka. Informace, nad kterou by skoro každý mávl rukou, Arturovi obrátí život naruby. Upne se k té myšlence natolik, že mu nedá spát a on se nakonec rozhodne, že aby se jí zbavil, musí ji realizovat... Ale záhy zjišťuje, že ono to nebude tak snadné.
Nápad dobrý, ale opět body dolů za popis tehdejší společnosti, takže pokud vám to nevadí, přidejte si k mému hodnocení další hvězdičku.

Štítky knihy

dvojjazyčná vydání

Kniha Zločin lorda Artura Savila / Lord Arthur Savile's Crime (dvojjazyčná kniha) je v

Přečtených85x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce26x
Chystám se číst7x