Kniha větru

Kniha větru https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48000/bmid_kniha-vetru-Wmj-48000.jpg 4 45 6

Era Meidži - období velkých změn v Japonsku. Ostrovy se opětovně otevírají světu a na ulicích lze stále častěji vidět muže, kteří svá kimona vyměnili na elegantně střižené obleky. Panovníkem Země kvetoucích třešní už není Šógun, ale znovu císař. Ve čtvrti Akasaka v Tokiu se setkávají čtyři muži, aby zavzpomínali na staré časy. Hostitel, který kdysi patřil do tábora Šóguna, vypráví neuvěřitelnou historii o dokumentech, které jsou nazývány jako "Tajné zápisky Jagjú". V jeho vyprávění je politika plná intrik a nečistých faulů, a zločin a krádež jsou nejčastější metodou získávání moci. Hlavním hrdinou událostí se stává jeden z nejslavnějších japonských samurajů, mistr meče Jagjú Džúbei.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Hanami
Originální název:

Kaze no šó / 風の抄 , 2008


více info...

Přidat komentář

Jezinkabezinka
05.10.2022 3 z 5

Příběh sám je dobrý, ač místy trochu nepřehledný pro toho, kdo nezná nic z japonské historie. Díky množství stran, kde jsou jen bojové scény, lze přečíst velmi rychle. A to i přes nepříjemnou transkripci. Snižuje to zážitek. V beletrii bych byla vždy pro použití české transkripce.

t_gon
15.04.2022 4 z 5

Tady se dost budu rozcházet s ostatními, ale tahle „netradičně“ zpracována manga od Hanami dost vyniká mezi „davem“ (myšleno Crwackých kousků). Jednak fyzickým zpracováním ale také samotným obsahem, který pojednává v jediném příběhu o historických postavách a událostech na počátku 17. století ve feudálním Japonsku. V této době se jako jindy intrikuje mezi příznivci císařského režimu a nově založeného Šogunátu a je jen na hrstce věrných ochránit tradice a hodnoty dané doby. Ty chce za každou cenu ochránit vynikající šermíř „Yagyū Jūbei Mitsuyoshi“, kterému k tomu má dopomoci historický artefakt. Je zde spousta jmen (nejen postav, ale i umění a bojových stylů jednotlivých klanů) a díky kresbě a historickému vzezření postav se v tom může leckdo ztratit a určitě to není vstřícné, jako běžné mangy. Ale kdo si dá tu práci, bude pozorný, tak si vyloženě vychutná tuto historickou exkurzi, jež ho odmění skvělým příběhem, který má přesah i do dnešních dní. Navíc, jako bonus, je tohle o postavě, které skládá poctu vynikající anime Ninja Scroll. Co víc si přát? Snad jen rychle sehnat knihu „Nebeský orel“ a doufat, že spojení dvou „nejromantičtějších“ historických období dopadne výborně.


Disease
16.09.2019 3 z 5

Zpracování poněkud pokulhává za námětem. Kresba místy dost nepřehledná. A lepší redakční práce by taky neškodila.

Mercatino
21.05.2018 3 z 5

Skvělá, skvělá myšlenka. Super konec :) Každopádně cítím, že to provedení někde vázlo...

Dryáda
19.01.2015 2 z 5

Přišlo mi to takové nemastné, neslané, jak kresbou, tak dějem. Spousta jmen osob a míst, většina děje se skládá z poněkud jednostranných soubojů a zkratkovitého vysvětlení historického pozadí. Přesto se to dalo dočíst, děj nebyl nudný a souboje byly vykresleny dobře a přehledně.

spdb
02.12.2012 5 z 5

Spousta dobových informací a historického kontextu.

Štítky knihy

manga

Autorovy další knížky

Džiró Taniguči
japonská, 1947 - 2017
2010  78%Kniha větru
2010  89%Nebeský orel

Kniha Kniha větru je v

Přečtených52x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce15x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x
dalších seznamech3x