Kluci netančej

Kluci netančej https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405608/bmid_kluci-netancej-6xy-405608.png 4 35 11

Děj příběhu je situovaný do současné Prahy, vystupují v něm obyčejní školáci s láskou k baletu – tanci a hudbě, kteří jsou pro svou vášeň ochotni leccos obětovat. Malí tanečníci z uměleckého baletního souboru se chystají na baletní soutěž. Během třítýdenní přípravy na soutěž poznávají jeden druhého, ostatní děti a vedoucí v souboru i ve škole, a hlavně sami sebe, svůj vlastní charakter. Do příběhu se zapojuje také trenérka Saša a Tomášova maminka, obě bývalé tanečnice. Příběh vrcholí napínavou scénou na baletní soutěži. Kniha přináší příběh z neobvyklého tanečního prostředí, které kombinuje vrcholový sport s uměním a hudbou, je to také vyprávění o tom, jak bojovat s genderovými předsudky, zorientovat se sám v sobě a přijmout svou i cizí jinakost. Kniha je určena dětem ve věku 10–14 let.... celý text

Přidat komentář

Bonda
11.02.2024 4 z 5

Je hrozně těžké, když se dospělý snaží mluvit za dítě, tj. když dospělý používá ich formu s dětským vypravěčem. Těžko se do toho vcítit a vnímat při čtení postavu jako živou a opravdovou. Vlastně se mi to nepodařilo s žádnou vyprávějící postavou, přestože knížka je napsaná velmi dobře. Ale stačí, aby postava popsala něco s nedůvěryhodným nadhledem nebo použila správně neobvyklé cizí slovo nebo nadměrnou vypravěčskou či myšlenkovou obratnost, a už jí nevěřím, jsem mimo prožitek. Také mi při čtení blesklo hlavou, jestli kniha trochu na stereotypech nestojí, přestože jiné potírá. Na druhou stranu: oceňuju, že jde o příběh vyléčené šikany, že je v něm zachycená živá láska k umění (do toho se člověk vcítí snadno), že jsou hlavní postavy sympatické a děj je zachycen čtivě a v rychlém tempu. Dcerce určitě budu chtít příběh přečíst, až trochu doroste.

Nezletilci
22.01.2022 5 z 5

"Fakt dobrá kniha. Taková ze života. Že se to může v reálu stát. Dokonce mi trochu připomíná mě. Taky rád tancuju. A zajímají mě věci, které můžou někomu připadat divný," Max, 11 let.


leleia
15.01.2022 5 z 5

Poměrně krátká kniha s přímočarým příběhem. Opravdu jsem si ji užila, ale možná bych ji ocenila trochu delší (rozpracovanější). Bylo fajn, že byl u každé kapitoly obrázek vypravěče, takže jsem se neztrácela v tom, kdo zrovna mluví. Lehce mě však zmátla poslední kapitola. Pokud se nepletu, je to jediná kapitola, která má vypravěče Petříka. Asi bych mu těch kapitol dala víc, protože už jsem ho jako vypravěče ani nečekala.

rozina351
01.03.2021 5 z 5

Příběh se mi moc líbil, nejedná se o nic komplikovaného, kniha velmi laskavým způsobem nastiňuje téma odlišnosti i první lásky. Takové milé, hřejivé čtení!

Hanisek
29.03.2020 4 z 5

Dětská knížka na netradiční téma. Kluk, který tančí balet a nechce aby to věděli jeho spolužáci. Knížka popisuje boj s předsudky, ale také první lásku a velké přátelství. Jediné co mi opravdu vadilo, byla nespisovná a hovorová čeština. Některé obraty se vážně těžko četli a úplně si nemyslím, že by dětská kniha měla obsahovat chybný zápis slov ve stylu je to ftipný a vona.

Alex.Barunka
09.03.2020 3 z 5

Tohle hezky fungovalo, ale jenom jako jakási kostra. Klidně to mohlo být obalený víc. Autorka se mnoha témat dotýká jen tak okrajově, to zabřednutí do toho by zde nebylo vůbec na škodu.

Každopádně musím pochválit zpracování audioknihy, která je doprovázena úryvky vážné hudby. Fakt pecka :)

MíšaK23
10.02.2020 5 z 5

Nádherná knížka pro děti a mládež. Kniha, která bourá předsudky! Zezačátku mi trochu dělala problém nespisovnost a záměrné gramatické chyby v mluvě Toma, ale k té knížce to prostě patří. Jen mi vrtá hlavou, co se stalo s Tomovým tátou. Kniha psaná tak, že být mladší, přihlásím se do baletu :))

Ivveta
03.02.2020 4 z 5

Pěkná knížka, škoda té nespisovné "pražské češtiny". Takhle jsem knížku synovi četla já a spisovně. Jeho to rušilo, nemohl se soustředit na děj, když četl sám, škoda a zbytečné..

MartinaF
19.06.2019 4 z 5

Tak toto se mi moc líbilo. Bylo to svěží čtení, trochu poučné, ale hlavně skvěle napsané.

azertaaz
13.06.2019 5 z 5

Moc hezky napsaná kniha. Hlavně pro kluky, kteří si najdou koníček, který jejich vrstevníci příliš nechápou. Ale i holky si tu přijdou na své.
Psáno pohledem kluka i holky, po kapitolách se to střídá. Místo názvů nebo čísle kapitol je na každém začátku obrázek dítěte, které zrovna vypráví. Děj přímo v kapitolách navazuje na sebe, i když se změní vypravěč.

milan.krimsky
17.05.2019 5 z 5

Když kluk tančí balet a snaží se to zatajit před svými vrstevníky ve škole, aby si nemysleli, že je jinačí. Holt, každý máme svoje koníčky.