Kniha Pastýřova

Kniha Pastýřova https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135759/kniha-pastyrova-135759.jpg 4 38 11

V nejmenované zemi a v dávné, avšak blíže neurčené době je na tržišti pro nesplnění úkolu surově zbit obchodníkem jeho malý syn David. Svědkem tohoto aktu je i Pastýř, který si uvědomuje, že trest byl vykonán v souladu s právem, neboť David zaspal a nepřipravil svému otci čerstvé ovoce a zeleninu, které chtěl už od rána prodávat. Pastýř si však klade otázku, zda neexistuje jiný způsob, jenž by tento krutý a drsný, přitom však běžně uplatňovaný řád nahradil. Ve snu je pak vyzván, aby se pokusil nalézt "novou cestu", která je popsána na prastarém pergamenu. Poslechne a vydá se na dlouhou pouť doprovázený jak Davidem, jehož se otec zřekl, tak i Alžbětou, bývalou služebnou, u níž David nyní žil. Alžběta předá Pastýřovi starou mapu po svém dědečkovi, prostřednictvím které všichni tři absolvují úmorné putování přes kopce a údolí, města a vesnice, na němž prožívají nejrůznější příhody a setkávají se s podivuhodnými postavami. Na konci se jim pak opravdu podaří nalézt podobenství, které jim sdělí, že ona "nová cesta" je uložena nejen ve slovech modlitby, ale i v duši každého dobrého a laskavého člověka. Vyprávění o cestě za starým textem jedné modlitby, jejíž důsledné naplňování by mohlo kladným způsobem ovlivnit vztahy mezi lidmi. ... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Book of the Shepherd , 2009


více info...

Přidat komentář

Ravl
06.05.2023 4 z 5

Jsem rád, že jsem si tuto knihu přečetl, spousta podnětů k zamyšlení. Jednu hvězdičku ubírám z důvodu lehké naivity a snadno předvídatelného děje. Vizuálně moc hezky zpracovaná :)

Filomena1961
23.02.2023 5 z 5

Čím si mě podmanila Kniha Pastýřova ? Hledáním cesty, která činí člověka lepším, hledáním nové cesty životem. Děj zachycuje putování Pastýře a jeho přátel Alžběty a Davida. Cestou se potkávají různé osoby - osoba Vypravěče, Lékárníka, Slepce, Neznámého. Každý z nich pronáší hluboké myšlenky - pravdy,Vypravěč připomněl poutníkům sílu vytrvalosti, Lékárník mluvil o nadějích a snech, Slepec, který vidí ušima, cítí rozumem a poznává svým srdcem, dal poutníkům radu,aby věřili svému instinktu. Tuto radu použil David při setkání s Neznámým a Neznámý jim ukázal, jak se může vlk vplížit mezi ovce. V závěru knihy si přečteme krátkou modlitbu - Zákon proměny, která pomůže připraveným lidem změnit se a způsobit tak proměnu nutnou pro celý svět. Nadčasový příběh připomínající hloubkou svého sdělení Exuperyho Malého prince.


Atak
18.08.2020 5 z 5

Super, připadal jsem si jak v Rozsudcích soudce Óoky

alcaaja
01.05.2016 5 z 5

jedna z mala knih ktere jde cist znova

Pawlisman
11.09.2014 5 z 5

Mě se kniha, tedy příběh, včetně "pokladu" prostě líbila. Jde o klasiku v příběhových duchovních naukách, vše je napsáno trefně a dostatečně. Útlá kniha, kterou lze určitě doporučit.

moonchild
28.02.2014 5 z 5

Kniha bývá srovnávaná s Malým princem,ale mi se zdá mnohem lepší.Dost se mi líbila.

Karcoolka2210
18.06.2013 5 z 5

Krasne jednoduchy pribeh, traja obycajni ludia- muž, žena a chlapec, ktory spolu hladaju novu cestu a spolocnymi silami ju aj najdu. Pribeh o tom ako zmenit svet-jednoducho treba zacat sebou a byt prikladom pre ostatnych. Odporucam:)

Sprav zo mna nastroj svojho pokoja,
kde nenavist je, daj mi lasku siat,
kde krivda je, kiez pravo vratim zas,
do pochyb daj mi vieru prinasat,
kde zufalstvo je, prid zas s nadejou,
a kde je smutok, radost vnesiem rad,
kde temnota je, sirit chcem tvoj jas,
ved v davani je nase obdarenie,
odpustme, aj nam bude odpustene,
so smrtou rodime sa do vecneho zitia,
lebo taky je Zakon premeny.

pikilo
13.03.2013 2 z 5

Fylosoficka kniha o tom že je lepší býti hodný a nechat si srát na halvu než s tím něco dělat...

Leenah
06.03.2013 5 z 5

Kniha, která donutí čtenáře zamyslet se i nad svým životem. Dá se přečíst za dvě hodinky a to, že není delší, je jednoznačně pozitivum. Nic zde nepřebývá, ale ani nechybí. Navíc vystihuje téma, které bude vždy aktuální, takže se k ní určitě ještě někdy rádá vrátím.

pe3czech
15.01.2013 3 z 5

kéž by skutečný svět fungoval tak hezky, jako ten v Knize pastýřově... neposlušný voják rozdá přebytečný dobytek nezsvářeným cizincům a je po letitých sporech a všichni se mají rádi:-)

Clevo
08.01.2013 2 z 5

Což o to, ta kniha v sobě má pár dobrých myšlenek, jenže ty by se vešly na pár stránek.

Autorovy další knížky

Joann Davis
americká, 1953
2010  78%Kniha Pastýřova
2011  100%Kniha o dobre

Kniha Kniha Pastýřova je v

Přečtených54x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce22x
Chystám se číst3x