Kluk v ohni

Kluk v ohni https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481644/bmid_kluk-v-ohni-Qzl-481644.jpg 4 14 4

Příběh desetiletého Franty, který se těžce popálil při snaze uhasit požár, ukazuje dětem, že v každé těžké situaci je potřeba hledat naději. Kniha z pera české spisovatelky, hudebnice, herečky a loutkoherečky Marky Míkové založený na skutečné události s živými, barevnými obrázky mladého výtvarníka Jakuba Bachoríka může být inspirací pro kluky a holky, kteří čelí životním výzvám, ať už jsou to neshody se spolužáky nebo boj s těžkou nemocí či následky úrazu. Pro čtenáře od 8 let. „Při psaní knížky jsem myslela na děti mezi osmým a třináctým rokem, které si dovedou představit, v jaké situaci Franta byl, a zároveň nebudou moc vyděšené z toho, co se může stát. Knížka by také měla být varováním před ohněm a v neposlední řadě bych chtěla vzdát hold zdravotníkům za jejich obětavou práci a nasazení.“ Marka Míková... celý text

Přidat komentář

TerJac
09.08.2023 3 z 5

Příběh velmi zajímavý, ale jak už zde bylo zmíněno - moc si tuto knihu v rámci samostatné četby dítětem nedokáži představit. Fantazie malého Franty, a to jak vnímal vše kolem sebe v těžkých chvílích v nemocnici byla popsána bravurně, ale já už to samozřejmě vnímám jinak. Upřímně musím podotknout, že jako dítě by mne tato kniha nudila.

Jadla
01.02.2023 4 z 5

Dojalo mě, jak mu v těžkých chvílích tanou na mysli slova babičky, sourozenců, kamarádky. Musel jim, když je vyslovovali, naslouchat, nejen je zaslechnout.
Okouzlilo mě i to, jak prostince a pravdivě vyjádří autorka to, že nezáleží na bohatství, ale na statečnosti, cti, sounáležitosti. Oheň a zranění jsou zde jen prostředkem, nikoli podstatou sdělení. A myslím, že právě děti to pochopí.


broskev28
26.02.2022 4 z 5

Nedokážu si dost dobře představit, že by tuhle knihu četlo nějaké dítě samo.
I pro mě jako dospěláka to bylo náročné čtení: jednak kvůli poměrně košatému vyjadřování (pro mě velké plus, ale pro čtenáře stále ještě pracujícího na zdokonalování techniky čtení těžká práce), a také kvůli "nedějovosti" vyprávění. A to jsem ještě nezmínila závažné téma, které Frantův příběh předkládá.
Takže pokud bych tuhle knihu dala dětem, určitě bych se četby účastnila spolu s nimi a určitě bych jim vysvětlila, proč autorka knihu napsala. Ilustrace příběh výborně doplňují, pro mě byly jakýmsi umocněním hrozivé situace.

triatlet
02.01.2022 5 z 5

Marka Míková opět dokazuje svou originalitu. Frantův příběh vychází ze skutečné události.
Ilustrace Jakuba Bachoríka jsou nápadité. Vystihují rozhraní snu a skutečnosti.
Pobavilo a potěšilo mě, že Marka Míková využila aluzi na filmovou pohádku, v níž hrála hlavní roli ;-)
Objevte také bílého psa. Třeba díky Loutkám v nemocnici.

ČV 2022: Kniha, jejíž název neobsahuje písmeno "a"