Knihkupkyně

Knihkupkyně https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361144/mid_knihkupkyne-XZa-361144.png 4 171 49

Denver, 1962: Kitty Miller se smířila se svým jednotvárným samotářským životem. Miluje knihy a s kamarádkou Friedou si založily knihkupectví. Je ráda, že má plnou kontrolu nad svým životem. Když nechce do práce, nemusí jít, nikomu se nemusí zodpovídat. V jejím životě byl jen jeden muž, lékař Kevin, ale nefungovalo jim to tak, jak Kitty doufala. Denver, 1963: Katharyn Andersson je vdaná za Larse, lásku svého života. Mají krásné děti, velký elegantní dům a spoustu přátel. Prostě všechno, po čem Kitty Miller toužila. Ale Katharyn existuje pouze tehdy, když Kitty spí... Kitty je přesvědčena, že tyto sny jsou prostě jen kvůli její hyperaktivní představivosti. Ale s každou další nocí se lákavý Katharynin život stává stále více reálnější. Může si Kitty vybrat, který život chce? A pokud ano, jaká bude cena za to stát se Katharyn? Hranice mezi těmito dvěma světy se Kitty začínají rozmazávat. Dokáže ještě rozlišit, co je skutečné a co jen představa?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Omega
Originální název:

The Bookseller: A Novel , 2015


více info...

intelektuálka
intelektuálka
14.02.2024 4 z 5

Zajímavě napsaný příběh dvou žen - spojený láskou ke knihám ....

Kitty nebo Katharyn - a náznak alternativních životů - i iluze snů ....

Pěkný námět - a vlastně i možnost vytvořit si vlastní svět, aby byla zmírněna bolest ze ztrát ...

Doporučím.

shecoola
shecoola
02.04.2023 5 z 5

Po knihe som opať siahla asi po dvoch rokoch, pretože som si myslela, že som ju ešte nečítala.. a pri čítaní sa mi postupne vybavovali detaily, ktoré som si pamatala. Tieto záblesky tušenia vývoja deja dodávali knihe autentickosť celého zdvojeného príbehu Kitty/Katharyn. Keďže som si nepamatala koniec, čítala som ju jedným dychom. Až ma zaráža, že som jej prvýkrát dala len tri hviezdičky. Tentokrát som na ňu bola asi viac zrelá, pripravená a naladená, preto jej dávam tentokrát plný počet hviezdičiek. Krásny príbeh, v ktorom keď stratíš najviac milovaných, tak si s nimi vytvoríš svoj imaginárny svet.


gretl74
gretl74
21.01.2023 3 z 5

Nejdříve jsem se nějak nemohla začíst. Ve chvíli, kdy už se obě alternativní reality rozjely, to začalo být o chloupek zajímavější. A vzhledem k tomu, že doma jednoho takového Michaela máme, tak se mě to začalo i mnohem více dotýkat. Konec mi přišel příliš urychlený, jinak je to napsáno poměrně dobře a čtivě.
3,5*

Klára90
Klára90
02.04.2022 4 z 5

Zajímavý čtivý příběh, chvilkami jsem přemýšlela, kterou realitu bych hrdince přála více. Líbily se mi dvě různé vykreslené možnosti o tom, jak by se život mohl vyvíjet kdyby…v každém tom příběhu totiž život hlavní hrdince něco dal, ale také něco vzal nebo nedopřál

xxbarbarelaxx
xxbarbarelaxx
27.02.2022 5 z 5

Toto bylo velmi zajímavé čtení, přemýšlela jsem který svět byl vlastně pravda a který byl "vymyšlený". Byl to příběh velmi čtivý. Jsem ráda, že jsem po této knize sáhla a mohla se tak ponořit do tohoto světa.
Zajímavý je už jen samotný nápad na sepsání této knihy. S touto zápletkou jsem se ještě nikdy nesetkala.
Knihu hodnotím jako skvělou

barbb8k
barbb8k
10.12.2021 3 z 5

Když jsem se ponořila do tohoto příběhu, nedokázala jsem přestat číst. Tak bych popsala prvních sto padesát stran. Po těchto stranách jsem se ale začala i celkem nudit a nechápu proč. V ději byla spousta zvratů, postavy se každou stránkou charakterově vyvíjely, oba dva světy byly neskutečně krásně popsány... Nevím. Prostě mě to pak přestalo bavit.

Jak už jsem psala, moc se mi líbilo, jak se postavy stále vyvíjely. Některé lepším způsobem, jiné zase až tolik ne.
Kitty z prvního světa, kde má knihkupectví, jsem obecně moc nemusela. Někdy byla fajn, řekla bych ale, že tu bylo více částí, kdy se chovala povýšeně a egoisticky. Naopak Katharyn jsem měla moc ráda. Její chování k dětem, příbuzným, Larsovi zas tak ne... Ale i tak. Oblíbila jsem si ji o hodně víc než Kitty.
Lars byl naprosté zlatíčko. Moc se mi líbilo, jak dobře vycházel Kitty i přes všechny její výpadky.


(ASI SPOIL?) Konec knihy mě neskutečně překvapil. Na jednu stranu jsem za něj ráda, ale i druhý svět jsem si oblíbila. Krásné ale bylo vidět, jak si Kitty uvědomila, že každý má jen jeden život, který je potřeba si pořádně užít. (KONEC)

betzayda
betzayda
04.12.2021 5 z 5

Kniha mě zaujala anotací a odradila obálkou, vůbec se ke knize nehodí. Román je propracovaný a není to žádné klišé nebo jednoduchá, bezduchá kniha. Miluji Jojo Moyes a takhle kniha mi strašně připomíná práci Jojo. Více takových knih!!

latanya34
latanya34
16.11.2021 5 z 5

Četla jsem jedním dechem. Bravurně napsané, napínavé a přitom krásné. Sama jsem přemýšlela, který život si vybrat. Kdyby existovala podobná knížka s tak neotřelou zapletkou, ráda bych si jí přečetla.

broskev28
broskev28
24.04.2021 4 z 5

Patřím mezi ty, kterým autorčina prvotina připadá lepší než její druhá kniha.
Měla jsem pocit, že čtu nenáročnou ženskou literaturu, která ale není tak úplně hloupá a vykalkulovaná, naopak - je trochu netypická a dozvíme se z ní spoustu zajímavých věcí. Jistě, stále je to taková sladce americká literatura, ale na to už jsem si zvykla, takže to neřeším. A zdaleka ne všechno je dokonale domyšlené; komentář muchomurka bych podepsala. Ale pro mě to bylo čtivé a zábavné, takže příjemné překvapení; doufám, že podobný názor budou mít čtenářky naší knihovny, pro které jsme knížku kupovali.
Až při četbě této knihy mi došlo, že tentokrát čeština neobstála: bookseller je určitě adekvátnější výraz nežli knihkupec. Doposud jsem o tom vůbec nepřemýšlela, takže kdyby nic jiného, za tohle zamyšlení děkuju právě této knize. A doporučuju.

"Zatímco čekám, brouzdám mezi regály a přemýšlím o tom, že knihovna je nepřítelem a zároveň přítelem našeho knihkupectví. Je tu všechno. Proč by si někdo potřeboval knihu koupit? Na druhou stranu jsou knihovny ideálním místem k tomu, aby v člověku probudily čtenáře a představily mu nekonečné možnosti psaného slova."

Aneleh
Aneleh
04.04.2021 5 z 5

Oceňuji zvláštní nápad v této knize. Autorka se pouští do fantazie, která přitahuje každého z nás: jaký by byl náš život, kdyby v určité situaci pokračoval jinak než ve skutečnosti? Vždy jde o určitý bod zlomu, kdy se mohl stát pravý opak toho, co se doopravdy stalo. Kdo by o tom někdy nepřemýšlel, komu by se nehonilo hlavou, jak by na tom byl nyní, jak by vypadal potom jeho život? Také se nám přece stává, když se probudíme ze živého snu, že nějakou dobu nevíme, zda to vlastně nebyla skutečnost a často se ani nechceme vrátit zpět do reality nebo naopak si přejeme, abychom už se probudili. Může nám to pomoci překonat mnohé smutné či nevyřešené události, s kterými se naše psychika nechce smířit. Opravdu působivě napsaný příběh patří k těm, na které se určitě nezapomíná.

1v8na
1v8na
24.01.2021 5 z 5

Příběh je velmi čtivý. Nevíte, co je skutečnost a jaká je verze hlavní hrdinky. Je reálná Kitty nebo Katharyn?
Pro někoho může být příběh zmatečný, nicméně já jsem se v něm našla.
Sice jsem zprvu očekávala, že se v knize bude více pojednávat o knihách, ale není tomu tak a mile mne to překvapilo.
Je tu hlavně hra psychiky a způsob vyrovnání se se životními událostmi.
Za mě super kniha s fajn námětem a porádným spádem.

anazuZ1982
anazuZ1982
16.01.2021 5 z 5

Skvělá oddechovka, od které jsem se nemohla odtrhnout. Oba dva světy autorka vykreslila naprosto věrohodně, neotřelý nápad a skvěle zpracovaný. Určitě si pořídím další její knihu a už teď se moc těším.

Schamila
Schamila
28.11.2020 4 z 5

Pěkně popsány život knihkupkyne, skutečnost a představy, čtení pro pohodu, doporučuji

Trustty
Trustty
16.08.2020 1 z 5

Ne, ne, ne.....Pěkná obálka s hezkým názvem. To je vše.

KristýnaBart
KristýnaBart
24.07.2020 4 z 5

Kniha mě zaujala obálkou, názvem a cenou. Mám ráda knihy nebo filmy, které jsou z literárního prostředí, které se vrací čase nebo pracují s alternativními realitami. Někdo se v tom může ztrácet, ale já si v tom doslova libuju. Je sice pravda, že jsem očekávala v knihkupectví, větší dynamičnost, na druhou stranu nevím, kde jsem toto "očekávání" vzala. Katharyn/Kitty je a vždycky byla knihkupkyně. To, že se její život odehrával jinak, to už je jiná, každopádně knihy k ní vždycky patřily, v obou světech.
Z počátku jsem nevěděla, co od knihy čekat, ale hned poprvé, kdy jsem ji vzala do ruky, jsem se nemohla odtrhnout a musela jsem číst dál a dál (skončila jsem skoro ve 4 ráno). Kdo se s hlavní hrdinkou ztotožnil, nebo se ji snažil pochopit, pochopil, stejně jako já, od určitého zlomu knihy (nebo i dříve), který svět je ten pravý. Kde se co děje a proč.
Dobrá kniha, doporučuji.

Anna 13
Anna 13
24.06.2020 4 z 5

(SPOILER) Od této knihy jsem moc nečekala. Myslela jsem si, že to bude jednoduchá oddechovka, která mi vynahradí zklamání z předešlé knihy. Nakonec se mi ale překvapivě líbila.

Od Knihkupkyně nečekejte příběh, který se věnuje knihám a literatuře. Určitá část se sice odehrává v hezkém knihkupectví, ale spíše je to příběh života jedné ženy - podnikatelky, matky, manželky... Popsané je to velmi skutečně a čtenář tomu věří. Na první pohled se může zdát vše růžové, avšak nikdy není nic dokonalé, a tak tu narazíme třeba na autistického chlapečka, zkrachovalý obchod, křivdy z minulosti nebo ztrátu rodiny.

I když jsem se zpočátku dle anotace děsila těch alternativních světů, nakonec to vlastně není nic až tak nereálného. Kdo z nás si netvoří ve své hlavě další světy, ve kterých žije úplně jiný život? A najdou se i tací, kteří ten alternativní život mají propracovaný do detailů jako Katharyn.
Vlastně mi to nevadilo a naopak mě to přivádělo k zajímavým myšlenkám a nazíráním na život.

Je to milá, nenáročná, odpočinková kniha, která ale čtenáře donutí přemýšlet. Postavy jsou více než sympatické a prostředí Denveru šedesátých let osvěžující.

deniska2
deniska2
15.06.2020 5 z 5

Wau skvělý napínavý pribeh přečetla jsem za jeden večer.Furt jsem musela cist další a další kapitoly, nedalo se to odlozit.Za mne 5 hvězdiček a určitě si přečtu další knizku od tehle autorky a doufám ze mne taky tak pohlti jako tahle.

Hakl54
Hakl54
19.02.2020 5 z 5

Co je sen a co skutečnost ? Napínavý, zajímavý a dobře napsaný příběh. Ke konci již trochu zdlouhavé, ale výborný námět.

soukroma
soukroma
17.02.2020 1 z 5

Skleněný les mne velmi zaujal, a pouze na základě toho jsem zkusila i autorčinu prvotinu, jinak dle anotace, zařazení žánrového i nálepky bych do toho nešla. A naneštěstí jsem si mohla snahu ušetřit, já to nemohla číst. A knihkupectví a odkazy na knihy byly jen vějičkou.

Prateri
Prateri
03.02.2020 4 z 5

Část víkendu jsem trávila s majitelkou knihkupectví a jejím snovým životem. Co je pravda a co je sen, do kterého utíká Kitty před realitou života? Je těžké se mnohdy smířit s nemilými skutečnostmi života, utíkáme do snů, ale o to je horší probuzení. Jak nakonec Kitty přijme to, co ji osud nachystal? Mně se kniha líbila, zkuste ji také.