Kniha o číslech - Tajemství čísel a jejich vliv na náš svět

Kniha o číslech - Tajemství čísel a jejich vliv na náš svět https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193187/kniha-o-cislech-tajemstvi-cisel-a-j-szJ-193187.jpg 5 17 4

Bohatě ilustrovaná Kniha o číslech plná reprodukcí, historických rytin, maleb a fotografií nabízí zábavný a fascinující vhled do dějin nejdůležitějších matematických objevů v různých oborech, ať už jde o filozofii, výtvarné umění, hudbu, architekturu, kvantovou mechaniku, fyziku, výpočetní techniku, literaturu, biologii, obchod, náboženství nebo okultismus, a zachycuje něco z ducha těch, kteří přispěli k poodhalení tajemství čísel.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Historie
Vydáno: , Rebo
Originální název:

The Book of Numbers: The Secret of Numbers and How They Changed the World , 2008


více info...

Přidat komentář

radimch
08.01.2024 5 z 5

Knihu rozhodně stojí za to si přečíst, přináší na zlatém podnose spoutu souvislostí. Děkuji.

iceVS
30.08.2021 5 z 5

Čísla stojí v samém srdci existence našeho vesmíru, a přesto mají mnozí z nás jen malé povědomí o základech matematiky. Třeba taková nula. Tušíte, že trvalo tisíce let, než někdo přišel na to, že potřebujeme nové číslo k těm, co už lidstvo používalo? A že se nula zrodila v Indii? A což takhle nula a kalendář? Náš letopočet začíná v roce 1, takže nesprávně slaví Ježíšovy první narozeniny v den, kdy se narodil. V roce 2 n. l. byl Ježíšovi jeden rok.
Víte, že šestka je tzv. dokonalé číslo? A že v prvním milionu přirozených čísel jsou dokonalá čísla pouze čtyři? O magickém čísle fí jste již bezpochyby slyšeli, říká se mu zlatý řez či zlaté číslo. Máte představu, jak souvisí s obrazem Mony Lisy a jak s lidským tělem? Je libo prvočísla? Patří mezi ně jednička? Proč se používá slovo „zdecimovat“? A lahůdka na konec, víte, co znamenají dvě jazykolomná slova paraskevidekatriafobie a friggatriskaidekafobie?
Odpovědi na všechny tyto otázky a mnoho dalších zajímavostí najdete v této úžasné knize. Je bohatě ilustrována, plná fotografií, maleb a tabulek, které vás nemohou nezaujmout. Matematika a čísla už nemusí být jen nuda či postrach.


Lumine
18.01.2016 5 z 5

Tahle knížka je úžasná. Moc se mi líbí, jak se sepsaná poutavě a pro naprosté matematické neználky, ale zároveň nutí zamýšlet se na matematickými problémy a ukazuje spoustu zajímavého.
K tomu je krásně zpracovaná po grafické stránce.

dalimoni
18.02.2014 5 z 5

Pěkná kniha, která přiblíží matematiku i jejím zapřísáhlým nepřátelům. Velmi čtivou formou se v knize dočteme o zajímavých věcech týkajících se např. čísla Pí, Eulerova čísla, zajímavosti ohledně dalších čísel (např. 13, 1, 2 atd.). Autor se hlavně na konci knihy zabývá i fyzikou, která je s matematikou velmi úzce spjata. Trošku osvětlí teorii relativity, teorii strun... Určitě doporučuji pro čtenáře, kteří si chtějí rozšířit obzory (a nemusí být vůbec milovníky matematiky - právě naopak). Také vhodné pro učitele matematiky, kteří mohou načerpat zajímavé poznatky a inspiraci pro oživení "někdy suchých matematických hodin".

Autorovy knížky

Peter J. Bentley
britská, 1972
2013  94%Kniha o číslech - Tajemství čísel a jejich vliv na náš svět

Kniha Kniha o číslech - Tajemství čísel a jejich vliv na náš svět je v

Právě čtených1x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce25x
Chystám se číst9x