Kniha obrazů

Kniha obrazů https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387657/bmid_kniha-obrazu-uvU-387657.jpg 4 22 6

Sbírka veršů německého básníka, pražského rodáka, básníka po určitou dobu odmítaného pro „filosofický idealismus“ a pro náboženskou symboliku. Zahrnuje verše s náměty přírodními, milostnými, verše odrážející úzkost, stesk, osamělost, verše nesené tichými vzpomínkami a meditacemi, verše evokující biblické příběhy a církevní tradici, verše adorační.... celý text

Poezie
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Buch der Bilder , 1902


více info...

Přidat komentář

Bětuu
13.03.2024 3 z 5

Musím říct, že jsem čekala něco jiného, ale básně v první knize se mi líbily více než v druhé.
Celkově si ale autor krásně hraje se slovy.

*Pájuše*
11.02.2021 4 z 5

Nejsem milovníkem poezie, který by tyto skvosty dokázal náležitě ocenit, nicméně Rilke mě překvapil. Totiž... v každé poezii se skrývá cit. Někdy vtíravý, dráždí vaše smysly s notnou dávkou výbušnosti, která postupně vymizí. Jindy pozvolný nástup energie jako crescendo v hudbě. Poezie je hudbou duše, ale také jejím bolem. Rilke dokázal v některých svých básních vystihnout podstatu člověka - jeho strachy, tesklivost, melancholii, ale i "svobodu", sílu okamžiku... Některé jeho básně mi zůstanou v paměti dlouhou dobu, jiné mě neuchvátily natolik, abych jim věnovala byť jen myšlenku.


Bája89
21.01.2021 2 z 5

Mé první intenzivní setkání s Rilkem jako básníkem. Přiznám se, že zprvu to byl boj, ale na konci jsem vzala autora na milost a dá se říct, že jsem ho i zpětně docenila. Pomohla tomu jedna budovatelská hrůza, která mi padla do ruky. Tehdy jsem nevěřila tomu, že někdo může vyplodit takový blábol. Po tomto otřesném zážitku jsem očima laskala každé slovo, které Rilke napsal. Přesto mám stále k poezii velmi rozporuplný vztah.

Renek
27.03.2020 5 z 5

Geniální. Rilke není na první dobrou, je potřeba k němu dozrát a taktéž číst velmi pozorně, ale o to víc člověk docení bohatost jeho poetického výraziva.

Šárkaxx
27.01.2019

Jeho způsob básnění mi nesedl. Měla jsem celou dobu pocit, že tím básník chce něco říct, ale nebyla jsem s to to pochopit. Celkově na mě sbírka působila spíš lehce úzkostně a smutně.

Vera Silent
19.01.2012 4 z 5

Sice nejsem nijak yvlast na basne, ale jsem na Rilkeho. Jeho basne maji krasny zvuk, melancholii, nekdy trochu tajemnou atmosferu.