Kniha o moři aneb Umění ulovit na otevřeném moři z gumového člunu žraloka grónského

Kniha o moři aneb Umění ulovit na otevřeném moři z gumového člunu žraloka grónského https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342540/mid_kniha-o-mori-umeni-ulovit-na-otevre-EYt-342540.png 4 41 12

Podtitul nelže: Lov vzácného druhu severského žraloka popisuje živým reportážním stylem jedna z linií textu. Do mírně ztřeštěného podniku se pustili dva dobří přátelé, autor a Hugo Aasjord, velmi dobrý malíř moře, působící na rodných Lofotech. Do líčení jejich trampot vstupuje vyprávění o námořnících, o lodích (místní o nich mluví s láskou, skoro jako o členech rodiny), jindy zase úvahy o vztahu člověka k přírodním živlům nebo fakty nabité, avšak strhující pasáže ze základů ichtyologie, oceánografie a hydrologie. Literární kritika v Norsku i ve světě knihu přivítala s nadšením, i když jí jisté potíže působilo určení žánru: kniha nabízí směs eseje, reportáže a odborného výkladu s prvky krásné literatury, a to nejen kvůli citacím z Rimbauda, Melvilla a Poea. Morten Stroksnes dokáže o moři psát zcela věcně, avšak moře bezmezně miluje, a proto ví: „Moře se bez nás docela dobře obejde, my bez něj nikoli.“... celý text

Žánr:
Fejetony, eseje , Literatura naučná , Příroda, zvířata

Vydáno: , Argo
Originální název:

Havboka eller Kunsten a fange en kjempehai fra en gummibat pa et stort hav gjennom fire arstider , 2015


více info...

Přidat komentář

witiko
30.08.2023 4 z 5

Už dlouho se mi nestalo, že by mě nějaká kniha tak bavila a štvala zároveň. Líbí se mi žánr volného esejistického románu, ve kterém se vyprávění mísí s úvahami, souvislostmi, poznatky a vzpomínkami a ve kterém se občasná (v této knize dost vzácná) akce střídá s rozsáhlými reflexivními částmi. Kniha je slepená velmi volně, asociace střídají asociace bez pevné návaznosti jako vlny příboje dorážejícího na pobřeží a nějaký postupný, třeba nenápadný myšlenkový vývoj tu nenastává a jako by ani nastávat nemusel - jediným vlascem, který to drží v napětí a pohromadě, je lov na žraloka, který je nakonec korunován..., no nebudu prozrazovat. Veškeré události a detaily tu jsou jakoby ponořené v širším bezčasí a bezrozměrnosti studeného severského moře.  Autor skvěle vystihuje drsnou atmosféru Lofot a Vestfjordu, způsob a dějinné proměny života jejich obyvatel a umí vymalovat specifické barvy, zvuky, světelné podmínky, pohyby větru a moře i vztah vody, vzduchu a oblohy v jejich neustálých proměnách. Hlavním hrdinou není ani tak moře samotné, jako spíš vztah a interakce člověka a moře, jak materiální, tak i kulturní a duchovní. Celé je to silná severská náladovka a vlastně je škoda, že v knize nejsou zapracovány abstraktní malby autorova přítele Huga Aasjorda, které z tohoto prostředí a krajiny tolik těží a vycházejí. (Proto jeho oficiální stránku přidávám do Zajímavostí.) Pro environmentálně uvědomělého suchozemce je však zcela nepochopitelné úsilí dvou přátel ulovit žraloka grónského, který se (jak je mnohokrát zdůrazněno) k ničemu nehodí, a to se vším tím bordelem plastů, tuku, sítí, provazů a mršin házených pod hladinu. V anotaci se zdůrazňuje ekologická uvědomělost a vědomí všech rizik, které současným oceánům a mořím hrozí, ale tady se především průmyslově nebo vášnivě rybaří a otázky proč a jak (by to třeba bylo správnější a zodpovědnější), tu skoro vůbec nejsou kladené. Chápu, že u Norů a jiných národů tak těsně spjatých s mořem prochází láska k moři žaludkem a rybolovem, ale opravdu je nutné lovit jen pro radost z lovu a vrhat do moře celé plastové pytle a kýbly s návnadou, načež se na stranách 185-187 se nad tímto plastovým zamoření mořských ekosystémů znepokojovat? Tomu opravdu nerozumím. Už několikrát se mi potvrdilo, že severská literatura je prostě jiná, hodně svérázná a asi ne ve všem jí Středoevropan může pochopit. Jako bych slyšel autorova přítele Huga, který v jiné souvislosti říká: "No nazdar... to člověk snad musí být Rakušan, aby mluvil o moři takhle". Já bych parafrázoval, že člověk musí být Nor, aby svoji lásku a obdiv k moři dal najevo tak autenticky prosolenou, krásnou a současně rozporuplnou knihou.  

ludek3310
23.07.2022 5 z 5

Nikdy bych nepředpokládala, že takovou knihu o takto specifické události dokážu přečíst.
Kniha je napsána s obrovským respektem k moři a přírodě vůbec.
Kdyby se takto čtivě a krásným jazykem psaly učebnice, nejen o přírodě, v hlavách studentů by zůstalo daleko více nejen encyklopedických
poznatků.

Moto této poblikace vystihuje tato ukázka z knihy:
Všichni museli cítit totéž a po zádech jim přeběhl mráz, jakmile si uvědomili, že moře postrádá slitování i paměť. Co spolkne, je pryč, stane se potravou pro ryby, kraby a ploštěnce, pro drobné úhořovce, kroužkovce, pro všechny parazity tam dole. Pod hladinou a v objetí věčného pomíjivého veškerenstva.

Krásně napsaná kniha nejen o moři, životu, nádherném, ale krutém severu, ale hlavně naší malosti v soukolí přírody.


MOu598
05.06.2020 5 z 5

Strašně pěkná knížka. Dobře se čte. Kombinace příběhu - vyprávění s různými info o moři a životě v něm a okolo, i otázky ekologie. Ale vše pěkně skloubené, fakt super napsané. Dočetla jsem a mám chuť číst znovu.

Renek
31.12.2019 4 z 5

Zajímavá žánrová všehochuť příjemného kultivovaného projevu, která hezky plyne a odkrývá mnohé pro mě dosud neobjevené informace. K této knize jsem se dostal skrze Český rozhlas a rozhodně koupě nelituji.

Monx
17.09.2019

(SPOILER) pro mě nestravitelný kontrast zajímavého a citlivého /ekologicky/ psaní o moři v historii i současnosti s až příliš častým létáním (ekologie?) z Osla na Lofoty za účelem lovu nejedlého obřího mořského tvora, během kterého jsou na dno moře spouštěny (a tam zanechány..) plastové bedny shnilých vnitřností (návnada) a ... ! dál nečtěte, kdo nechcete prozradit závěr, ale napsat to musím !....
ve finále se ten žralok utrhne a s hákem (nikoli háčkem) v tlamě mizí v hlubině, nejspíš vstříc smrti kvůli háku, autor následně bez sebemenší reflexe vlastního škodlivého působení v obdivovaném moři odlétá zpět do Osla. Napadá mě jedno zvíře, lichokopytník...

mosem
28.04.2019 5 z 5

Beletrie, encyklopedie, filozofie, historie, etnografie.....? Pro mne od každého kousek. Jistě, lze najít knihu, kde příběh rybářů bude dramatičtější. Knihu, kde faktické údaje budou mnohem detailnější...Totéž platí o dalších žánrech, jejichž prvky jsem tady našel. Je to ale kniha, kde se tohle všechno mísí. Přitom tato směsice není "nestravitelná", není ani přemrštěně komplikovaná - na druhé straně ale není to prosté povídání pro děti a mládež. Na pozadí prostého příběhu - touhy dvou přátel ulovit žraloka grónského se čtenář dozví spoustu informací o rybách, ale také zajímavosti ze života rybářů, o životě na severu Evropy. Koho kniha osloví, najde v poznámkovém aparátu informace k dalšímu čtení. I když jsou v knize části, které mne zaujaly víc, jiné jsem přečetl prošel bez většího zajmu. Ale vzhledem k tomu,že k četbě encyklopedické literatury na toto téma bych se asi jinak nepřiměl a tak se k zajímavým údajům tohoto typu nedostal, dávám plný počet hvězd - možná lehce víc než cítím, za samotný nápad vytvořit takový mix.

Mánička178
19.04.2019 3 z 5

Kniha napsaná víceméně o všem jiném než o lovení žraloka grónského - beletristická linka vyčnívá opravdu pouze chabě. Zato populárně naučná stránka hýří pestrostí a barvami, obzvlášť pro Středoevropana odhaluje neznámé mořské obzory. Na Knize o moři lze vidět, že autor se vyznačuje primárně sloupky a reportážemi - kniha je jejich jakýmsi "slepencem", proto ta beletristická stránka tak uboze pokulhává. Nezvyklý druh literatury na zdejším trhu, skvělý překlad hodný ocenění Magnesia Litera.

bagel
08.04.2019 4 z 5

Vše již bylo řečeno níže, samotný příběh zabírá jen malou část, ale i ve zbytku knihy je mnoho zajímavého.

tereza1198
15.02.2019 3 z 5

Snaha najít žraloka grónského spojuje historky o všem možném. O rybolovu, moři, lodích, mrtvých zvířatech, rodinných historkách a celkově o všem, co je spojeno s nekonečným ledovým mořem. Musím přiznat že určité části na mě byly seversky drsné. Hlavně ty části o vybíjení velryb a spousty jiných druhů. Nejsem žádná citlivka, ale tohle mi přišlo líto. Ale kniha říká jen pravdu.

toni-az
25.08.2018 3 z 5

Příběh je v této knize hodně v pozadí, takže pro nás beletristy je to poměrně nestravitelná polévka, uvařená kromě rybářského pidipříběhu o lovení žraloka grónského zejména zajímavostmi a populárně vědeckými informacemi. To máte mořskou biologii, suchozemskou biologii, biologii člověka, fyziku, chemii, astronomii, historii, paleontologii, ale třeba také psychologii, sociologii a v neposlední řadě filozofii.

Musím uznat, že jsem se dozvěděl spoustu nových informací (které do týdne zase zapomenu) a ebook byl od Arga tradičně vemi dobře zpracován, nicméně do čtení jsem se musel místy nutit, a to je z mého pohledu pro knihu nejhorší vizitka.

Napsáno samozřejmě velmi profesionálně, přestože některé oslí můstky byly až příliš do očí bijící.

Zajímá vás, jestli toho žraloka nakonec uloví? Tak to se budete muset prokousat až k úplně poslední stránce.

S.monika
22.08.2018 5 z 5

Toto bylo vážně ojedinělé počtení. Nedá se říct, že by se jednalo o lehké čtení, neboť kniha je naplněna biologickými, evolučními a i filozofickými "vsuvkami", které s tím sekundárním dějem jdou ruku v ruce. Musím se sklonit nad umem autora toto skloubit do jednoho celku. Opravdu se mi tato kniha líbila, ale myslím si, že ta "chytrá" stránka knihy nebude pro každého. Ale potvrzuje se mi, že Argo knihy dělat umí a dává jim tu péči, kterou si patřičně zaslouží!

puml
14.07.2018 4 z 5

Je to takový pelmel zajímavostí o moři. Historické a filosoficko-esejistické pasáže střídají zajímavosti zoologického i botanického charakteru. To vše rámováno příběhem dvou kamarádů na lovu. Dobrá kniha, která se tříští do stovek mikropříběhů jak vlny o skály.

Štítky knihy

moře a oceány ryby norská literatura žraloci sportovní rybolov rybolov, rybářství, rybaření námořníci Magnesia Litera

Autorovy knížky

Morten Strøksnes
norská, 1965
2018  84%Kniha o moři aneb Umění ulovit na otevřeném moři z gumového člunu žraloka grónského

Kniha Kniha o moři aneb Umění ulovit na otevřeném moři z gumového člunu žraloka grónského je v

Přečtených55x
Čtenářské výzvě29x
Doporučených5x
Knihotéce12x
Chystám se číst48x
Chci si koupit8x