Kníhviazač

Kníhviazač https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464546/bmid_knihviazac-96B-464546.jpg 4 146 54

Emmett Farmer je učňom vo viazačskej dielni. Jeho úlohou je vyrábať nádherné knihy a v každej z nich uschovať niečo výnimočné a zvláštne: spomienky. Ak chcete na niečo zabudnúť alebo navždy pochovať ťaživé tajomstvo, vaše trápenie zviaže a vy si už nikdy nebudete musieť spomenúť na bolesť, ktorú vám spôsobilo. V trezore pod dielňou jeho majsterky viazačky sú starostlivo uschované a zaznamenané nekonečné rady kníh a tajomstiev. Jedného dňa však Emmett objaví niečo nečakané: jeden zo zväzkov nesie jeho meno.... celý text

Literatura světová Fantasy Historické romány
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

The Binding , 2019


více info...

Přidat komentář

broskev28
04.04.2024 5 z 5

Nádherná kniha. První větu bych nejraději opsala od komentáře MegaH, protože tohle je nádherné počtení – paní překladatelka odvedla úžasnou práci! Navíc tady máme zajímavou myšlenku vyvázání vzpomínek, často ovšem zneužívanou těmi, kteří mají moc a peníze.
Pravda, jsou tady i nelogické drobnosti či nedořešené zápletky, ale to nic nemění na čtivosti, jazykové dokonalosti a zajímavosti téhle knihy. A mě už pokolikáté napadlo, kolik takových vztahů v lidské historii bylo, jakým způsobem to tihle lidé řešili, jak se museli skrývat a přetvařovat, v zájmu zachování normality vstupovat do manželství a plodit děti. A pokud to nedělali, hrozilo jim nejen vyloučení ze společenství, ale v mnoha případech i smrt.
Takže tenhle vazačský příběh velmi doporučuju!

„Vzpomínky,“ ozvala se nakonec. „Ne lidi, Emmette. Bereme si vzpomínky a vážeme je. To, co si lidé nechtějí pamatovat. To, s čím nemohou žít. Bereme si tyhle vzpomínky a dáváme je tam, kde nemohou způsobit další škodu. Takové jsou všechny knihy.“

MegaH
10.03.2024 4 z 5

Já se přiznám, že nikterak nevyhledavám knihy s LBGT tématikou, nevadí mi, ale prostě nevyhledavám, a musím říct, že tady ta zakázaná láska byla úplně strhující, tak opravdová a úžasná a dojemná. Fandila jsem jim tak moc. Kniha je rozdělená na tři části a ta první byl pro mě fakt oříšek, prokousávala jsem se tím těžce a ještě u strany 100 si nebyla jistá, zda vůbec pokračovat... Druhá a třetí část nabraly lepší tempo. Jednu vypráví že svého úhlu pohledu Emmett a tu druhou arogantní spratek z bohaté rodiny Lucien. Samotné téma vazačství knih je tady spíš takovým spojovacím prvkem...
Je to fakt pomalé a dost melancholické čtení, ale psáno krásným jazykem a nebýt toho zakletého začátku a některých podle mě dalších zbytečností, dala bych i plný počet.


pleybe
19.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Tato kniha v sobě ukrývá nepochybně netradiční příběh. Myšlenka vzniku knih skrze vázání lidských vzpomínek je zcela jistě originální, avšak přestože první část knihy pracuje s tématem vazačství jako s ústředním, příběh se nakonec stočí poněkud jiným směrem. Nemůžu říct, že by mě tato úvodní část nudila tak jako některé z dalších komentujících tady (i když se zde několik slabších míst rozhodně nalézalo), ale nutno podotknout, že ve mně začátek příběhu vzbudil dojem, že samotné vazačství bude i nadále gró knihy. Čekala jsem, že další části budou do hloubky rozvíjet podstatu tohoto fantasy světa, to se ovšem nestalo.

Od druhé části je vyprávění najednou veskrze osobním příběhem hlavního hrdiny a samotné vazačství je sice pro následující vývoj děje důležité, avšak z popředí se najednou dostává do pozadí a zůstává jakýmsi podkreslujícím tématem stmelujícím děj, nikoliv již ústředním bodem knihy. Pokud se s tímto faktem vyrovnáte a zároveň vám nevadí ponořit se do milostného příběhu dvou mužů, pak vás kniha zajisté dokáže pohltit stejně jako mě.

Určitým slabším místem příběhu je i jeho relativně otevřený konec. Po všech útrapách a zvěrstvech, kterými si hlavní hrdinové prošli, by si myslím zasloužili jednoznačný happy end. Na druhou stranu, autorka vývojem příběhu dala jasně najevo, že ve světě, kde funguje vazačství vzpomínek, není žádné místo pro sluníčkaření. Navíc i sami protagonisté odchází z příběhu poněkud neslavně a s určitou morální poskvrnkou. Takže je nakonec asi i dobře, že nám autorka dala každému možnost posoudit jednání hrdinů dle našich vlastních morálních zásad a na jejich základě si domyslet "reálný" konec příběhu.

danuus
14.02.2024 5 z 5

Tohle byla jízda. Čekala jsem fantasy knihu a dostala jsem ještě víc. Začátek byl pomalejší, no zbytek knihy mi to vynahradil. Postupně do sebe všechno zapadalo jako pečlivě poskládaná skládanka. Příběh o lidech, životě, lásce- zakázané lásce a odhodlání a úsilí, které je člověk ochoten vyvinout, aby se dozvěděl pravdu. Pravdu o vlastním životě.
Konec přišel najednou a zoufale jsem otáčela poslední stránky, jestli tam někde ještě není další kapitola.
Originální příběh, který je určitě jedinečný.

barbora4816
14.02.2024 5 z 5

Této knize by se dalo vytknout několik věcí, ale navzdory tomu mě prostě bavila. Bylo to tak trochu 50% vibes, 50% brak, a to říkám jedině v dobrém.

HH77
02.02.2024 3 z 5

Mysteriózní roman to sice nebyl, ale zajímavý příběh to byl. Za námět tedy dávám plný počet bodů. Ale strhávám body za to, že ne vždy se kniha četla lehce. Začátek se táhl, 2 část byla velmi zajímavá a dobře napsaná, poslední část se mi opět četla hůře. Shrnuto, námět velmi zajímavý, propracovani pokulhává. Celkově hodnocení je tedy 3 až 4 hvězdičky.

petgona
28.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Napriek zmiesanym hodnoteniam, som si tuto knihu velmi uzila. Myslienka viazania spomienok ma dost nadchla a urcite by sa s tym dalo aj viac pohrat, ale nestazujem si.
Kniha ma celkovo velmi milo prekvapila..
Osobne nie som "target audience" pre lgbtq+ temy, a skor ma privadzaju do rozpakov (musim, ale povedat, ze romanticke a presladene romany ma velmi nebavia v akejkolvek zostave), lenze bola som dost milo prekvapena. Vztah medzi Emmetom a Lucianom mi prisiel pekne vystavany. Citala som nejake komenty, ze Lucian bol zly a neviem aky. V skutocnosti som mala pre neho velke pochopenie, jeho, ocividne, nie idealne detstvo/mladost, dalo logicky zaklad pre jeho charakter coby zraneneho mladeho muza.

TomTomis
24.12.2023 4 z 5

Příjemná fantasy kniha se zajímavou zápletkou. I zajímavými myšlenkami. Budování vztahu dvou lidí. Hledání. Možná bych si ji někdy přečetl ještě jednou...

petr_
06.12.2023 4 z 5

Tato kniha není ani fenomenální, ani mysteriózní, jak je uvedeno v komentáři, ale dobrá je. Konstrukce příběhu mi trochu připomínala podání příběhů Davida Mitchella.
Je to tím, že tři obsažené příběhy se na konci spojí v jednotlivý celek.
Je to správné se zbavovat nechtěných vzpomínek? Obzvlášť když si uvědomíme, že někteří lidé s velkými zkušenostmi jsou schopni vršit na sebe stále stejné chyby. Čehož jsou důkazem i hrdinové této knihy.
Trochu se zamýšlím nad podstatou krásné literatury, jestli její četbou nemohu někomu ublížit, když se šťourám v jeho životě.

Atita
27.10.2023 3 z 5

Příběh zajímavý a čtivý. Homosexuality by mohlo být míň.

JIVaJaH
25.10.2023 5 z 5

Pro mě velmi příjemné čtení. Člověk si občas řekne, že by se některých vzpomínek rád zbavil, ale ....nakonec si cení všech. Vždyť mohou napomáhat k tvoření osobnosti, ovlivňovat chování v různých situací.
K jedinečnosti knihy nepřispívá jen myšlenka vazačství, ale i milostná liinie...

BojácnéKuře
22.06.2023

Knihu jsem odložila po 70 stranách, protože se tam nic moc nedělo a nechtělo se mi čekat, až se něco dít začne. Příběh se táhne velmi pomalu a to já opravdu nemusím. Postavy mi nepřišly sympatické a po přečtení několika recenzí jsem se rozhodla, že čtení zanechám. Jsou i lepší knihy, nad kterými můžu strávit čas.

Bránolog
29.05.2023 2 z 5

Váhám, mezi 2 - 3. Nakonec jsem to dočetl, i když trochu se sebezapřením. Takže 2. SPOILER: Myslel jsem, že bude nějak rozebráno to vazačství, ale ono to celkem rychle skončilo, tahle dějová linie. Místo toho se to svezlo na vlně všemi a všem vnucované chapecko - chlapecké lásky. Nic proti tomu, ale holt to k tomu tématu ujelo od něčeho, co by mě bavilo mnohem víc...

Agatha84
20.12.2022 3 z 5

Ústřední myšlenka knihy je netradiční, nápaditá, a to stejnou měrou jako překrásná obálka. Samotné ztvárnění příběhu však již pokulhává. Hodně nespokojená jsem s tím, že jsem neměla možnost blíže proniknout k žádné z postav, všechny jsou jen tak hrubě načrtnuté, neosobní, stejně tak je dosti nevyvážené tempo vyprávění. Pouze v průběhu druhé třetiny jsem měla dojem, že "se něco děje". Začátek i závěr jsou příliš rozvleklé, někdy stěží uchopitelné. Přesto si myslím, že bych knihu k přečtení (vybraným a odvážným) doporučila :-)

MíšaS.
17.11.2022 odpad!

Nudná, klišoidní, předvídatelná kniha, u které je škoda toho stromu, co na ní padl. Nápad je skvělý, ale zpracování uplně blbé.

chodícírohožka
26.10.2022 5 z 5

Velmi netradiční a krásná kniha - nejen obálkou, ale i příběhem. Opravdu jsem asi nikdy nečetla nic podobného. Je plná nápadů a podnětů k zamyšlení, přesto čtivá, napínavá a romantická. Myslím, že mi jen tak nezmizí z hlavy...

okeey
16.10.2022 5 z 5

Tak krásná obálka a o to dechberoucí příběh v knize ukrytý!
Knihu jsem nějakou dobu měla v seznamu ,,must read", ale rozhodně jsem nečekala to, co jsem od knihy dostala. Neutuchající odvahu, empatii, oddanost, odhodlání, ale také nespravedlnost, zlobu, zkrátka velkou horskou dráhu emocí a pocitů.
Co takhle žít ve světě, kde existují tzv. vazači knih, ke kterým dorazíte a za poplatek vám svážou ty vzpomínky, které si přejete vymazat z hlavy, do knihy, která už nikdy nespatří světlo světa? Šli byste do toho? Já teda ne, jsem vděčná za všechny lekce, vzpomínky, vzestupy i pády. Ale co když zažijete opravdu nějaké trauma, bez kterého by bylo lepší se obejít? Těžko říct. Jedná se i o svět, kde jsou knihy předmětem pohrdání a ne úplně věc, jež se jejich vlastníci chlubí. Každopádně vše má své pro a proti, protože v tomto příběhu existují i vazači, kteří zrovna tu vaši knihu s klidem prodají, i když je to nelegální.
Příběh pro mě byl něco neskutečného a tajně doufám, že bude další díl, protože tohle mi opravdu nestačilo. Klobouk dolů před autorkou, tohle se vážně povedlo!

Thalin
26.09.2022 2 z 5

V knihovně jsem se nechala nalákat zajímavou obálkou a vlastně netušila, o čem kniha je. Začátek se hrozně táhl, Emett mi nebyl nijak sympatický a než se trošku vysvětlilo, co vazači dělají, moc jsem situaci kolem nechápala. Ani vlastně svět v kterém se to odehrávalo. Nudilo mě to, nemohla jsem se začíst. Téma jako takové je zajímavé, ale zpracování dost pokulhává a je vlastně upozaděno na úkor romance. Škoda.

Deia
17.09.2022 4 z 5

Úprimne som nevedela, čo od knihy čakať, keďže recenzie na ňu sú skôr negatívne. Ale mňa spočiatku chytila, bavila ma to pomalé odhaľovanie kníhviazačského remesla. Vôbec mi nevadilo, že sa tam v podstate nič nedeje. Ale potom sa na scéne objavil de Havilland, strašne nesympatický človek, Emmett sa dostal do iného prostredia a mne sa to strašne tiahlo. Lenže potom došlo k istému zvratu a my sme sa preniesli do Emmetovej minulosti, do obdobia jeho dospievania, kedy vyrastal na farme spolu so sestrou Altou. A ich susedom na chvíľu bol Lucian Darney. Táto časť ma neskutočne bavila a od knihy som sa nemohla odtrhnúť, vývoj ich vzájomných vzťahov sa mi naozaj páčil. Bola som veľmi zvedavá, že ako to nakoniec medzi nimi dopadne. Posledná časť knihy je potom pre zmenu písaná z pohľadu Luciana a tá mi už zas prišla slabšia. Ale najslabší mi prišiel koniec, pretože je nedotiahnutý, je otvorený a to ja nemám rada. V konečnom dôsledku u mňa prevláda pozitívny pocit z knihy, páčila sa mi tá pomalosť a atmosférickosť deja, aj keď trochu rozťahaného, len škoda tých slabších častí a toho konca.

Irsaf
16.09.2022 4 z 5

(SPOILER) Vůbec jsem neměla tušení, že se v této knížce objeví láska dvou kluků…
Těšila jsem se na čtení a jsem ráda, že jsem si Vazače přečetla. Líbila se mi.
Emmett byl sympaťák…Zato Lucian byl mizera..