La Belle Sauvage

La Belle Sauvage https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391592/bmid_kniha-prachu-KR1-391592.jpg 4 93 18

Kniha prachu série

1. díl >

Kniha Prachu, první díl zamýšlené trilogie, nás zavádí do stejného prostředí, v němž se odehrávaly Jeho temné esence, Pullman ale děj posunul do doby o deset let dříve. Hrdinou je jedenáctiletý Malcolm Polstead, bystrý chlapec s výborným postřehem. Svou nenápadností je přímo předurčen stát se špionem. V hostinci jeho otce se schází celý Oxford. Malcolm a jeho daemon zde nepozorovaně vyslechnou spoustu novinek a klevet. Jenže pak se chlapci do rukou dostane tajná zpráva, v níž se mluví o nebezpečné substanci zvané Prach. Adresátka zprávy Malcolma vyhledá a požádá ho o spolupráci ohledně předávání informací. V hostinci Malcolmových rodičů se totiž začínají objevovat nezvyklí hosté, ať už z nejvyšších společenských a politických kruhů, nebo z podsvětí, a všichni jeví zájem o nemluvně jménem Lyra, kterou mají v péči jeptišky v nedalekém převorství. Turbulentní události a ničivá potopa nakonec způsobí, že se hrdina spolu s vesnickou dívkou Alicí ocitnou ve člunu „La Belle Sauvage“. Na palubě s nimi cestuje šestiměsíční Lyra, kterou čtenáři znají jako hlavní postavu Jeho temných esencí, a obě starší děti mají za úkol dostat ji do bezpečí k jejímu otci, lordu Asrielovi. V knize se opět kromě lorda Asriela setkáme i s Lyřinou matkou, paní Coulterovou, a s vůdcem Romunů Farderem Coramem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Argo
Originální název:

La Belle Sauvage , 2017


více info...

Přidat komentář

oleg121
25.02.2024 5 z 5

Veľmi dobrý návrat, ktorý ma možno bavil ešte viac, než hociktorý diel z pôvodnej trilógie. A myslím si, že lepšie hodnotenie prequel ani nemôže dostať. Teším sa na ďalší diel.

Zemlja
28.08.2023 5 z 5

Těšila jsem se na ni. Nezklamala mě. Motivy z Jeho temné esence hezky rozvinuté. Zase se těším, už na 3. díl.


Teraesa
01.07.2023 4 z 5

Zo začiatku som trochu ťažko sledovala zámer knihy, avšak po polovičke to nabralo dosť zaujímavý spád a čítalo sa mi to celkovo dobre. No pred ďalšou časťou si asi dám trochu pauzu.

Tyet
17.05.2023 2 z 5

Nudná, špatně napsaná kniha

KlariN
16.01.2022 5 z 5

Strhující. Dobrodružství Malcolma, Lyry, Alice i ostatních skvostných postav je dalším triumfem Pullmanova excelentního vypravěčství. Klaním se uctivě o těším se na další díly. A taky jak jeho knihy jednou budu číst svým dětem.

Nel.K.
30.03.2021 5 z 5

Skvělá fantasy knížka. Doporučuji i těm, co tak jako já nečetli Jeho temné esence (pouze jsem viděla seriál), přesto mi vše zapadalo. Po dalším dílu určitě brzy sáhnu a popřemýšlím do budoucna i o té původní sérii - autor má skvělý styl psaní, čtenář se nemůže nudit.

Tabby
17.08.2020 5 z 5

Jak já se ráda vrátila zpět do úžasného světa Lyry, deamonů, Romunů a všech známých i nových postav.
Tenhle příběh se odehrává, když je Lyra ještě malá a dostane se k sestrám, které se o ní mají starat. Malcolm, kluk z hostince, ji při potopě zachrání a bude chtít odvézt za jejím otcem lordem Asrielem, aby ji ochránil. Cestou zažijí plno nebezpečí a dobrodružství.
Autor nezklamal a udržel si tu čtivost a fantasii, jako v jeho trilogii Jeho temné esence.
Já jsem spokojená a nedočkavě vyhlížím další díl. :)

petr_
03.06.2020 3 z 5

Zlatý kompas je zlatý kompas, kniha se mi líbila, ale nic nového jsem v ní neobjevil. Začátek je pěkný plný děje, ale po povodni se Malcolm s kámoškou a malou Lyrou pohybují z bodu A do bodu B, pak do C atd. Proplouvají po povodni z jednoho místa do druhého a tam se něco stane. Vztah Lyřiných rodičů je stejně nejasný, jako v ostatních knihách a jedniným přínosem je vysvětlení, kde se dostala Lyra k alethiometru .

lucakuca
01.05.2020 4 z 5

Perfektní, čtivé, napínavé, hodně zmáčené a promrzlé. Já chci taky daemona :-) zvířecího společníka na celý život.

Deia
02.01.2020 4 z 5

Kniha bola príjemným návratom do Lyrinho sveta. Temné hmoty patria medzi moje obľúbené trilógie, tak aj na túto knihu som sa veľmi tešila. Je napísaná skvelo, čítanie ubieha rýchlo, postavy sú sympatické. Mihne sa tu aj lord Asriel, pani Coulterová a iné známe postavy. Čo mi trošku vadilo boli veľké písmená v knihe, ale tak predsa len, kniha je určená pre mladších čitateľov. Ale to neznamená, že tých starších nebude baviť. Je to prvá časť trilógie a už teraz sa neviem dočkať druhej časti.

MartySchattawa
04.12.2019 4 z 5

O této knížce už vím dlouho a chtěl jsem si jí přečíst už dávno, ale dostal jsem se k ní až teď... Příběh ze začátku byl takový volnější nebylo tam zas takový akce, ale 2 část knížky to pak oživila, postavy byli popsané, že jsem si je moc nedokázal představit. Škoda že autor nedal více času na to jak dovezli Lyru Romuni do převorství...

adorjas
30.10.2019 3 z 5

Hodnotím 3* - nie, žeby to bolo zlé, ale myslím, že som preklenula most veku, keby má táto kniha uchvátila úplne. Inak, je to krásna rozprávková YA kniha, s čiernymi a bielymi postavami, kde dobro víťazí. Pullman písať vie a nad dobrodružstvami mladého Malcolma budete nedočkavo pretáčať stranu za stranou...

Morgana
22.06.2019 4 z 5

Návrat do světa Lyry pro mě byl úžasný a nostalgický. Jeho temné esence jsem četla někdy na druhém stupni základní školy a staly se pro mě jedním z nejúžasnějších příběhů co jsem kdy četla (spolu se světy Gartha Nixe). O tom jak Pullman zvládne návrat ke svému trháku jsem vůbec nepochybovala a kniha splnila očekávání. Jediné co mě zarazilo, byl na Pullmana až moc rychlý a shrnutý úplný konec. Od strhujícího mauzolea (kdy mi opravdu běhal mráz po zádech a bylo mi až špatně) najednou hop do Chelsea a hop zpátky do Oxfordu. Ale nedá se říct, že by mi to nějak zkazilo požitek z knihy, spíš mi bylo líto, že už to tak rychle končí. A jak už tu někdo zmínil, první polovina knihy je dost poklidná, ale vlastně mě to došlo až ve chvíli, kdy se začalo něco dít a vůbec mě tato část nenudila, poskytla mi přesně ty informace, po kterých jsem prahla. Jediné s čím se nejsem schopná smířit a stále mě to neskutečně točí je to, že v nových překladech označují Pantalaimona zkráceně jako Pantíka, což mě příjde strašně potupné na rozdíl od původního a podle mě výstižného Pana. Jinak za mě super a už se těším na další díl!

LukBook
07.06.2019 5 z 5

Jestliže máte rádi Zlatý kompas a celou trilogii Jeho temné esence, pak je pro Vás tato kniha povinností. Návrat do světa Lyry, i když tentokrát ji potkáte jako prťavé mimino. Skvělá kniha. Přečtěte si moji celou recenzi na Lukbook.cz. Odkaz v recenzích.

petaSk
20.05.2019 5 z 5

Trilogii jeho Temné esence jsem četla někdy před deseti lety a byla skvělá. Měla jsem trochu strach, jak se autorovi návrat do světa Zlatého kompasu podaří. Jsem ale spokojená. První polovina knihy byla sice rozvláčnější, ale druhá byla čiré dobrodružství. Kniha určitě není jen pro děti. Má dost temných a znepokojivých prvků a zajímavé postavy, o které se opravdu bojíte. Navíc mě strašně baví ta steampunková atmosféra a mytologie alternativního světa.

LukBook
15.04.2019 5 z 5

Parádní fantasy kniha. Velice napínavý a rozmanitý příběh plný zvratů, řada zajímavých postav a především opravdu fantastický svět.

Epes
14.04.2019 5 z 5

Opět strhující příběh, mistrně odvyprávěný. I když některá témata se opakují z Temných esencí (zase tu máme dospělou ženu scholárku ve vedlejší roli apod.). A povýšenost Lorda Asriela mě nepřestane nikdy iritovat.

nikorka
18.01.2019 5 z 5

Rada som sa znova vratila do tohto sveta :) snad Pullman spravi nejake to (riadne?) prepojenie s Lyrinym pribehom, pretoze toho vela “zazili” uz v tomto dieli..