Kniha o staré Praze

Kniha o staré Praze https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250031/mid_kniha-o-stare-praze-3aS-250031.jpg 5 23 9

Informace o staré Praze, nejen všeobecně známá fakta, ale i řada historických perliček, jako je osud Rudolfových sbírek, pražských nevěstinců, žebrácích a ostatcích Karla IV. a dalších.

Přidat komentář

janina66
02.07.2023 4 z 5

S poslechem těchto pověstí a událostí jsem si dala načas. Každý den jsem dala max. 6-7 povídek. Líbilo se mi chronologické řazení od 12stol. až po 20st. Mně osobně oslovila až druhá část, novodobá.
Nejvíce se mi líbilo povídání O Vyšehradě, O Zlaté bule, Petřínské rozhledně a lanové dráze. Též O ševci z Kampy a Orloji.

Mabie
03.12.2022 5 z 5

V žádném případě bych knihu nenazvala čtivou - je nabitá kvantem letopočtů a je nutné číst ji pomalu a pozorně, abyste se neztratili. Jde ale o soubor historicky doložených informací a zajímavostí o Praze za posledních devět století a autor dohledal řadu opravdových kuriozit. Ani jako rodilá Pražačka jsem netušila, že:
- tvůrcem staroměstského orloje byl mistr Mikuláš z Kadaně, nikoliv legendární mistr Hanuš z Růže, který byl jen prvním “orlojníkem”;
- staroměstský orloj ukazuje 4 časy: středoevropský; staročeský (měřený od soumraku); hvězdný (určovaný úhlem poledníku a jarního bodu) a temporální (pro astrology);
- orloj měl být dvakrát prodán do starého železa;
- více než 30 let jedny z hodin orloje ukazovaly špatný čas, dokud na chybu neupozornil všímavý šestnáctiletý student strojnické průmyslovky;
- Klamovka získala své jméno po rodině Clam-Gallasů stejně jako Kampa po italském šlechtici Tengnagelu z Campu;
- přes Karlův most jezdily železniční vagóny a most byl kromě mnoha jiných výjimečností oblíbeným místem sebevrahů (neúspěšně se odsud pokusil o skok i Jaroslav Hašek). Švec Josef Rousek, který si zde zřídil půjčovnu loděk, se tady stal pověstným záchranářem a za svůj život zachránil přes 200 osob a vylovil asi 100 utonulých;
- ve Spálené ulici žil od roku 1912 ve fontánce 1. České pojišťovny říční úhoř Pepík, (resp. úhořice Pepička), který se dožil 68 let.

Fakta a historický kontext, milé, poučné i zábavné. Doporučuji nejen pro milovníky Prahy, ale pro všechny, kdo se alespoň trochu zajímají o historii.


Amneris
25.05.2021 5 z 5

Příběhy a pověsti o naší stověžaté matičce Praze, které jsou velmi čtivé a člověk se dozví zajímavé informace o hlavním městě.

InaPražáková
18.12.2020 4 z 5

Kapitolky psané jazykem pověstí, ale historicky podložené, Horák některé lidové zkazky naopak uvádí na pravou míru (alchymisté ve Zlaté uličce nebydleli). Chronologické řazení a záběr od 12. do druhé poloviny 20. století z knížky dělá čítanku proměn pražských měst a předměstí, kolem ústředních, většinou méně známých příběhů z Prahy se přirozeně objeví i historický kontext. Je to ale čtení milé, zábavné a nijak složité, pro milovníky Prahy velmi potěšující.
Například věděli jste, že v polovině 19. století byl z hluboké pražské studně vyloven nikdy předtím ani potom neviděný živý exemplář členovce, živoucí fosilie, nebo že jedny z hodin staroměstského orloje mezi lety 1948 a 1979 ukazovaly chybně, dokud si toho nevšiml mladý student?

Hana.o
08.05.2020 5 z 5

Krásná zajímavá kniha o Praze.

orson
14.03.2020 5 z 5

Kniha plná zajímavých informací z historie Prahy a přitom relativně čtivá - jen se to nesmí číst na jeden zátah, ale raději dávkovat postupně.

Hathor89
19.07.2018 5 z 5

Kniha obsahuje mnoho zajímavých příběhů ze stověžaté matičky měst. Některé pro mne byly zcela nové, některé obohatily mé znalosti dějin. S ohledem na mé povolání ji někdy určitě využiji. Hlavně se mé rozhledy rozšířily znalostmi o každodennosti Pražanů a o humorné historky. Líbily se mi části pojednávající o lidskosti katů, třeba snad nejslavnějšího z rodu Mydlářů. Možná snad obsahovala příliš mnoho letopočtů, ale naštěstí není nutné znát všechny.

Daydreamer
02.03.2016 5 z 5

Výborně napsaná kniha se spoustou zajímavostí ze staré Prahy

Dandulka
24.04.2012 5 z 5

Tuhle knížku jsem četla několikrát a ráda se k ní zase vracím.