Kniha života

Kniha života https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466481/bmid_kniha-zivota-Zj2-466481.jpg 4 698 128

Závěrečný díl světově úspěšné trilogie. Hlavní hrdinové a milenci, čarodějnice Diana Bishopová a upír Matthew Clairmont, se vracejí v čase z alžbětinského Londýna zpět do naší současnosti. Diana je těhotná a o to víc odhodlaná bránit se proti těm, kteří chtějí ukrást a zneužít tajemství objevené čarodějnicemi v dávných dobách a ukryté v tajemném Ashmoleově svazku. Než se však Dianě a Matthewovi podaří odhalit obsah tajného rukopisu alias Knihy života, musí uhájit i svůj zakázaný vztah.... celý text

Literatura světová Pro ženy Fantasy
Vydáno: ekniha , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Book of Life , 2014


více info...

Přidat komentář

Luci-_-
18.10.2023 5 z 5

Tento díl za to stál od začátku do konce. Po celou dobu jsem knihu nechtěla odložit, jak mě bavila. Přechozí kniha byla zklamáním, ale tento díl byl pecka.

Charley
09.09.2023 3 z 5

Závěr série povedený, celkově se příběh příjemně četl. Oblíbila jsem si postavy i dějovou linku. Nicméně samotná dynamika příběhu byla pomalejší, akčnější části byly pouze malou součástí celé série. :)


Anniee
20.12.2022 4 z 5

Náročný. A krásný. Bude se mi po tom stejskat.

medvídě
05.11.2022 5 z 5

Návrat a zakončení série, která má své kouzlo nejen kouzelnými i tajemnými bytostmi, o kterých nám podává svůj příběh.
Po návratu z alžbětinské doby hlavní hrdiny a jejich nejbližší čekají další zkoušky a překvapení. Kniha opět vtáhla do děje a spolu s jejími aktéry zjistíme, kdo za vším vlastně stojí a jak promyšlené to skutečně měl a neměl. Jak se Diana popere s nově nabitými silami a poznáním, ale velmi bolestivou událostí, která nezasáhne nejen ji samotnou. A hlavně – jak minulost umí šlapat na paty, aniž by si to dotyční v danou chvíli uvědomili, aby je pak zastihla nepřipravené. Ale nemusí to být jen nebezpečné překvapení. I ty dobré se někdy ukáží.

Kniha opět čtena před shlédnutím nejnovější série seriálu, abych věděla, co mě čeká. Samotný seriál měl v sobě mnohé změny, zkrácené či dokonce vynechané scény, které mi i chyběly, protože jsem se na ně těšila. Ale i přes to palec nahoru a obojí si v budoucnu jistě zopakuji.

„Když někoho doopravdy miluješ, ceníš si i toho, co on na sobě nejvíc nesnáší.“ (str. 352)

„Strach vzbudíš snadno. S láskou a úctou to tak rychle nejde.“ (str. 353)

Lavina
12.09.2022 4 z 5

Závěr série super... Vymyšleno perfektně, zapletky, boje a láska. Ale trochu dlouhé.... Moc vědecké části jsem přeskakovala i přesto mi to přišlo dlouhé....

Peťulka3
11.08.2022 5 z 5

Seriál byl super, ale kniha byla mnohem mnohem lepší.

MAU256
09.07.2022 5 z 5

"To tajemství je, že já jsem sice hlavou rodiny Bishopových-Clairmontových, ale ty jsi její srdce," pošeptal mi. "A všichni tři se shodujeme na jednom: srdce je důležitější."

Krásný závěrečný díl. Škoda, že série už skončila. Určitě se k ní ještě vrátím. Celou sérii mohu jen doporučit.

Dalgiona
23.05.2022 4 z 5

Tak nakonec na třetí pokus jsem se do knihy začetla a konečně mi i vtáhla do děje. Bylo zajímavé, jak procházeli hlavní hrdinové minulostí, zejména mě zaujala pasáž, odehrávající se v Praze. Přesto si ale stále myslím, že minimálně třetina knihy tam být nemusela. Děj by měl větší spád, ale já nejsem spisovatel.

Eva193
05.04.2022 5 z 5

Skvělé vyvrcholení příběhu ze dvou předchozích knih.

Dashmo
24.03.2022 5 z 5

A žili šťastne, až kým…nakoniec všetko dobre dopadlo, ale ved tak to aj má byť :)
Je to velmi zvláštna trilógia. Miestami pocit, že to, čo píše autorka je od veci (ovoniavanie vína, siahodlhé opisy toho, čo večerali, ovoniavanie iných vecí, opisy šiat v roku 1590 a tomu podobné opisy), miestami pocit, že sa nič nedeje, potom sa zrazu udeje veľa všetkého. Napriek tomu má celá trilógia hlavu aj pätu, postupnosť, význam. A veľmi ma bavila. Aj táto tretia časť. Tá bola najdynamickejšia zo všetkých a aj najviac napínavá. Samozrejme boli tam také momenty, že o maj gudnes - Gallowglassove ,tetuška, mi vrcholne liezlo na nervy, až som si to musela nahradiť anglickým ,auntie, a zakaždým som si to v hlave čítala po anglicky. Zaujímave tiež bolo, ako všetky nové postavy, ktoré vstúpili do deja, zrazu všetko pochopili, mohli im odhaliť všetky tajomstvá, zapojili sa do hľadania odpovedí, začali ochotne pomáhať… V strede rozhovoru sa to zvrtne na inu temu a všetko ostava akoby nedokončené. Riesi sa Benjamin zrazu krvilacna zurivost a DNA a o stranu dalej uz Kongrecia spusta vysetrovanie. A vlastne celkovo do tejto trojky bolo vtrepaných množstvo úloh, ktoré bolo treba vyriešiť. - Kongregacia, krvilacna zurivost, vytvorenie odnoze, Ashmole 782 waaaau je toho viac nez dost aj na 10 zivotov. Diana to zaziva v priebehu roka-klobuk dole. A každá dráma sa nakoniec vyriešila po dvoch stranách. Až teda na tú poslednú. Aj keď aj k tomu by som mala výhrady. Ale nejak ma ten štýl písania zmixovaný s dobrým príbehom zaujal natoľko, že všetky vyššie uvedené skutočnosti odpúšťam. A PS: aj tak je najlepšia Ysabeau :)

Njangu
17.02.2022 5 z 5

Tenhle 3. díl mně přišel trošku protahovaný, určitě tak do poloviny se to trochu vleklo, ale pak do dostalo opět správný rytmus a užila jsem si úžasné uzavření série. Celou sérii doporučuji a teď se můžu konečně podívat na seriál. Ale nedoporučovala bych to porovnávat. Knížka je knížka a nikdy nemůže filmové zpracování obsáhnout vše.

kristyna9911
05.02.2022 4 z 5

Nesrovnalosti kniha vs seriál, ale když to pominu, tak se to četlo dobře

evineckY
29.01.2022 5 z 5

Zapomněla jsem přidat komentář k této úžasné knize a po shlédnutí 3 série doufám, že ještě natočí i 4. Moc se těším a doporučuji :-)

Jenny46
04.01.2022 5 z 5

Trilogii jsem četla pár let zpátky a obdivuji autorku, jak dala celý příběh dohromady - originální série. Určitě jsou zajímavé všechny díly, kdo má rád romantické příběhy, upíry, čarodějnice - doporučuji skvěle napsáno. Ještě mě čeká kniha Syn času je to volné pokračování...
Těším se i na televizní zpracování 3 řady seriálu.

Kni-holka
10.12.2021

(SPOILER) A kruh se uzavírá. Minulost se střetává s přítomností a netrpělivě vyhlíží budoucnost. Z alžbětinské Anglie se Matthew a Diana vrací zpátky do přítomnosti a nesou si sebou malý suvenýr v podobě dvojčat, která Diana nosí pod srdcem A na scéně se objevuje další de Clairmont - Benjamin - Matthewew syn, který se krutými pokusy snaží najít způsob, jak upír s čarodějnicí počnou dítě.

Závěrečný díl trilogie nás vrhá do spletitého víru událostí, historických a vědeckých faktů a zničujících emocí a tohle vše má za cíl jednu věc - najít a rozluštit Knihu života a ukončit nesmyslnou smlouvu zakazující mezidruhová páření.
‍️
První díl byl jakousi milostnou předehrou. Díl druhý byl historickou nalívárnou prostupující hlouběji do tajů upírů a čarodějnic. A díl třetí je přechod z teplého historického zázemí do studených sterilních místností výzkumných center, kde se lidé spolu s bytostmi snaží přijít na to, jak se nemoc zvaná var krve přenáší, jaký má evoluční původ a snad i to, jak se dá léčit.

Aby bylo finále opravdu velkolepé, musí se v něm setkat i dávní přatelé, rodina i nepřátelé. Budete překvapeni, kdo z duchů minulosti, s nimiž se Diana a Matthew setkali, se objeví i v současnosti a pomohou jim s rozluštěním Knihy života.

Ta totiž vypráví příběh tkadlen a upírů, kterým se v žilách vařila krev, a mimořádných dětí, které se jim rodily. Stejně jako jejich děti, Rebecca a Philip, jsou Zářivě zrozené děti - Děti noci - o kterých vypráví dávné proroctví: "Pozor na čarodějnici s krví lvice a vlka, protože s ní přijde zkáza dětí noci." Dojde proroctví naplnění? To se dozvíte po přečtení poslední stranky
5⭐ z 5

A opět tu mám citát, který mě chytil za srdce: "Nedopusť, aby tě duchové minulosti připravili o radost z budoucnosti."

MonaLisa42
05.12.2021 3 z 5

Právě kvůli této závěrečné knize jsem si rozečetla celou knižní sérii. Byla jsem příliš nedočkavá, počkat si na dotočení třetí série.
Kniha nebyla špatná, ale ani žádný velký zázrak. Začátek mě zklamal. Děj se táhl a nijak nerozvíjel. Chování postav bylo divné a často nepochopitelné. Naštěstí se poté děj pěkně rozeběhl a dokázal i pořádně překvapit. Setkání s postavami z minulosti mě mile ohromilo a zakončení příběhu nakonec nebylo špatné.
Od knihy jsem čekala trochu víc, ale nakonec jsem přeci jen uspokojila svou zvědavost. Děkuji!!!

LiliDarknight
15.11.2021 4 z 5

Podobne ako predchádzajúce dve knihy, aj táto má pozvoľný začiatok. Rozdiel je v tom, že zatiaľ čo predtým sa dej predsa len postupne rozbehol a neskôr napätie pomaly gradovalo, tu sa dej viac-menej ťahal stále pomaly. Hlavne preto, že postavy vlastne boli v nelichotivej pozícii čakateľov - mohli len sedieť a čakať, čo sa bude diať, ako to dopadne a hlavne čakali na správny moment, kedy zasiahnuť.

Medzičasom autorka pokračovala v práci s postavami a hlavne vo vzťahovej rovine sa jej veľmi darilo. Všetko do seba krásne zapadlo, všetky diely skladačky nakoniec bez problémov zapadli na svoje určené miesto. Záver bol epický hneď z niekoľkých dôvodov - či už pri pohľade na politiku magických bytostí, tak aj na ich vzájomné vzťahy. Páči sa mi hľadanie sivých oblastí v duchu hesla "čo nie je zakázané, je vlastne povolené". Pre mňa osobne už posledná kapitola trošku zaváňala hollywoodskou pozlátkou, ale tak s prižmúrením oka to ešte dokážem odpustiť.

Záver trilógie však priniesol všetky želané odpovede a som veľmi zvedavá na nasledujúcu knihu.

johana3160
03.11.2021 3 z 5

Nejak nedokazu dat vic nez 3* a to jeste tak tak. Pulku knihy jsem dals s premahanim a druhou pulku po velke pauze a jeste s dalsimi prestavkami, abych se nenudila. Premyslela jsem proc a doslo mi to, kdyz autorka popisovala sul kterou prinesla v tasce M&S… koho to do pr**** zajima v cem to donesla…. Zdlouhave a obcas zbytecne popisy, naprosto nezazivnych predmetu ci veci. Bud to u predchozich knih nebylo tak patrne nebo me rozptylovalo to, ze jsem u toho prubezne sledovala serial. Predtim jsem se radovala ze v knize bylo mnoho veci, ktere v serialu nebylo nebo mi uniklo ale tenhle dil mel proste diry… takze dohromady to bylo unavne…

maryzka
05.10.2021 3 z 5

Tak máme poslední díl za sebou, kde hlavní hrdinové žijí rodinným životem a snaží se bojovat za lepší svět( alespoň teoreticky).

vikimi
30.09.2021 3 z 5

Pěkně ukončené, zajímavé. Mistami dlouhé a táhlé. Dvojice Diana & Matthew TOP! :)

Štítky knihy

upíři magie čarodějnice démoni

Autorovy další knížky

Deborah Harkness
americká, 1965
2011  83%Čas čarodějnic
2013  84%Stín noci
2015  87%Kniha života
2021  82%Syn času

Kniha Kniha života je v

Právě čtených17x
Přečtených1 077x
Čtenářské výzvě155x
Doporučených82x
Knihotéce455x
Chystám se číst321x
Chci si koupit126x
dalších seznamech17x