Knihy kacířů se mají číst

Knihy kacířů se mají číst https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271612/mid_knihy-kaciru-se-maji-cist-JpF-271612.jpg 4 6 2

Hlásil se Jan Hus vědomě k tradici kacířských buřičů, jak se zdá napovídat titul této knížky? Anebo je skutečnost, jež vysvítá z jejího textu, nejen složitější, ale také sympatičtější? Z latinského originálu poprvé přeložil a doprovodným slovem opatřil Martin Wernisch.

Přidat komentář

666Jitka
11.05.2021 4 z 5

Útlá knížečka mistra Jana Husa, kterou napsal jako jakousi obhajobu svých názorů ohledně pálení "nepohodlných" knih. Mistr rozhodně nesouhlasil s fyzickou likvidací zakázaných literárních děl, protože v těchto knihách jsou obsaženy také myšlenky, jenž jsou pravdivé, přínosné a hodné zamyšlení. Hus nabádá k učeným disputacím nad těmito "závadnými" díly. Kniha obsahuje rozsáhlý rozbor Martina Wernische s vysvětlivkami, protože kniha není pro běžného čtenáře čtením jednoduchým, ale naopak spíše dílem filozofickým. V traktátu je spousta zajímavých myšlenek a názorů, které jsou platné dodnes, dokonce bych řekla, že v dnešní podivné době, kdy se opět spousta věcí zakazuje, cenzuruje a prochází kontrolou "korektnosti", jsou přímo aktuální.

Paulus.1987
31.07.2018 4 z 5

Na této útlé knížečce mě ze začátku nejvíce zaujal fakt, že samotná předmluva překladatele a historika Martina Wernische je obsáhlejší než samotný Husův traktát. Na druhou stranu to má svůj význam, jelikož toto Husovo dílko v žádném případě není určeno laické veřejnosti.

Traktát o knihách kacířů byl Husovou reakcí na odsuzování a pálení knih Johna Wyclifa. I když je de facto složen z odkazů a citací jiných světců, Hus jejich prostřednictvím volá po kritickém hodnocení kacířských knih a nesouhlasí s jejich zatracováním jako celku. Jinými slovy se jedná o to, že i některé názory a myšlenky kacířů mohou být správné a pravdivé, proto je nutné je oddělovat od těch nesprávných a nepravdivých a tyto myšlenky akceptovat.

Pokud se čtenáři podaří oprostit se od náboženské "omáčky", zjistí, že z širšího hlediska Hus nabádá především k otevřenému myšlení, vstřícnosti k názorům jiných, k diskuzi a polemice. V tom podle mého názoru tkví nadčasovost tohoto Husova díla z 15. století. Proto hvězdičkami hodnotím tuto trvalou hodnotu, nikoliv formu, jakou je napsána.