Kľúče od kráľovstva

Kľúče od kráľovstva https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233580/kluce-od-kralovstva-233580.jpeg 5 60 14

Kniha opisuje pútavý životný príbeh kňaza, ktorý väčšinu života prežil na misii v Číne. Podstupuje množstvo ťažkostí a zasahujú ho konflikty pre jeho úprimnosť a túžbu žiť v pravde; dostane sa mu odsúdenia aj od vlastnej vrchnosti. Kľúče od kráľovstva sú pre misionára, a teda aj pre autora kľúčmi k ľudskému srdcu a kľúčmi k raju tu na zemi; dostanú ich a majú na ne právo všetci tí, čo nie slovami, ale skutkami bojujú za takú skutočnosť, ktorá by všetkým bez rozdielu donášala právo na šťastie a v ktorej by nebolo biednych a utláčaných. Druhé vydanie... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Lúč
Originální název:

The Keys of the Kingdom , 1941


více info...

Přidat komentář

Dobraadresa
20.11.2022 4 z 5

Krásné katolické čtení, skoro pohádka. S mnoha protivenstvími, nebezpečními, a přesto s jasným vědomím, že příběh skončí pro hlavního hrdinu, skrytého světce, který přes složité začátky bez rodičů stojí vždy na straně dobra, nějak pozitivně. Knížka táhne, nenudí a dojme, vlastně je to radost číst.

Hanka_Bohmova
03.10.2022 4 z 5

Skoro na pět hvězdiček, ale místy mi to připadalo přece jen příliš pohádkové.
Ústřední téma je hodně oslovující - vnitřní svoboda a zavazující sebe-vědomí (František) vs. oblíbenost a společenský úspěch v rámci systému (Anselm). Nejde o protiklad dobroty a zlovolnosti, spíš o citlivost a otupění, o životní trefu a minutí se směrem... Dobré uvědomovat si, nakolik nám to hrozí. Jsme smutní a roztrpčení ze špatných skutků těch mocnějších, a o týden později už jim přikyvujeme a vrtíme ocáskem - protože si nás všimli, vzali nás mezi sebe, dali nám podíleček na svém významu a lesku. Kolik to pro člověka znamená! "Anselm v nás" si podobné kompromisy vždycky přesvědčivě odůvodní.


Josh
17.02.2022 5 z 5

A.Cronin je pro mne PAN AUTOR. Jeho kniha to je vždy „nádherný nadčasový neuvěřitelný“ příběh. Tenhle navíc v neznámém prostředí - jednak katolické církve a budování misie, jednak to vše v Číně. Rozjezd na pár stránkách mi vždy sice trvá, ale pak se zastavím až na posledním řádku a nechápu jak to, že už je zase konec!! Co chcete od knihy víc?!

intelektuálka
05.09.2021 5 z 5

Dárek, který jsem nedokázala odmítnout - a nyní mám o čem přemýšlet ....

" Církev je veliká matka, která nás vede vpřed .... hlouček poutníků, bloudící hlubokou nocí .....
Ale možná, že je někde opuštěný poutník, který klopýtá domů zcela sám ...."

A takovým poutníkem je kněz František, je jako tryskající horský pramen - čistý, bez předsudků, bez bigotnosti ....

Jeho cesta je strmá a on jde stále dál - s nezlomnou vírou v Boha - a člověka ....

Taková pokora, taková humánnost - pokud se autorův přítel, kterému je kniha věnována za misionářskou práci v Číně, podobal hlavnímu hrdinovi, klobouk dolů .....

Ale nebude to kniha pro každého ....

Totus
26.01.2021 5 z 5

Nádherná kniha (čtivá a děj má spád) o obyčejném klukovi s nelehkým životním příběhem, který se stane knězem. Čtenář může během vypravování nahlédnout do nitra hlavního hrdiny a objevit velikost člověka, který druhé neodsuzuje, ale dívá se na všechny s láskou. O knězi, jehož silnou stránkou nejsou slova, ale činy.

lencin
07.09.2020 5 z 5

Román ze Skotska a Číny počátku 20.století.
Hrdinou je duchovní František, nepřítel církevního farizejství a pompy. Po smrti rodičů žije u zlých pěstounů,pak u tety Poly. Po tragické události se rozhodne pro cestu katolického kněze. Po několika letech je pro svoji nekonformnost za trest vyslán do midie v Číně. Zde zakládá misii, domov pro opuštěné děti a provizorní nemocnici.
Rozvíjí své hluboké lidství a milostrdenství.
Velmi silný humanistický román.
(2009)

kacaabba
28.10.2019 5 z 5

Kniha o knězi Františkovi byla velice milá, lidská. Řada věcí byla k zamyšlení a to i pro křesťany. S některými myšlenkami bych mohl sice polemizovat, ale celkově jsem knihou získán.

Evenstar
27.04.2019

K tejto knihe som sa dostala náhodne, predtým som o tomto spisovateľovi nepočula. A to bola chyba, pretože táto knižka je jednou z tých, ktorá vás prinúti zamyslieť sa nad sebou samým, svojím svedomím, čistotou ducha a dovolím si tvrdiť že táto kniha z vás môže urobiť lepšieho človeka. Nádherné dielo, ku ktorému sa určite vrátim.

helenah
05.08.2018 5 z 5

Úžasná kniha

evask
30.01.2017 5 z 5

Zase mám o čem přemýšlet.

cialexa
16.01.2015 5 z 5

Nádherná kniha, která mě pohladila po duši. Vřele doporučuji si ji přečíst! Chtěla bych ji sehnat, ráda bych se k ní opakovaně vrátila, udělá nejen den, ale i život lepší.

růža
07.11.2012 5 z 5

Kniha, kterou jsem si oblíbil. Nutí k zamyšlení. Rád bych se k ní někdy vrátil.

Ječmínek
19.04.2012 5 z 5

Chceš pohlazení na duši? Chceš se stát lepším? Tak si přečti tuhle nejlepší z Croninových knih.

mutace
22.03.2012 5 z 5

To je poprvé, co jsem k nějakému knězi pocítil sympatie. Tato kniha má všechny atributy Croninova rukopisu:
výborný příběh, dramatické scény a obyčejné hrdiny. Zkrátka, když má autor co sdělit, nemusí vymíšlet ptákoviny o upírech atp. Rozhodně doporučuji.