Knihy mrtvých - Příručky pro žití i umírání

Knihy mrtvých - Příručky pro žití i umírání https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473715/bmid_knihy-mrtvych-prirucky-pro-ziti-i-u-Z3W-473715.jpg 4 13 4

MUDr. S. Grof (*1. 7. 1931), proslulý psychiatr českého původu žijící v USA a jeden ze zakladatelů transpersonální psychologie, mj. autor metody holotropního dýchání, se v knize věnuje nejznámějším památkám pojednávajícím o umírání, které vznikly v rámci světových náboženství (tzv. knihám mrtvých z oblasti starého Egypta, Tibetu, křesťanské Evropy a mayské a aztécké kultury). Stěžejní prvky jejich líčení zároveň klade do souvislosti nejen s fenomény, jež pravděpodobně prožívali lidé zasvěcení do dávných mysterií, nýbrž i s jevy, které mohl jako badatel sledovat při svém zkoumání změněných stavů vědomí. Obrázky protknuté symboly ze světových mytologií a posvátných tradic podněcují představivost čtenáře, jenž si tak může pomyslně projít cestu od počátečního hledání smyslu přes „odumření starému“ až po zmrtvýchvstání do nového života; tento proces mu pak na psychické rovině připomene vývoj k úplné osobnosti a získání celistvé životní moudrosti. Autentické prožití jednotlivých fází totiž vede jednotlivce také ke změně běžného přístupu ke smrti: začíná si uvědomovat vážnost morálních výzev, jež plynou z nově se probouzejícího integrálního poznání, a s tím i své celkové postavení v tomto světě... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Esoterika, astrologie, okultismus , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Malvern
Originální název:

Books of the Dead


více info...

Přidat komentář

cukrovka
13.09.2022 4 z 5

Kniha plná zajímavých informací a s bohatou obrazovou dokumentací.

hu_87
09.04.2022 5 z 5

Je to skvost, co si budem povídat. Spoustu krásných fotografií a k tomu super teoretický výklad. Tohle je opravdu Dílo s velkým D. Doporučuji všem zájemcům o danou problematiku.


harena
12.03.2022 5 z 5

Je to už hodne dlouho, kdy jsem četla Tibetskou knihu mrtvých a ráda jsem sáhla po knize MUDr. Grofa kde píše nejen o ní, ale také o Tibetské, Mayské, Aztécké a Křesťanské knize mrtvých. Četla jsem kdysi i Moodyho a teprve po přečtení této knihy mi některé věci dávají smysl. Snad až přijde bardo, budu vědět, jak se zachovat. No LSD už asi nevyzkouším ale i tady jsem si užila krásné příběhy a nad sedmdesáti stránkovou obrazovou přílohou jsem strávila dva dny. Zájemcům o psychologii a duchovní literaturu doporučuji.

Pablo Kral
02.07.2021 5 z 5

Moc hezké. Stan Grof je stále ve svém věku literárně aktivní, což s velkým povděkem kvituji. Prování nás říšemi mrtvých tak, jak to umí jen on. Bohatá a krásná obrazová příloha dotváří celek, a tak čtenáři nezbývá než se nechat unášet vizuální pastvou pro oči. Jsem dlouholetým fanouškem Stanislava Grofa, jeho knihy a přístupy mi v mnohém obohatily život a já jsem za tuto novou knihu vděčný. Ačkoliv se zdá, že Knihou mrtvých a Cestou psychonauta jaksi symbolicky dovršil svoji neuvěřitelnou kariéru v uceleném encyklopedickém díle, tak pokud to ještě bude možné, těším se, že se ještě dočkáme nějakého toho pokračování. Kniha mrtvých mne plně upoměla na moji vlastní nevyhnutelnou smrtelnost, a to skrze krásné příběhy a obrazy. Děkuji Stanislave!