Kníhkupectvo na Bylinkovom námestí

Kníhkupectvo na Bylinkovom námestí https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463312/bmid_knihkupectvo-na-bylinkovom-namesti-sEq-463312.jpg 4 259 105

Román o krásnych knihách, ich čitateľoch a malebnom mestečku na juhu Francúzska. Natália a Nathan majú dve dospelé deti a sú vo veku, kedy uvažujú o začiatku novej životnej etapy. Rozhodnú sa, že opustia Paríž a vydajú sa do pôvabného stredovekého mestečka Uz?s na juhu Francúzska. Natália tam objaví malé kníhkupectvo, ktoré ju očarí natoľko, že sa rozhodne splniť si svoj dávny sen. Kúpi si ho a konečne môže naplno tráviť čas so svojimi milovanými knihami a ich čitateľmi. Vďaka svojej láskavosti, empatii a pozitívnemu prístupu k životu si Natália veľmi rýchlo získava srdcia návštevníkov obchodíka a postupne sa stávajú jej priateľmi. A tak toto pôvabné miesto plné úžasných kníh ožíva skutočnými príbehmi Natáliiných zákazníkov - či už je to mladučká Cloé s problematickým vzťahom s prísnymi rodičmi, neúnavný cestovateľ Filip, slepý legionár Tarik či poštár Arthur, snívajúci o živote herca. ..... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

La Libraire de la place aux herbes , 2017


více info...

Přidat komentář

misa.lemperova
16.01.2024 1 z 5

Kniha mě zaujala svým názvem a tématem, docela jsem se na ni těšila. Bohužel to bylo jediné, co mě zaujalo. Začátek vypadal docela slibně, ale postupně jsem se do čtení musela neskutečně nutit a některé části jsem přeskakovala, až jsem to nakonec vzdala. Nejsem na stejné vlně s hlavní postavou, nebavilo mě její neustálé filozofování a tlachání o ničem. Čekala jsem od knihy něco úplně jiného a jsem dost zklamaná. Navíc děj je podle mě opravdu hodně pohádkový a nereálný, hlavní postava má zřejmě nadpřirozené schopnosti, jak každého zákazníka hned zná na základě jeho výběru knih a jak dokáže každému vybrat knihu přesně na míru. Už se těším, až se teď pustím do četby jiné knihy, která za to stojí a bude mě bavit.

Dada077
22.11.2023 4 z 5

Pekná oddychovka. Hlavne som pri nej spomalila. Viac som vnímala text. Občas mi autorka svojimi myšlienkami, takmer až mottami pripomínala Coelha.
"Slova knih jsou jako vlny zrozené na druhém konci světa, které zasáhnou naše životy a tříští se o naše útesy nebo hladce kloužou po pláži plné jemného písku. Tím, že zavřeme knihu, která je nám nepříjemná, ony útesy nezmizí."
"Usmála jsem se na dívku a říkala si, že někdy stačí málo a k tomu pár knih, aby život získal opět barvy, které předtím ztratil."
"Knihy jsou jako koření, zvýrazňují naše dny, nepřipomínají nám naši všednost, ale umožňují nám zřetelně si uvědomit, kolik prostoru k radosti, lásce,pokoji, či dobrodružství může každý ve svém životě najít."
"Možná jednoho dne vymyslíme slovo, kterým vyjádříme, že život a smrt jsou dvě části jednoho příběhu. Příběhu, který jde vpřed, ale současne se v kruhu vrací, a jedno i druhé spolu v tom věčném kruhu rozmlouvá."


Knižnítoulky
18.09.2023 3 z 5

Po zajímavém začátku nakonec bych řekl spíš zklamání. Bude to moc záležet na každém čtenáři zvlášť.

Dani25
25.06.2023 4 z 5

Milá oddychová knižka. Celá v pozitívnom duchu, všetko sa vyrieši kladne. Opis mestečka je tiež zaujímavý. A našla som v nej aj inšpiráciu na ďalšie knihy do zoznamu chystám sa prečítať

Tamirai
16.04.2023 5 z 5

Krásna kniha. Jemná, citlivá s pekným spracovaním a určitou hĺbkou aj medzi riadkami ja som si užila každý opis, každý príbeh a aj prostredie, v ktorom sa dej odohráva.

Jahýnek
12.04.2023 4 z 5

Milá knížka. Libilo se mi vykreslení atmosféry malého městečka i majitelka knihkupectví, která se motá do života svých zákazníků, aby jim pomohla. Zpočátku to bylo sympatické, ale s přibývajícími klienty to působilo vyumělkovaně. Jelikož je to fikce, vždy to dobře dopadne, žádný čtenář si nestěžuje a kromě matky Cloe už nikdo nepráskne dveřmi, bývalá kantorka je zřejmě dobrý psycholog. Občas text sklouznul k mravoučným odstavečkům a citátům, čímž připomíná kategorii "osobní rozvoj", ale to jsem tak nějak očekávala.
Napadla mne představa podobné knihy o číšníkovi: "Smažák a čokoládový dort?! Asi zajídáte nějaký smutek... Zkuste pro odlehčení rybu se salátem, to mi vždy udělá dobře." :-)
Výborný je závěrečný seznam citované literatury, bohužel pár knížek, které mne zaujaly, nevyšlo česky.

Kory98
02.03.2023 5 z 5

Kniha o knížkách, o lidech a jejich životech. Musím říct, že mě kniha nadchla, asi proto, že jsem od ní tolik neočekávala. Četla ji i moje máma a té se líbila také, dokonce jsme se shodly, že si ji pořídíme i do naší knihovny v pevné podobě, tedy ne e-knihu.
Některé myšlenky, které mě zaujaly:
"To mám určitě po svém otci. Bez knížky si ho nepamatuji, měl jich vždycky rozečtených několik. Některé na ráno, některé na večer, některé do křesla na verandě a jiné do postele. Knihy nejsou žárlivé. Klidně ustoupí, aby přenechaly místo nové milence, a dovedou nehybně a trpělivě po staletí čekat, dokud je znovu nevrátí na výsluní ruce nějakého dítěte natažené ke knihovně."
"Když se na své cestě s určitou knihou potkáme, znamená to, že s ní máme schůzku. Že byl ten správný čas, aby se setkání uskutečnilo."
Kniha je hraniční přechod. První slova její první strany nabízejí klíče k novému světu, neznámému před jejím otevřením, který se odhaluje v imaginárním prostoru našich myslí."
Mnoho hezkých myšlenek z knihy mě zaujalo a taky tituly některých zmiňovaných knih, které bych si i já ráda přečetla. Zkrátka s touto knihou jsme se potkaly určitě ve vhodnou dobu :-)

Knihochod
04.01.2023 1 z 5

Toto bolo tak filozoficky náročné, že som ani nedokázala oceniť, že je to knižka o knižkách.

Popravde, už od samého začiatku som mala pocit, že je ten príbeh skrátka akýsi podivný a začítavalo sa mi doň veľmi ťažko. A keď už som sa ako tak začítala, absolútne som nemala tušenie, o čo v skutočnosti autorovi ide.

Veľmi ma hnevali postavy, ktoré v tomto príbehu vystupujú, keďže to boli priam nebesky dokonalé ľudské bytosti, ktoré zbožňujú ezoterické knižky, vedú siahodlhé filozofické úvahy o živote a sú si vedomí svojich predošlých hriechov, ktoré sa ale snažia napraviť konaním dobra pre tento svet. Znie to nádherne, však? Žiaľ, táto skutočnosť nie je priveľmi reálna.

Taktiež fakt, že sa dozviete veľa skutočných informácií o tom, čo všetko musí predavač kníh s novými knížkami robiť, čo to znamená, keď je knižka prijatá do komisie, ... ma rozčuľoval, keďže to nie je niečo, čo by som vo fiktívnom príbehu potrebovala vedieť a pre tých, ktorí ani nepracujú v kníhkupectvách, sú to veľmi zbytočné informácie.

Jediné, čo sa mi na celom tomto diele páčilo je, že je krátke a tak moje čitateľské utrpenie netrvalo príliš dlho. Taktiež celé to prostredie voňavého kníhkupectva iste rozbuší srdiečko nejedného knihomoľa a veru som našla aj zopár krásnych citátov.

Ako veľmi som dúfala, že budem môcť túto knižku odporučiť, pretože už len podľa názvu by si človek povedal, že ju v knižnici musí mať. Je to smutné, no naozaj nemusí.

Léňa0107
12.12.2022 2 z 5

Pro mě taková "pohádka" s pointou. Znovu bych už nečetla.

Skodinka89
19.10.2022 3 z 5

Oddechovka po náročném dni. Člověk může najít mezi řádky inspiraci na další četbu.
Rozhodně neurazí, ale některé třeba nezaujme. Taková zlatá střední cesta

eva3992
07.08.2022 5 z 5

Natálie, původně profesorka francouzštiny, si splní svůj sen a otevře si knihkupectví na francouzském venkově. Pomalu poznává své zákazníky a prostřednictvím knih se jim snaží porozumět a doporučuje jim čtení na míru.

Tak tahle kniha byla přesně pro mě, okamžitě jsem se začetla, ponořila do příběhu a nemohla se odtrhnout. Navíc v tomto případě bylo plusem i to, že mi ji doporučila má knihkupkyně, tak to celé do sebe krásně zapadlo.

V knize jsem se našla. Možná i díky tomu, že sama pracuji v malém obchůdku a zákazníci se mi často svěřují s jejich osudy, problémy a životními příběhy, tak mi to celé bylo bližší a dobře známé.

Navíc miluji Francii, a právě popisy francouzského venkova mě nadchly a já se tak v představách ocitla na místech, kde bych skutečně chtěla být.

Je tu spousta pravdy a mnoho krásných myšlenek. Nejednou jsem brečela a kniha se mě opravdu dotkla. Je zde ukázáno, jak mohou knihy ovlivnit náš život, ale nejen ty, hlavně lidé, které potkáme a kteří nám určitým způsobem vstoupí do života.

Na konci je uveden seznam knih, o kterých se v příběhu píše a já si rozhodně některé z nich potřebuji přečíst.

Krásný milý příběh, který si mě získal, přečetla jsem ho jedním dechem a musím poděkovat mé knihkupkyni, že už mě má přečtenou a ví, co mi má doporučit.

nicandra
25.06.2022 3 z 5

No, vypravěčka je asi supermanka, kolika lidem dokázala pomoct a jak vždycky přišla na to správné řešení. Chápu, že účelem má být pohlazení na duši a potvrzení toho, že svět je stále v pořádku, ale přišlo mi to občas trochu “na silu”.

SilviiM
19.06.2022 3 z 5

Nenáročný příběh, který se velmi dobře čte a utíká. Obdivuju Nataliin přehled o knihách, její empatii a vnímavost. Velmi se mi líbí kapitoly, které jsou rozděleny podle zákazníků a jejich problémů.

marli58
07.06.2022 1 z 5

Knížka mě zaujala názvem i obalem, ale jinak už ničím. Asi jsem neměla chuť s hlavní hrdinkou filozofovat. Nedočteno.

tanulda
01.06.2022 2 z 5

Patřím k těm, kterým kniha bohužel nesedla. Vadilo mi moralizování hlavní hrdinky a udílení rad různým lidem, aniž by k tomu měla příslušné vzdělání; navíc některé názory (např. braní/nebraní antidepresiv - s. 242) můžou být vyloženě nebezpečné, jiné další jsou naopak v dnešní době trochu zastaralé. Po knížce jsem sáhla kvůli jejímu tématu - knihy - ale musela jsem se vyloženě nutit, abych to dočetla (knihu jsem rozečetla už před rokem asi do půlky, a až teď ji tedy trošku se skřípěním zubů dočetla, poté, co mi tu dlouho jenom ležela). Tipy na různé knihy, které hlavní hrdinka dává, nejdou moc do hloubky, oceňuju ale aspoň seznam zmíněných knih na konci. Celkově jsem ale z téhle knížky moc radost neměla.

katerina28349
22.05.2022 5 z 5

Knížka se mi líbila hlavní hrdinka Natálie má malé knihkupectví v malém městečku na jihu Francie. Natálie čtivě vypráví v každé kapitole o jednom svém zákazníkovy v knihkupectví, který ji zaujme svým výběrem literatury a svým životním osudem. Knížka je fajn oddechová v zajímavém prostředím o zajímavých lidech, které spojuje láska ke knížkám.

Amneris
15.03.2022 3 z 5

Knížka se mi líbila názvem a hlavně tím, že se děj odehrává ve Francii. Oceňuji nápad, kdy je každá kapitola věnována jednomu zákazníkovi a jeho příběhu. Akorát mě mrzí, že příběhy byly dost natažené, styl psaní autora mi moc nesedl. Na konci bylo fajn shrnutí doporučených knih, které se během čtení příběhů objevují.

rakosnicek333
08.03.2022 2 z 5

Hlavní hrdinka mi byla strašně nesympatická. Tipy na zajímavé knížky, i když ne všechny jsou přeloženy do češtiny.
2,5*

Mermaida
22.02.2022 3 z 5

Příjemná kniha, která se hezky četla, a která měla v sobě hodně zajímavých myšlenek. Vypravěčkou je majitelka knihkupectví, která nám představuje pár svých stálých návštěvníků knihkupectví, které nějakým způsobem ovlivnily její život, nebo ona ovlivnila ten jejich...

kamca4151
04.02.2022 4 z 5

Ke knize jsem se nechala nalákat v rámci čtenářské výzvy a vůbec nelituji. Jedná se o soubor povídek, příběhů lidí, kteří si nechávají poradit s výběrem knih a na oplátku vyprávějí své příběhy ženě, která opustila profesorské místo, aby si koupila knihkupectví.

Žena je to asi jako každá jiná, s kterou se ztotožní spousta dalších. Má své neduhy a často přemýšlí o svém životě- vztahu s dcerou, manželem, vztahu k cestování a výstupu z komfortní zóny. Často mi v něčem připomínala mojí babičku, potom mojí kamarádku a potom taky sama sebe.

Kniha se ubírá spíše filosofickým směrem a zamyšlením. Žádná obrovská zápletka, ale příběhy hezky plynou a já osobně měla pocit, že jsem díky nim trochu zpomalila. Velmi milé překvapení.