Kniha noci
kniha od: Rodrigo Blanco Calderón
KoupitKoupit eknihu
Caracas 2010: společnost je paralyzována režimem Huga Cháveze, chybí potraviny, jsou přerušovány dodávky elektřiny. Dva přátelé – psychiatr a spisovatel – se scházejí v asijském bistru a debatují o literatuře, hudbě a aktuálních vraždách venezuelských žen. Spisovatel má v hlavě velký „gotický“ román nazvaný The Night podle kultovní skladby skupiny Morphine. Autor představuje desítky osudů drobných hrdinů, které míchá s reálnými postavami ze světa hudby, literatury a politiky. Závěr díla je apokalyptický: i múza našich přátel Margarita je s vlastní matkou brutálně zavražděna. Přátelé se rozcházejí. Caracas se propadá do nekonečné tmy....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349497/big_kniha-noci-nif-349497.jpg 3.833Komentáře (8)
Kniha Kniha noci

Komentáře říkají, že Blanco je něco jako Bolaño. Já si myslím, že Blanco je to, co vám přijde, když si objednáte Bolaña z Wishe.
Kniha noci mě moc neoslovila. Styl psaní je sice zajímavý, ovšem děj mne spíše zklamal. Autor rozjel čtyři dějové linky, do každé z nich umístil spoustu postav. Bohužel má kniha jen nějakých 350 stran, takže jednotlivé postavy nedostaly moc prostoru a vůbec nebyl čas si k nim vytvořit vztah.
Nápad a koncept zajímavý, myslím, že bych hodnotil podstatně lépe, kdyby autor zvolil vyšší rozsah či osekal některé postavy a věnoval více času těm ostatním. Mimochodem, respekt překladateli, překlad díla s takovým množstvím slovních hříček musí být neskutečně náročný.

Asi pro mě až hodně náročné, ale neuškodí si občas přečíst knihou z jiného kulturního rámce. Nemá jasný příběh, ale postavy a některé dějové linky udržují četbu zajímavou až do konce i když jsem určitě spoust věcí v kize nepochopil.

Po Knize noci jsem sáhla, protože mě zaujalo její venezuelské ukotvení. Ve skutečnosti tu současná Venezuela zase tak velkou roli nehraje, ale Chavezův a Madurův režim příběhu dodávají působivý (protože nepříjemně reálný) punc. Přímočarý příběh byste tu ovšem hledali marně. Text je vystavěný na intelektuálních hříčkách, které se rozvíjejí a nabalují, občas vyplivnou nějakou odbočku a pak se vrátí do hlavního proudu vyprávění nebo naopak vyprávění strhnou s sebou dosud netušeným směrem. Od čtenáře to vyžaduje značnou míru trpělivosti (popravdě bych tenhle titul mezi novými odeonkami nečekala), ale pokud máte rádi intertextualitu a na autorovu hru přistoupíte, nesmírně si čtení užijete. A vůbec nevadí, že nepochopíte každou narážku ani se moc nevyznáte ve venezuelské historii.

Tak tohle mi sedlo parádně. Skvělá detektivní zápletka s prvky jazykové hry, politického thrilleru i hororu. Je to ten typ knihy, který Vás nutí neustále přehodnocovat již přečtené. Děj víří kolem událostí souvisejících s historií Venezuely a zároveň je důležitou postavou i sám jazyk a styl jakým je román napsán. Krátce předtím jsem četl Amulet od Bolaňa a svým způsobem je tahle kniha v lecčems podobná Bolaňovu stylu. Není to ale četba na dovolenou, pokud tedy netrávíte dovolenou v klubu Silencio nebo při poslechu kapely Morphine. Tahle kniha si zaslouží určitě lepší hodnocení, než tady zatím má. Doporučuji.

Kniha, za kterou se pochválíte, když ji dočtete do konce :-)
Za mě dílu škodí přehršel dějových linií a hlavně postav. Zahlcení novými postavami a jejich příběhy nevede k ničemu jinému než ke zmatku a otázkám "kdo je zas tohle a proč sledujeme jeho osud?". V chumlu charakterů je nejen těžké se orientovat, natož tak některé postavě fandit.
Navzdory tomu je kniha čímsi chytlavá a poměrně čtivá, takže jsem ji ku svému překvapení přelouskala docela rychle. Smíšené dojmy, sama vlastně nevím jestli se mi kniha líbila nebo ne.

Zvláštní kniha.Občas nudná, z větší části neuchopitelná.Netradiční.Nepochopitelná.
Latinsko-americká.

Hlavní plus - Netradiční, avšak stále srozumitelná forma.
Další plus – Dějově stravitelnější, než srovnatelný román 2666 od Roberta Bolaña.
O co vlastně jde ? – Těžko se popisuje. Venezuelský Caracas, ale také řada evropských měst, do kterých autor rozesel roztodivné postavy z řad umělců, politiků, psychopatů, prostitutek a rozdmýchal kotel plný intelektuálních debat, pohledů do novodobých latinsko-amerických dějin, partií hry tetris, ale také násilí a krve.
Jak se kniha četla? - Dlouho mě od otevření první strany odrazovala nezáživně sepsaná anotace, nakonec jsem se ale od četby nedokázal odtrhnout.

Navzdory parádní formě se často dostavovala nuda. Moc rozvláčné i na Latinskou Ameriku.
Doporučujeme

Štítky
venezuelská literatura hispanoamerická literatura společenské romány spisovatelé Venezuela politické thrillery totalitní režimy komunismus sérioví vrazi
Autor knihy
Kniha Kniha noci je v