Kniha hřbitova

Kniha hřbitova https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/290102/bmid_kniha-hrbitova-65b62d9f1b693.jpg 4 1035 172

Nikdo Owens, známý jako Nik, je normální kluk. Byl by naprosto normální, nebýt toho, že žije na hřbitově a vychovali ho duchové, vlkodlaci a jiné příšery spolu s jeho strážným andělem, který nepatří ani do světa živých, ani mezi mrtvé. Díky nim však přežije a naučí se leccos užitečného – třeba jak se stát neviditelným pro lidi. Na malého chlapce číhají na hřbitově dobrodružství i nebezpečí – prastarý Indigový muž pod kopcem, brána vedoucí do ruin města obývaných ghúly, podivná a strašná hrozba Sleer. Ale jestli Nik někdy opustí hřbitov, bude muset čelit útoku Jacka, muže, který mu už vyvraždil rodinu… Román získal cenu časopisu Locus za rok 2009, a byl odměněn cenou John Newbery Medal asociace pro knihovnickou slžbu dětem. Dostal se do finále na cenu British Fantasy Award v kategoriích nejlepší román a nejlepší ilustrátor. Audioverze získala cenu Audie Award za rok 2008 v kategorii tituly pro děti 8 - 12 let a také nejvyšší cenu Audiokniha roku.... celý text

Žánr:
Horory , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Polaris
Originální název:

The Graveyard Book , 2008


více info...

m2056
m2056
16.01.2024 3 z 5

Kniha vás zavede do světa mrtvých na hřbitově kde žije živé dítě jménem Nik. Některé části knihy vás baví víc některé vám přijdou morbidní a některé smutné. Kniha je lepší průměr.

Patrik02
Patrik02
13.12.2023 5 z 5

Živí, mrtví, ti, kteří stojí mezi, ghúlové, Jackové všech řemesel, a mezi nimi Nikdo Owens. Pohádkový příběh pro dospívající i dospělé, originální, dojemný, úsměvný. Neil Gaiman dokáže do svých fantastických příběhů vměstnat směsici pocitů, které čtenáře zatahají vždy za tu správnou nitku. Příběh o dospívání osiřelého chlapce, který vyrůstá mezi náhrobky, kryptami a mrtvými není vyjímkou.


Chiruko
Chiruko
18.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Mohu říct že pro příjemné říjnové odpočinkové čtení naprosto ideální. Já osobně jsem tedy knihu poslouchala a dělal mi po cestě do práce i z práce příjemnou společnost. Příběh je jednoduchý a nápaditý s milou duchařskou atmosférou. Myslím že osloví nejen malého čtenáře ale i velký si v tom najde něco pozoruhodného.

SPOILER:
Upřímně jsem ale byla trochu zklamaná koncem. Příběh se celou dobu nesl v pozitivním duchu...ale konec se mi zdál (samozřejmě na mé poměry) docela melancholický a nebyl mi natolik příjemný...jako celá kniha.

alca-212
alca-212
11.11.2023 5 z 5

Kniha pro děti a mládež...
I když příběh nezačíná ničím pěkným, velice brzy jsem se začala usmívat a vydrželo mi to až do konce. Takové uklidňující, milé čtení :-). Jednoznačně doporučuji jak zmíněným dětem a mládeži, tak i nám dospělákům. Krásné to bylo...

Frizer
Frizer
11.09.2023 3 z 5

Je to milé, je to kraťoučké, má to trochu makabrozní nádech. Poetiku Tima Burtona či Addams family v tom ovšem nehledejte. Neil si odskočil k tomu napsat dílo pro děti a být mi dvanáct, hodnotil bych dílo jistě lepším hodnocením, takto se jednalo o poměrně přímočarý a jednoduchý příběh s pár zajímavými momenty.

Anushka1
Anushka1
11.09.2023 4 z 5

Krásný příběh o dospívání, který chytne za srdíčko. A aby to nebylo takové obyčejné, a to by nebyl Gaiman, kdyby bylo, tak je to celé zasazené na hřbitov. Opravdu je to kniha i pro děti? Ano, určitě je. Protože Gaiman umí "ty strašidelné" věci podat tak pohádkově.
Hlavní hrdina Nikdo Owens je vychováván na hřbitově duchy a jeho opatrovníkem je upír. Jak se malé dítě může dostat do takové situace? No, prostě mu záhadný muž jménem Jack vyvraždí rodinu a on jako jediný unikne. A obyvatelům hřbitova se mu zželí. Takhle jednoduše. Nik zde prožívá své dětství. Učí se různým děsivým kouskům, jako je zmizení, unesou ho ghúlové a vyučuje ho vlkodlačice. Ovšem největší nebezpečí nečíhá na hřbitově, ale za jeho zdmi. Muž jménem Jack na něj nezapomněl a rozhodně se pokusí napravit svou chybu a z Nika udělat opravdového obyvatele hřbitova.
Gaiman nám tu opět ukazuje, jakou úžasnou fantazii má. Příběh je místy příjemně mrazivý a velmi čtivý. Obyvatele hřbitova si rychle oblíbíte a budete se těšit na každou další stránku, abyste zjistili, jaké dobrodružství na Nika zase čeká. To, že jsem nedala 5 hvězdiček je jen proto, že jsem od Gaimana četla Oceán na konci cesty, který mě nechal beze slov a Kniha hřbitova je v mých pocitech o trochu níž.

Schary
Schary
09.09.2023 4 z 5

Originální příběh, tak jak to Gaiman umí.Moc pěkné čtení!

pajaroh
pajaroh
22.08.2023 5 z 5

Dobrý vypravěč umí udělat ze starého zarostlého hřbitova a studeného hrobu bezpečný domov a z mrtvol nejlepší přátelé... a Neil Gaiman dobrý vypravěč je. Klidně bych tam žila, především když mám pocit, že je světě příliš mnoho "Jacků".
Možná je to dětská kniha, ale s velkým přesahem, protože když se začtete do hloubky (nejen hrobky), je tam obsaženo mnoho pravdy.

okeey
okeey
19.08.2023 5 z 5

Tak tohle mě dostalo! Krásný příběh, pohlazení po duši. Autor ví, jak čtenáře zaujmout!
Nikdo Owens, chlapec, který měl být zavražděn, ale nakonec ho zachránily duše ze hřbitova, se kterými vyrůstal, naučil se zmizet, projít zdí, dostat se lidem do snu, ale vše podmíněno tím, že nesmí opustit hřbitov, jelikož jen tam je to pro něj bezpečné. Ve světě je totiž stále vrah jeho rodiny, který po něm pátrá a chce své dílo dokončit.
Pokud máte rádi Wednesday a Adamsovu rodinu, tak tento příběh je právě pro vás.
Já jsem knihu poslouchala z úst Ondřeje Brouska a byla to balada pro uši.
Mám moc ráda tyhle fantasy pro děti, které si získají mé srdce.

alabra
alabra
07.08.2023 5 z 5

Opět úžasný poslech, autor opět ukázal svoji úžasnou vypravěčskou schopnost zaujmout čtenáře a vytvořit náladu, ve které máte pocit, že tam v pozadí je stále něco, co na nás v budoucnu čeká.

vladka16
vladka16
26.07.2023 5 z 5

Mě se to moc líbilo.

Marekh
Marekh
12.06.2023 5 z 5

Moc pěkné fantasy pro děti, ale zároveň se tato kniha líbila také mě.

Příběh chlapce NIKDO OWENS, který žije na hřbitově. Vychovali ho duchové, vlkodlaci a jiné příšery. Chlapce čekají na hřbitově různá dobrodružství a nebezpečí (např. Indigový muž, ghúlové, hrozba Sleer aj.).

Kniha má pěkné ilustrace. V závěru knihy se nachází Poděkování, Proč jsem napsal Knihu hřbitova a Rozhovor s Neilem Gaimanem.

Autorovy knihy mám v oblibě, takže časem se zase začtu do jeho dalších knih. Na rozhovorech se mi líbí, že autor dokáže krátce, ale zato věcně odpovědět.

Kniha má pěkný přebal.

bumble
bumble
03.06.2023 4 z 5

Oddechovka. Příjemné odreágování. Spíš dětské, ale zajímavé zpracování a myšlenka. Smutné, veselé. Rozhodně čtivé.

Allena24
Allena24
05.03.2023 5 z 5

Poslouchala jsem audioknihu. Můj obdiv má jak autor za příběh, tak i pan Ondřej Brousek.

uzivatel90562
uzivatel90562
24.02.2023 4 z 5

Ono podobně jako u Amerických Bohů mě u této knihy mrzí, že člověk cítí obrovský Lore v pozadí a dostává z něj jen malou byť lahodnou ochutnávku.

packlik
packlik
20.02.2023 5 z 5

Krásný námět, pokud se to vlastně dá říct. Každopádně jsem si duchy dost oblíbila a hlavně Lisu

Bustedka
Bustedka
11.02.2023 5 z 5

Vyposlechnuto jako audiokniha v podání fenomenálního Ondřeje Brouska.
Nejsem zrovna fanda fantasy, ale Gaiman umí tak zajímavě podat různé světy, jejich propojení a okořenit to dávkou tajemného příběhu, že hltáte slovo za slovem.

Nikusha
Nikusha
17.01.2023 5 z 5

Gaiman dokáže do každého díla dát takové to kouzlo. Škoda, že jsem to nečetla jako dítě. Zajímalo by mě, jak bych to vnímala a jestli by mě to bavilo.

KubaHanzelin
KubaHanzelin
30.12.2022 4 z 5

Jako vždy neuvěřitelně Gaimanovsky čtivé s tím nádechem mystična jak to umí jen on.
I když je vidět, že je kniha určena pro mladší čtenáře najdou si v ni spoustu i ti starší.
Jsem rád, že jsem svůj čtenářský rok 2022 mohl zakončit tímto velmi příjemným kouskem:)

Marjory
Marjory
26.10.2022 4 z 5

Bylo to krásné, veselé i smutné a čtivé.