Kmotry

Kmotry https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480505/bmid_kmotry-rUJ-480505.jpg 4 25 11

Dosud žily ve stínu svých mužů. Teď budou určovat pravidla. Filomena je bystrá a vynalézavá Italka s nelehkým dětstvím, která se v čase druhé světové války přijíždí provdat za Maria, benjamínka rodiny. Amie, krásná a snivá Francouzka ze státu New York, se zamiluje do nejstaršího z bratrů Johnnyho a s jeho pomocí unikne hrubiánskému manželovi. Lucy, nezdolná irská zdravotní sestra, odejde z přísně vedené svobodárny a provdá se za Frankieho, živočišného prostředního syna. A jediná dcera v rodině, oslňující Petrina, absolvovala s vyznamenáním Barnard College i přes prožité trauma, které málem způsobilo rodinný skandál. Všechny čtyři ženy se vzájemně staly kmotrami svých dětí a našly naději a útočiště v prosperující rodině svých manželů a v jejich přepychovém domově. Užívaly si newyorského života s jeho vybraným stolováním, bohatě zásobenými obchodními domy a rafinovanými nočními kluby. Ale tajnosti z jejich minulosti vyplouvají na povrch a vedou k nečekaným důsledkům a zradám, které hrozí odhalením jejich důmyslných plánů. A když jejich manžele odvedou válečné či jiné povinnosti od domácího krbu, kmotry se musejí samy potýkat s gangstery, jako jsou Frank Costello a Lucky Luciano, kteří ovládají newyorské ulice. Kmotry odmítají přistoupit na pravidla světa mužů a povznesou se nad vzájemné rozdíly a třenice, aby mohly společně ochraňovat své milované a našly vlastní cestu k úspěchu, lásce, odpuštění a budoucnosti, o níž vždy snily.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Godmothers , 2021


více info...

Přidat komentář

Tesset
31.07.2023 2 z 5

Čekala jsem teda víc. Víc než půl knihy bylo o tom, jak se vůbec kmotry staly kmotrami - to by ani nevadilo, celkem to bylo i zajímavé, ale ke zbytku knihy to byl strašný nepoměr. Poté vlastně ani tak nebyly kmotrami, jen se snažily o to, aby jimi nebyly, takže o kmotrovském životě se toho moc nedozvíme. A pak je najednou konec. Škoda, potenciálu to mělo hodně, klidně i na dva díly a bylo by to za mě lepší.

Fidibus
24.05.2023 3 z 5

Příběh mafiánské rodiny, respektive tří manželek a jedné dcery, které postupně převezmou moc. I když se popravdě nejedná o ty tvrdé mafiány, označení souvisí s tím, čím se rodina živí. Začátek mi připadal trochu chaotický, než jsem se v jednotlivých postavách zorientovala, za hlavní postavu považuji Filomenu, která se do rodiny přijede provdat a po smrti obou rodičů / tchýně a tchána, spolu s ostatními postupně přebírá moc. Její manžel je na frontě, švagrové na útěku a v léčebně, a tak se 4 ženy stávají kmotrami. Rodina se postupně rozroste a právě kvůli dětem dojdou k rozhodnutí tento život opustit. Konec mi přišel divný, najednou skoro současnost a s do toho vzpomínka na události 50. let, to už to mohla autorka normálně po válce psát dál.
Nebylo to špatné, ale asi jsem čekala trochu víc. Děj mne střídavě bavil a nezaujal. Každopádně oceňuji Filomenu jako postavu, která našla odvahu k mnoha důležitým rozhodnutím.


Szilvia1
17.03.2023 5 z 5

Knížka o Kmotrách byla odpočinková od první knížky autoky,ale mně se líbila.Jak je v této knížke popsané,ženy umí víc než si to muži myslí.Je to pěkný příběh.

stesti.s.knihou
31.03.2022 2 z 5

Kmotry měly velice slibný začátek, avšak ne tak slibné pokračování. U prvních pár kapitol jsem si říkala, jaká to bude paráda, bohužel pak se všechno tak nějak zpomalilo a příběh mě začal nudit.
Kmotry popisují život čtyř žen, které jsou součástí italské mafiánské rodiny žijící v Americe. Jedná se o román sledující osudy rodiny a vnitřních vztahů po dobu několika desetiletí, značná část příběhu se však odehrává v druhé polovině 20. století. Kniha se dle mého názoru snaží předat zprávu, že ač mohou být italští mafiáni na první pohled děsiví a všemocní, skutečné základy toho všeho tvoří jejich ženy. Ty dokáží ze dne na den převzít rodinný byznys, vložit do něj trochu ženské vypočítavosti a intrik a v úplně jiné formě, s menším množstvím násilí a větší empatií, řídit firmy, které až doposud vedli jejich manželé.
Nápad je to fajn, z toho důvodu mě vlastně i zaujala anotace knížky. Čtyři hrdinky, se kterými se osud nemazlil, se sejdou v jedné rodině a musí převzít osud do svých rukou, aby zachovaly bezpečí svých nejbližších. Ok.
Zhruba v polovině knihy jsem se ale začala trápit (a vězte, že je to celkem bichle). Kapitoly mi připadaly zdlouhavé, nudné, na konci knihy jsem měla pocit, že se vše dalo vměstnat do o polovinu kratšího příběhu.
Jak říkám, nápad dobrý, zpracování už však pokulhávalo.

Mandlevest
03.03.2022 4 z 5

První půlka knihy na maximální hodnocení, druhá stěží na průměr. Kdo se namlsal moc pěknou knihou Vařila jsem pro Picassa, bude mírně řečeno v rozpacích. Kniha Kmotry je napsaná čtivě, ale docela zajímavě se rozvíjející příběh se, pro mě, měnil s postupujícími stranami v jednoduchou červenou knihovnu a mě to prostě přestalo bavit. Chtěla jsem si v těchto dnech přečíst něco odpočinkového, jednoduššího a to jsem dostala. Proto hodnotim mírně nadprůměrně, zejména za výbornou první část knihy. Ale čekala jsem víc, škoda. Kdybych knihu porovnala s drsnějšími, ale námětove podobnými knihami od Martiny Cole, vyhraje u mě jednoznačně Martina.

eva3992
27.02.2022 4 z 5

Příběh jedné americko-italské rodiny. Čtyři ženy se postupně staly švagrovými a když přišla druhá světová válka a jejich muži se rozutekli do celého světa, musely se ženy spojit a řídit rodinou firmu v drsném newyorském podsvětí. Mafiánské prostředí, síla rodiny i síla ženy, to vše nám autorka postupně odkrývá v knize plné tajemství.

Hned prologem si mě autorka získala, napsala ho tak, že mě okamžitě navnadila a já věděla, že si knihu potřebuji nutně přečíst. Nejprve se seznámíme s jednotlivými hrdinkami, které neměly svůj život lehký. A postupně sledujeme, jakým způsobem je osud svedl dohromady.

Kniha je napsána jednoduše a přehledně a je tu skvěle vylíčena atmosféra 30. a 40. let v New Yorku. Čekala jsem drsné čtení z podsvětí, ale překvapilo mě, že je to spíše milé čtení. Místo krutého prostředí mafie (které tu samozřejmě také má své místo), je zde ukázáno, jak důležitá je rodina a přátelství.

Autorka dala do příběhu nečekané zvraty a odtajnila tajemství, které jsem rozhodně nečekala. Tím mě kniha udržovala v napětí a nutila číst dál.

Od autorky jsem četla už její předchozí knížku, Vařila jsem pro Picassa, která se mi také moc líbila, takže je mi jasné, že jakmile vyjde její nová kniha, určitě si ji přečtu.

iceVS
24.01.2022 4 z 5

Tady jsem při hodnocení trošku rozpolcená...
Knihu jsem málem odložila už při první kapitole, když vypravěčku hned dvakrát zamrazilo, tak to zamrazilo i mě; to bývá většinou signálem pro děsivý blábol.
A celkově to bylo takové růžovoučké čtení pro princezničky, okořeněné slavnými mafiánskými jmény. Holky spolu držely a zvládly ukočírovat všechny ty mafioso :-)
Ale nelze upřít, že autorka umí psát velmi poutavě a čtivě, takže ač je to červená knihovna, tak čtyři hvězdičky.

ellescorpio
20.01.2022 4 z 5

Prijemne prekvapeni a zarazi me zdejsi nizke hodnoceni (na good reads ma 4,1/5). Skvela rodinna saga nekolika generaci, silnych zen, rodinnych osudu a nejruznejsich charakteru. Moc me bavila, italska mafie a New York je moje oblibene a navzdory tloustce prectena za dva dny. Poslednich cca 50 stran se trochu tahlo, takze za to hvezda dolu.

Annannas
03.01.2022 3 z 5

Po přečtení první knihy této autorky /Vařila jsem pro Picassa/ jsem byla nadšená a na další knihu jsem se moc těšila. Bylo to také pěkné čtení, ale spíše taková oddychovka. Autorka měla vysoko posazenou laťku a tak jsem očekávala více.

iška
02.12.2021 3 z 5

Celkem čtivá oddechovka. V pozadí prostředí Mafie, jinak román pro ženy jak má být - lásky, tajemství, překážky. V některých momentech mi to přišlo lehce naivní.

tittanie
30.11.2021

Na knihu jsem narazila díky databázi. Myslím, že této knize ublížilo, jak byla dlouhá. Ke konci jsem se nutila do čtení.
Přečíst to šlo. Začátek byl dobrý, ale pak se to tak plácalo, spousta postav,....