Kněžka

Kněžka https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336958/mid_knezka-iVI-336958.jpg 4 423 52

Dvojčata Josh a Sofie se po krátkém odloučení znovu vracejí na ostrov Danu Talis. Tam se ukáže, že božstva Isis a Osiris jsou pány doktora Dee a rodiči dvojčat. Flamelovi, Niten a Prométheus se mezitím setkají se svými přáteli na Alcatrazu, ale o některé z nich přijdou. Nicholas s Perenellou se marně pokoušejí proniknout do kokonu, v němž spí Areop-Enap, která jediná dokáže čelit obřímu krabovi. Vrací se i Tsagaglalal coby mladá nesmrtelná bohyně. Boj zuří na všech stranách, hrdinové propadají zoufalství. Zvítězí síly dobra, nebo svět propadne zkáze? Vyústění šestidílné napínavé série je naprosto originální a čtenáře rozhodně nezklame.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Enchantress , 2012


více info...

Přidat komentář

Alaglesia
17.08.2023 3 z 5

Tak konečně jsem dočetla závěr. Byl velmi rozsáhlý s zdlouhavý. Upřímně přiznávám, že pasáže děje, který se odehrával na Alcatrazu jsem přeskakovala. Věnovala jsem se hlavně pasážím s Johnem a Sofií, protože mě zajímalo, jaký závěr autor pro dvojčata vymyslel. Jinak bych asi knihu ani nedočetla. Byl plná akčních scén, autor se snažil o dynamiku, ale marně. Bylo to celé vleklé, místy i zmatené. Autor se měl řídit heslem, že někdy je málo, více. Závěr se mi líbil. Myšlenka paralelních světů si myslím je pro mnohé komplikovaná. A myslím, že mnozí čtenáři odkládají ságu s otazníkem v mysli.
Přesto má tato série své místo ve fantasy světě. Akorát bych jí od dva díly zkrátila.

Taťka Hraboš
23.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Ani závěrečný díl série mě nepřesvědčil. Autorovi se nedá upřít, že jeho vyprávění je plné překvapivých zvratů, vlastně naprosto nepředvídatelné (to platí i o některých postavách), což možná velká část čtenářů vnímá jako pozitivum. Já osobně ale dávám přednost knihám, ve kterých děj nabízí řadu – více či méně pravděpodobných – možností, jak se bude dále vyvíjet, aby si čtenář mohl před pokračováním v četbě pěkně lámat hlavu. Zcela nepředvídatelné psaní tuhle možnost úplně vylučuje a mně osobně aspoň zčásti bere motivaci v četbě pokračovat. V tomhle případě se mi navíc neustále vtírá myšlenka, zda vůbec si autor celou sérii dopředu promyslel, nebo ji i v těch základních bodech domýšlel (bohužel nijak zvlášť pečlivě a logicky) až v průběhu tvorby (třeba vyústění Joshovy linie příběhu jsem prostě nepochopil). A ani to závěrečné sebeobětování téměř všech starobylých bytostí na straně dobra ve prospěch lidstva na mě žádný velký dojem neudělalo.


HollyUndead
14.09.2021 5 z 5

(SPOILER) Fantastická, napínavá a mytologií, historií a legendami naplněná série touto knihou končí. Danou sérii jsem četl již 3x, vždycky s nějakým časovým odstupem, ale vždy mě strašně moc bavila a vždy mi nabídla něco nového. Sice konec lze shledávat příliš krátkým či jednoduchým, zmatečným atd. atd. Nicméně z mého pohledu se to neskutečně povedlo, i přes nějaké nedostatky vše zapadlo tam, kam mělo, a když se s tím někdo neztotožní, pak je to také v pořádku. Já se však s tím ztotožňuji. Vývoj příběhu postupně směřoval k tomu, že zkrátka všichni lidé, i původně stojící na straně starobylých bytostí, se stanou lidmi se vším všudy i přes své dřívější jednání. Většina starobylých bytostí, jenž ochraňovaly lidskou rasu, nakonec zemřela, obětovala se pro blaho lidu. Tento fakt mi tak trochu evokuje myšlenku, že planeta patří hlavně lidem a nikoliv bohům, což považuji za poměrně zajímavou myšlenku. Věřím, že se i v pokročilejším věku k této sérii znovu dostanu a opět objevím něco zajímavého!

nela3812
17.08.2021 4 z 5

Několik různých linek a časů se spojí dohromady a příběh konečně míří ke svému cíli. Musím uznat, že už minulý díl byl plný překvapení a tady tomu nebude jinak. Do příběhu se opět vrací akce a mnoho zvratů, jak bylo zvykem na začátku série.

Ovšem největším překvapením zůstává naprostý konec série. Už jsou to týdny a měsíce, kdy jsem sérii dočetla a z konce se stále nemohu vzpamatovat. Dlouhé hodiny, stovky stran a příběh skončí lusknutím prstu. Tak jednoduše, tak z ničeho nic. Prostě je konec.

Opravdu jsem nečekala, že to dopadne takto! Jsem zklamaná? Trochu. Konec je vlastně dokonale promyšlený a přitom tak jednoduchý. Čekala jsem mnohem větší bitvu, mnohem více ztrát a cítím, že to bylo prostě moc snadné. Po tom všem, co se událo? Zajímavé, geniální, ale snadné. Což ostatně doplňuje to, jak všichni celou dobu poráželi starobylé a nesmrtelné naprosto jednoduchými triky. I konec série je jednoduchým trikem, který zase vše vrátí zpět. Je čas začít znovu.

Moc se mi líbí Joshův osud a jeho postava nabrala díky tomu v posledním díle úplně jiný obraz. Sofie se stále nehnula z místa, ani na začátku knihy, ani na jejím konci. Stále je to plochá a nezajímavá postava. Ještě tu máme Flamelovi, jejichž osud měl dle mých úvah dopadnout zcela opačně. Tento konec si nezasloužili.

Na konkrétní hodnocení nemám sílu. Jsem mile překvapená, i zklamaná zároveň. Knihu si musíte přečíst sami, jinak mé pocity nejspíš těžko pochopíte. Kdo četl tak ví. Konec opravdu stojí za to, ale je to dobrý konec? Záleží na úhlu pohledu…sama si to musím nechat znovu projít hlavou

Haloon
19.02.2021 1 z 5

S poslední knihou je celý ten cirkus u konce. Nadějná serie se zvrtla v lehce dadaistický mišmaš a poslední kniha tomu dodala korunu. Škoda, myslím že to šlo celé pojmout lépe.

Selve
04.01.2021 5 z 5

Celá série mě neskutečně bavila. I když zakončení je dle mého názoru lehce zmatené a určitě by to šlo napsat lépe. I přes to jsem si i tuto knihu užil a nelituji koupě ;)

david9690
18.12.2020 4 z 5

Tak jsem dočetl celou serii. Nebylo to vůbec špatné čtení a poslední díl serie přinesl celkem překvapivé rozuzlení a radikální změnu některých "záporných" postav, které v sobě objevily zbytky lidství. Musím říct, že obdivuji znalosti autorovy v oblasti mystiky, legend a mysterií a také se mi líbilo propojení minulosti a přítomnosti, reality a fikce. Za mě velmi povedená serie a příjemně strávený čas s knihou.

AikoRya
22.10.2020 2 z 5

Ukončení dle mého názoru absolutně nedávalo smysl. Celou sérii jsem se těšila na to, jak to dopadne, a ten konec mi celý dojem úplně zkazil.

ydnac
09.09.2020 4 z 5

Tuto sérii jsem četla asi před 10 lety a moc se mi líbila, hezký a napínavý příběh :-)

Martin.S793
18.06.2020 4 z 5

(SPOILER) Výborná kniha rozhodně jsem se do ní začetl myslím že je i jedna z nejlepších co jsem četl. Bohužel mě dost štvalo že kapytoli byly nevyvážené když se odehrával děj na danu talis tak to bylo mnohem zajímavější než např.děj na Alcatrazu také konec byl sice překvapující ale přišlo mi že konec byl moc stručný mohlo se to natáhnout na další knihu ale jinak super určitě si tuto sérii někdy zase přečtu

FideiDefensor11
09.06.2020 3 z 5

(SPOILER) Na každý pád musím pochválit výborný, překvapivý konec, který celou sérii uzavřel. Sice jsem byl o většinu zážitku ochuzen, protože jsem Kněžku už kdysi dávno jednou četl a pointu závěru jsem si pamatoval (je tak dobrá, že je takřka nezapomenutelná), přesto jsem si jej užil i podruhé.
Kniha je jako vždy čtivá a čtenář se od ní nemůže odtrhnout. Bohužel zde došel k naplnění neduh celé série a to je nevyváženost jednotlivých dějových linií. Dění na Alcatrazu a v San Francisku bylo tak ohromně nedůležité a nezajímavé v porovnání s Danu Talis, že jsem vždy při změně kapitoly ohromně trpěl. Opakuje se také nevyváženost sil jednotlivých postav. Příkladem může být alkatrazský krab a horda anubů. Opravdu jsou pro 3 starobylé, byť oslabené, takový velký problém? Vždyť se sejde bůh války a bohyně mrtvých, a pak je tam nějaký velký neporazitelný krab. Stejně tak mocný a obávaný Kukulkánův bratr, který za celé své knižní působení neudělá absolutně nic. Podobně je na tom i házení aut po neporazitelných Spartoi. Nitenovu meči se vyhnout můžou, ale auto je nepřekonatelný problém. Vyvrcholením všech absurdních soubojů v celé sérii je pak konečný střet dvojčat s antagonisty. Bum, 10 slov, 3 řádky a je hotovo. To jsou ale jen drobnosti. Pamatuji si, že když jsem byl malý, tak jsem nad tím tak nepřemýšlel.
Děj s Deem je zde nadstandardní. Konečně i mu byly darovány nějaké emoce. Stejně tak se trochu vybarvila Virginie. Ostatní postavy už mají bohužel dialogy slabší. Jejich vnitřní vývoj byl dokonán už v předchozích dílech.
I přes některé slabé dějové linie, je díky napínavým a překvapivým událostem na Danu Talis Kněžka knihou, která, spolu s ostatními díly sérierozhodně stojí za přečtení.

Martian
29.03.2020

Proč se série jmenuje "Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela", když Flamel je ve skutečnosti jen jedna z mnoha a mnoha vedlejších postav? Příliš se přeskakuje v místech i čase. Ukončování kapitol v tom nejlepším je hrozné. Žádnou postavu jsem si nijak zvlášť neoblíbil. Série zdaleka nenaplnila moje očekávání.

bosorkalesni
15.02.2020 4 z 5

Myslím, že autorovi se určitě nedá vytknout nedostatek fantazie ! Na mě bylo v sérii až moc postav, nicméně jsem četla a četla a četla...

Macev
13.11.2019 4 z 5

Překvapivý závěr, dynamické a čtivé, líbilo se

protokol
31.08.2019 odpad!

no koniec dopadol odfláknuto keď už neni o čom písať vratme sa v čase no hold sklamanie a koniec úplne odfajčený dosť vecí nevysvetleních zostalo.
žiaľ prepadák

SirokO
28.07.2019 5 z 5

Skvělý závěr zapleteného příběhu plného zvratů. Nemohl jsem se od knížky utrhnout.

kejty91
30.07.2018 4 z 5

Celou sérii jsem hodnotila spíše pozitivně. Obdivuji celkový koncept, nicméně ani toto dílo není dokonalé (dokázala bych jmenovat jiné autory, kteří mají daleko lepší díla). Nicméně to prolínání několika časových rovin nebo několika příběhů je úžasný. V tom se autor nespletl. KOnec knihy mi přišel moc rychlý - tolik knih spělo k takovému konci? Jako jo v průběhu čtení jsou dvě verze, které vám opakují, jak to může skončit ale ......

Knihy bych doporučila k přečtení ale zároveň bych dodala - dělejte si poznámky, těch postav je tam tolik. A těch aur a jejich vůní je tolik. Nakonci jsem věděla jen o pár postavách, jaké mají aury.
Nakonec to dílo sebou nese i jiná poselství - změnit se ti může život kdykoli, popř. změnit si život můžeš kdykoli, každý tvůj krok může být někým plánován a poslouchat sebe a srdce je základní zásadou každého člověka.
Kdybych měla popsat někomu pár slovy, o čem je série, vybrala bych asi tři nejčastěji používané věty - My jste/Vy jste ta legendární dvojčata - Děkuj sobě, žes mě ještě nenaštval - zabijte je.

Kaytria
26.12.2017 5 z 5

Na to, že jsem na začátku ale vůbec nechtěla začínat číst, jsem se sérií spokojená. Sice ten konec pojal asi tolik děje co předchozích 5 knih, ale i tak to bylo pěkné. Zajímavé prostředí, propojení postav a člověk si zase něco připomněl z mytologie. I když je to pro mladší čtenáře, budu doporučovat dál =)

PeťkaW.
22.03.2017 4 z 5

Je jasné, že takový... hektický poslední díl asi nesedne každému. Někdo reptá kvůli překombinovanosti, další kvůli rychlým skokům mezi jednotlivými příběhovými rovinami, dalšímu vadí zbytečně zdlouhavé popisování děje na Alcatrazu...A všichni mají svým způsobem v něčem pravdu. Podle mě je ale Kněžka víc než zdařilým zakončením celé série. Všechno zapadlo tam, kam mělo a některé konce byly vážně překvapivé, což oceňuju. Děj měl spád, byl čtivý, akční, překvapivý, napínavý, dojemný, vtipný... co víc, by člověk mohl chtít? Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela se řadí, i přes drobné výhrady, mezi prozatím nejlepší ságy, které jsem četla.

MirijamFrankl
18.08.2016 5 z 5

Velmi dobre zakončení série.Vazne jsem si oblíbila Nitena,Darovou a Johanku.
A doslov me potěšil.