Kněz a ministrant

Kněz a ministrant https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111668/bmid_knez-a-ministrant-111668.jpg 4 21 7

Homoerotický příběh „Kněz a ministrant“ Johna Francise Bloxama vyšel v roce 1894 v časopise The Chameleon. Jelikož v tomto periodiku publikoval texty také Oscar Wilde, byla proti němu próza spolu s dalšími důkazy využita během soudního procesu při obvinění z homosexuality. Z Wildovy obhajoby pochází slavný výrok, že nerozeznává díla mravná a nemravná, ale pouze dobrá a špatná – a Kněze a ministranta označil za dílo špatné. V českém prostředí je nicméně text chybně vydáván jako součást Wildeovy tvorby. Kniha dále obsahuje jeden z dopisů, které Oscar Wilde napsal svému milenci, lordu Douglasovi.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Oftis
Originální název:

The Priest and the Acolyte , 1894


více info...

Přidat komentář

sika444
15.04.2024 2 z 5

Naštěstí krátké.

Karoley
08.01.2022 5 z 5

Povídka Kněz a ministrant je Wildovou vlastní zpovědí o homosexualitě, dovolí nám skrze ni nakouknout do svého nitra.

"Neznal jiné lásky než té, kterou mu příroda dala a té - padl za oběť."


Měňavka
27.12.2019 5 z 5

Dílo Oscara Wilda je jedinečné a na svou dobu odvážně šokující. Tato útlá knížečka je toho důkazem. Asi bylo štěstí, že to tenkrát rozšířil jen mezi přátele,protože jinak by snad dostal rovnou doživotí a ne dva roky nucených prací. Sama jsem se trochu pozastavila nad obsahem a dlouho jsem nad ním přemýšlela. Zajímavé, že si pro svůj postoj k homosexualitě vybral zrovna církevní prostředí. Snad právě proto, aby to nabralo dramatičnost a představilo ostatním jeho vztah k mužům v době tolik netolerantní. Bohužel to zavání až pedofilií a to mi na tom trochu vadí (homosexualita ok, to jen pro ty, kdo by měli chuť mě napadnout, že někoho diskriminuji). Dalším tématem k zamyšlení je závěr příběhu, kde se kněz rozhodl k sebevraždě. To mi tedy taky nepřijde moc šťastné. Každý věřící ví, že sebevrah bude zatracený. Oscara snad omlouvá jen jeho zoufalství... a nebo nevědomost?

Veveruška1992
28.06.2019

"Krutě a nesmyslně naloží svět s těmi, kteří se mu protiví. On sám, on jediný stanoví svoje vlastní zákony a běda těm, kteří se odváží jít vlastní cestou, kteří věrni své vlastní osobnosti a individualitě kráčejí svobodně a nestarají se o tradici, o dědictví po předcích a konvenci. Neboť opravdu, tradice je základním kamenem v licoměrně vybudovaném chrámu naší podvodné a sobecké civilisace.

A kdož by padl na ten kámen, rozrazí se: a na kohož upadne, toho setře."

Oscar a jeho pozdní tvorba....jakkoliv miluji jeho sarkasmus a ostrovtip, tak jsou to jeho dopisy a zpovědi, co se mi nesmazatelně zarylo pod kůži a otisklo do srdce...

Mišima
15.03.2017 2 z 5

Oscar Wilde se k tomuto dílku veřejně nehlásil, ačkoli právě na ně se ho u soudu ptali. Podotkl pouze, že je "špatně napsáno" a že jsou jen díla dobře nebo špatně napsaná, nikoli díla morální nebo nemorální. Mladý ministrant Wilfred má již 14 let, nejde tedy o skutečnou pedofílii. Možná že Wildovi vadil přílišný patos v tomto spisku, protože dojetí vždy přebíjel ironií - nicméně se přiznám, že při čtení Kněze a ministranta jsem se dojetí neubránil.

Icequeen
08.02.2016

Názov dokonale vystihuje obsah.

Rup
27.04.2014 5 z 5

Autorův nekrolog, obhajoba čisté lásky v jakékoli podobě - v daném případě homosexuální a pedofilní. Ačkoli "Nesouhlasím s tím co říkáte, až do smrti budu hájit vaše právo to říkat." (Voltaire). Již tomu chybí příznačný Wildův sarkasmus, nicméně je to napsané, jak je u tohoto spisovatele a dramatika zvykem, skvěle.

Štítky knihy

homosexualita láska kněžství efebofilie

Autoři knihy

Oscar Wilde
irská, 1854 - 1900
John Francis Bloxam
anglická, 1873 - 1928

Kniha Kněz a ministrant je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce4x
Chystám se číst18x
Chci si koupit3x