Kniha o kávě

Kniha o kávě https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86091/kniha-o-kave-86091.jpg 4 103 25

Petra Veselá Vás v knize Kniha o kávě seznámi s historií kávy, dozvíte se o tom, jak se dostala do celého světa, jak se pěstuje, zpracovává a praží. Existují různé druhy a odrůdy kávy a každá z nich má svou specifickou chuť, to, jak káva chutná, ovlivňuje také pražení, mletí, uchovávání. Další část knihy se věnuje samotným nápojům. Jak má vypadat espresso nebo cappuccino? Co znamenají názvy na kávovém lístku? A jak si skvělou kávu připravit i doma? Tipy pro nákup, uchovávání a přípravu kávy, popisy a spousta skvělých receptů na přípravu různých druhů kávy. Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů. Povzbudí, zahřeje a vytváří pouto mezi lidmi na schůzkách a u přátelských posezení. Nabízí se bezpočet možností, jak ji připravit, ale také jak si s ní hrát... celý text

Angelika92
Angelika92
22.02.2022 4 z 5

Krásná kniha pro milovníky kávy.

mala.bloncka
mala.bloncka
11.01.2021 4 z 5

Krásná kniha s bohatými fotografiemi o přípravě kávy i s kávovými recety. Za mě vše co od knihy požaduji :)


kercah
kercah
02.10.2019 3 z 5

Upřímně jsem od knihy očekávala více, možná je to tím, že už je to pár let, co autorka knihu vydala.. každopádně historii a základní znalosti o kávě najdeme téměř všude. Očekávala jsem od knihy autorčiny příběhy za cestou ke kávě, k otevření kavárny atd...více z životopisných prvků, které by knihu udělaly jedinečnou.

BuchtaMaková
BuchtaMaková
23.04.2019 3 z 5

Knížka se mi líbila, ale myslela jsem, že v ní bude víc z příběhu autorčiny cesty k vlastní kavárně a "ke kávě" vůbec... To mi tam chybělo.

allfonsa
allfonsa
15.03.2019 3 z 5

Zajímavé čtení o pěstování a zpracování kávy, nicméně nemusím moc encyklopedie apod. Chybí mi tam prostě něco co by zaujalo, jsou to prostě jen holé fakty bez příběhu nebo něčeho co by tomu dodalo šmrnc :-)

Sofie75
Sofie75
19.02.2019 5 z 5

Kávu miluji a kniha byla velice zajímavá. Už jsem objevila i pražírnu kávy v Karlových Varech. Takže si i vychutnávám čerstvě upraženou kávu. Ten kdo miluje kávu a zajímá jej něco se o ní dozvědět, tak doporučuji tuto knihu.

Hathor89
Hathor89
03.02.2019 5 z 5

Kniha byla velmi přehledně rozčleněna. Přinesla mi základní poznatky o pěstování a zpracování kávy, její přípravě, základních pojmech a dala mi mnohé nápady na zkoušení. Nejhůře se mi četly pasáže o čištění kávovaru, protože ho nevlastním (zatím mi vystačí chemex a french press), také se nechystám otevřít kavárnu … Ale oceňuji podrobnost. Postupně ozkouším také sepsané recepty. Některé vypadají velmi dobře. Káva je skutečně život a umění (viz latte art). Pro laika knihu doporučuji … a ke čtení nějakou tu dobrou kávu (mně to vyhovovalo). A abych nezapomněla: krásné ilustrace.

Terezk-a
Terezk-a
16.07.2017 5 z 5

Skvělá knížka o kávě, která vás seznámí se základy.
Knihu velmi doporučuji začínajícím baristům, jelikož je v knize krásně vysvětlený chod celého kavárenského kávovaru + tipy na čištěná a správné nastavení.

bouncer
bouncer
18.03.2017 5 z 5

Úvodní kapitoly o kávovníku, sklizni a kávě jako surovině-obchodním artiklu mě nebavily a bylo poznat, že autorka píše o něčem, co není úplně její obor. Nebylo to ani podané moc čitelně. Ovšem když se dostává k přípravě kávy, je to perfektní a Kniha o kávě je nejlepší kávová kniha, jakou můžete v češtině sehnat. Velice doporučuji (považuji se za kávového nadšence, ne znalce).

mysteriouslukas
mysteriouslukas
25.02.2017 5 z 5

Velmi stručně a výstižně zpracovaná kniha o kávě. Ideální pro začátečníky baristy nebo pro začínající "kavaře". Zde se dozvíte základy a druhy přípravy kávy, které jsou velmi dobře popsány, takže vše pochopí i naprostý "lajk". Doporučují všem i pro rozšíření obzoru.

jjkohoutek
jjkohoutek
04.09.2016

ZPŮSOBY MLETÍ KÁVY:
Velmi jemné: jako hladká mouka; příprava v džezvě.
Jemné: jako polohrubá/hrubá mouka; příprava jako espresso.
Střední: neuvádí přirovnání; příprava v moka konvičce.
Hrubé: jako cukr krupice; příprava filtrované kávy.
Velmi hrubé: jako cukr krystal; příprava ve french pressu.

Dál se dočtete o kávě jako rostlině, všem co jí čeká na cestě k vám domů. O různých způsobech přípravy různých káv, základní techniky LATTE ART a pár slov ke kavárnám.

Kittywu
Kittywu
13.04.2016 5 z 5

Super kniha! Jako začínající "piják" kafe, co se chtěl o této voňavé tekutině dozvědět víc, jsem si rozšířila svůj obzor o spoustu informací a zajímavostí, ale hlavně jsem si našla ten "svůj" způsob domácí přípravy kávy... takže si jdu koupit chemex a nějakou tu dobrou kávičku.. Ať chutná! :-)

ladyba
ladyba
15.01.2016 5 z 5

Zajímavá kniha o kávě, která Vás poučí mj. o tom, že picocolo neexistuje a jaké je tzv. certifikované espresso.

kelemantia
kelemantia
14.11.2015 5 z 5

Kniha bola mojou bibliou pri zaciatkoch v baristickej profesii. Mal som tu cest sa zucastnit aj skolenia u Petry Veselej a urcite je to fajn zazitok. Knihu urcite odporucam vsetkym, ktori chcu vediet viac o kavovej kulture a pripadne o alternativach, ktore su popri espresse dnes uz stale beznejsie. Aj dnes si rad zalistujem v knihe a cuduj sa svetu, vzdy si najdem aj dnes nieco nove, co vyuzivam. Hlavne sa mi paci, ze sa dava doraz na cistenie mlyncekov a kavovarov, co je dnes casto zabudnuta tematika.

Mišmiš
Mišmiš
18.10.2015 5 z 5

Velmi hezkým a zábavným způsobem napsaná kniha o kávě. Hledám nyní způsob, jak si kávu připravit, aby mi co nejvíce chutnala a zde jsme našla pár tipů. Děkuji :-)

Valentine
Valentine
01.07.2015 5 z 5

Krásná, přehledná a velice užitečná kniha napsaná na míru všem milovníkům kávy. Ideální pro kávové začátečníky - zákazníky i obsluhu; povedená bez zbytečného okecávání či bludů a navíc plná fotek, receptů a praktických konkrétních tipů. Takhle má populárně-naučná literatura vypadat!

Verrrunka
Verrrunka
12.02.2015 5 z 5

Skvěle zpracovaná publikace o mém nejoblíbenějším nápoji. :-)
Skvělé fotky, jednodušše vysvětlený proces pěstování a zpracování kávy. Knížku jsem měla půjčenou jako studijní materiál do nové práce - kavárny, a myslím, že jsem toho pochytila opravdu hodně. Příprava kávy je vysvětlena naprosto jasně, nakonec to není tak složité, jak by se mohlo zdát.

schizmo
schizmo
29.01.2015 3 z 5

Nejsem žádnej velkej znalec kávy a už vůbec ne purista či coffee nazi, ale přišlo mi rozumné si s kávovarem pořídit také literaturu, která by mě uvedla do problematiky. Tento účel kniha plní do puntíku. Zároveň je ale psaná poměrně strohou a nekomplexní formou, takže spíš klouže po povrchu a od každého tématu zde dostanem něco, málokdy však podrobněji nebo uceleně. Najdeme zde celkem obsáhlou praktickou část, ale například u latte art (nějak se tu zapomnělo na alternativu mléka aneb vegani mají smůlu) si nedovedu moc představit jak se budu učit z psaného návodu, když z youtube to jistě půjde o dost lépe. Na druhou stranu je zde množství opravdu nádherných a stylových fotografií, tipů do provozu, tipů na weby atd. Osobně mi trochu vadí strohost a výcucový dojem a již zmíněná coffee nazi striktnost, kdy pravé espresso je ze 7,2 gramů kávy a běda jak ne (piccolo neexistuje!) :D. Tak či onak, je to kniha, která je na našem trhu celkem jedinečná, ale obsah mohl být dotaženější a ucelenější.

J.books
J.books
22.08.2014 5 z 5

Krásně zpracovaní kniha, asi nejhezčí o kávě jakou jsem četla.

kirmakX6on
kirmakX6on
23.12.2013 4 z 5

milá kniha se spoustou krásných fotek, zaměřuje se především na praxi - najdeme v ní různé metody správné přípravy kávy (v závislosti na pomůckách, kterými disponujeme), zabývá se nejen domácí přípravou, ale i profesionální přípravou v kavárně s profesionálním kávovarem, dále jsou přítomny recepty na různé kávové nápoje i popis technik latte art (malování obrázků do cappuccina). Stručně též ozřejmí způsob pěstování a zpracování kávy. Mně osobně v knize chyběly dvě věci - v prvé řadě (čistě pro zajímavost, jsem dost zvědavý) trochu více teorie, jak té biologické (kultivary a jejich biologický popis), tak té ekonomické (podrobněji kde se pěstuje, kam se vyváží atd.) a chemicko-medicínské (co káva obsahuje, jaké jsou účinky na zdraví). Tyto věci v knize téměř nejsou řešeny, naštěstí jdou poměrně snadno dogooglit. Víc mi proto vadila druhá, tentokrát praktická věc --- ocenil bych průvodce jednotlivými druhy výběrové kávy (tzn. průvodce jednotlivými značkami podle lokalit, kde byla káva vypěstována) a jejich charakteristiku. V knize je zmíněno, že druhů jsou tisíce, ale zmíněny jsou jen 4 (!). To je trochu málo. Ideální by bylo vyjmenovat a charakterizovat třeba 50 nejlepších / nejdostupnějších na trhu.

Štítky knihy

káva nápoje kavárny

Autorovy další knížky

Petra Veselá
česká, 1983
2010  87%Kniha o kávě
2018  97%Velká kniha o kávě

Kniha Kniha o kávě je v

Právě čtených3x
Přečtených144x
Čtenářské výzvě32x
Doporučených9x
Knihotéce77x
Chystám se číst38x
Chci si koupit19x