Lokaj a já

Lokaj a já https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479792/bmid_lokaj-a-ja-uqh-479792.jpeg 4 145 32

Frances Whartonová pochází z urozené rodiny, ale nemá žádné věno, neboť její otec rodinné jmění prohrál. Frances se nezajímá o věci, jež zajímají většinu vdavekchtivých debutantek. Přitahuje ji politika. Nicméně její matka ji nutí, aby se provdala za starého, ale bohatého sira Reginalda, jehož však považuje Frances za nudného a arogantního. Jejich zasnoubení má být oznámeno na domácí sešlosti, jíž se také zúčastní tři urození džentlmeni, kteří rozehrají nebezpečnou hru, aby našli svému příteli nevěstu. Založí klub lokajů a přestrojí se za služebnictvo. Hrabě z Kendallu se jako lokaj zamiluje do Frances a situace se zdá neřešitelná. Zasnoubí se Frances s arogantním rytířem, nebo vypukne skandál? Dostane se falešný lokaj z nelehké situace?... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Footman and I , 2020


více info...

Přidat komentář

broskev28
05.04.2024

Potřebovala jsem oddychovku na jeden večer, a tohle bylo přesně to pravé. Ovšem další díly série Klub lokajů už určitě číst nebudu, protože i ten jeden byl na mě až příliš.
Frances opravdu nemá chybičku (pravda, až na to věno) - chytrá, sečtělá, politicky a třídně uvědomělá, pro rodinu by udělala vše a hlavně: intuitivně pochopila, že neodmyslitelnou součástí a zárukou každého spokojeného manželství je sex, který uspokojí oba partnery!
Tohle určitě ocení každý soudný muž, takže věno není podmínkou . . .

haWranka
13.12.2023 3 z 5

Pokud potřebujete vypnout a relaxovat, je tohle přesně ta pravá knížka. První polovina mě opravdu bavila, ale pak se to nějak nikam nepohnulo, postavy zůstaly vlastně celkem ploché a vše se dělo až do konce přesně podle očekávání. A opravdu škoda poslední, dle mého zbytečně takto pojaté, kapitolky. Ale moc ráda si přečtu další díly!


avalonek
31.08.2023 5 z 5

Moc krásné romantické čtení.Bavilo mě po celou dobu.Úžasná přitažlivost,vzrušení,vtip.Jsem moc spokojená

imelia
10.08.2023 5 z 5

Z tejto série pre mňa najlepšia kniha. Milujem príbehy, kde sa do šedej myšky zamiluje jeden z najžiadanejších mužov a postupne zistí, že tá šedá myška až tak šedá nie je. Páčil sa mi Francesin humor a niektoré vtipné situácie, ktoré neboli až tak pritiahnuté za vlasy. Pohodová, pekná knižka, ku ktorej sa rada vraciam.

alekis
02.01.2023 4 z 5

Přes všechna příkoří vyšší než pohoří,
přes všechny hříčky, masky a šarády...
není ten příběh vůbec nijak špatný...
Jednoduše řečeno: má docela grády... :-)

Neumělý veršík, splichtěný v cuku letu a z mosta do prosta, mnoho o knize neřekne. Doporučuji níže komentář od Dellphi, s nímž plně souhlasím :-).
Cením, že autorka píše živě, kniha se dobře četla, i když se mi zdá čím dál víc, že romance už mě moc neberou... Že bych ty nejlepší měla za sebou? Jak v románech, tak v životě? Že by ten covid? Není třeba se vzdávat, autorky romancí a nejpilnější autor - život - píší přece romány pořád, o sto pryč :-).

Dellphi
15.12.2022 5 z 5

Že je to jednoduchý příběh? Jasně, a proč taky ne? Vždyť to je přece důvod, proč si zvolím knihu tohohle typu. Na relax, pohodu a zasmání a všechny tyto body ta kniha splnila. Skupina šlechticů si hraje na sloužící a sledují, jak se chovají lidé kolem nich. Překvapivě (pro ně, ne pro mě) si jich lidé z vyšší společnosti vůbec nevšímají a mnohdy jim nevěnují ani pohled, až na výjimky samozřejmě a tady se setkáváme s Franches. Bylo to super, fakt mě to bavilo. Takže doporučuji a těším se na další díly.

padajicidvere
10.12.2022 2 z 5

(SPOILER) Dost jednoduchý a prostý příběh, bohužel nijak zvlášť propracovaný. Vadily mi vysvětlivky ohledně postav už na začátku knihy, takové věci si chci přečíst v příběhu, nepotřebuji na to příručku. Navíc mi to dalo plané naděje ohledně jistých postav, zbytečně..

Celá ta záležitost o zákoně, který měl být projednán, mi přišla nedostatečně vysvětlená. Málo detailů ohledně jeho oponujícímu zákonu. Člověk si udělal jen malou představu o čem že vlastně celá věc je. Jen hlavní myšlenka "bohatí bohatnou, chudí chudnou" - no a dál?

Charaktery jsou slabé, ti dva se scházejí..a proč se zamilují? Kvůli kráse, laskavosti..nuda. Nemastné, neslané.

Ta žárlivá scéna..Lucas na židli, příborníku, no promiňte, ale to bylo trapné.

Pořádné grády příběh dostal až na konci knihy, v posteli. Aspoň něco trochu zajímavého. A kniha pro vnoučata? Doufám, že vynechá jejich postelové akce.

pip11
18.11.2022 5 z 5

Lehký, jednoduchý příběh, kdy se parta šlechticů rozhodne uzavřít sázku, jak dlouho vydrží v rolích sloužících. Příjemné, zábavné a místy až vtipné čtení. Určitě si přečtu také příběhy o zbylých dvou přátelích, až vyjdou.

ariel platto
08.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Spoiler:
Moc mě pobavilo, jak ho jako jediný poznal král :)

Damonka12
10.10.2022 4 z 5

4,5 po přečtení anotace jsem věděla, že tohle je přesně kniha pro mě. Miluju totiž odhalovaní tajemství a přesně tento typ zápletky, když někdo předstírá, že je někdo jiný. K tomu to historické prostředí a sympatické postavy a já byla naprosto spokojená. Ke konci knihy jsem se i zasmála.

STereza
28.08.2022 5 z 5

Na tenhle příběh jsem se těšila a jsem ráda, že mě nezklamal. Knihu jsem zvládla přečíst během jednoho dne a už se těším na další díly. Kdo hledá něco nenáročného na čtení a nebude očekávat nějaký velkolepý děj, je to ta pravá volba.

knihomolka27
09.07.2022 3 z 5

(SPOILER) Mé srdce stále zůstává věrné Bridgertonům, a ani tato kniha jejich prvenství v tomto žánru nepřekonává. Avšak musím říct, že kniha má svoje kvality a jako letní jednohubka je jistě dosti obstojná a ctihodného čtenáře nikterak moc neotráví. Obzvláště pak začátek této knihy považuji za velmi zdařilý skoro až s malými záblesky dokonce nadprůměrného čtenářského zážitku. Žel děj samotný jakožto kniha samotná začíná upadat hned u hlavních postav....jež jsou sice hrdinové sympatičtí avšak poněkud příliš mdlí...stejně jako pokrm jemuž chybí většina koření na chut. A ten zbytek postav vedlejších jenž více stojí za řeč, jsou jen povětšinou archetypy postav jenž chovají se bud jako nepolapitelní hejsci a nebo tajuplní, mlčenliví gentlemani...kontrastně to sice funguje, ale čtenář už je přeci jen lehce přejeden těchto stále stejných poživatin bez alespon lehké příměsi nového koření....jinými slovy už to prostě jako záruka dobré četby, jen samo o sobě nestačí.

Sám příběh začne zhruba v půlce jaksi upadat...a čtenářova trpělivost začíná nebezpečně uvadat, stejně tak jeho pozornost a zaujetí příběhem. Erotické pasáže pak působí jaksi nepatřičně a nezaslouženě a jsou tam jenom aby se neřeklo...nebo protože už si bez toho tenhle žánr málo kdo umí představit. Proč se ale tedy tak často stává, že právě u těchto scén mě kniha začne ztrácet jako první? Je to především o nevkusu, zbytečném babrání se v něčem povrchnějším než v něčem co je skutečně důležité. Vždycky přijdou tyto scény bud zbytečně brzo, a nebo jsou příliš konkrétní a spíše než hodnotné romantické četbě se podobají hanbatým časopisům....a ano samozřejmě i Bridgertoni jsou takoví, ale tam je to vše vyváženo vtipem, lepší propracovaností a přichází to v lepších a vhodnějších chvílích.

Ke knize nemám důvod se vracet, a i když mě ten koncept celkem bavil, to ostatní mě příliš neoslovilo. I když třeba to se zákony bylo celkem osvěžující a fajn a díky tomu měla Frances aspon větší zajímavost než její romantický protějšem. Ta knížka opravdu není špatná, ale vadí mi celkově její naivita ohledně hraní rolí sluhů. Chcete mi říct, že ty mamánci rozmazlení co celou dobu žijí v palácích tak jsou z minuty na minutu schopni stát se dokonalými sloužícími - mělo by to mít lepší kontrast, aby to působilo víc věrohodně...takhle si člověk jenom říká - To ti fakt nebaštim.

uminaa
03.07.2022 4 z 5

Námet knihy je podľa mňa dosť originálny, resp. ešte som nič podobné na tému "Klub lokajov" nečítala.
Chýbalo mi tu trošku humoru a miestami som mala pocit, že mi v príbehu niečo chýba, ale aj napriek tomu som si čítanie užila.
Už teraz sa teším na pokračovanie ;)

Medasek
15.05.2022 3 z 5

Tak tohle nebylo moc dobré. Příběh ten nejjednodušší co existuje. A bylo to mnohem jednoduší než jsem i u tohohle žánru zvyklá.
Ale kniha splnila svůj účel. Vypnula jsem u ní a za celou dobu jsem nemusela nijak přemýšlet. Taková hodně velká oddychovka.

vcielka
07.04.2022

V podstate suhlasim s komentarom od Zomy. Naozaj to cele bolo velmi naivne. Boli tam slubne monenty, ale nikdy z nich nevyslo nic, co by stalo za to. Napriek tomu ma ten pribeh celkom bavil. Ako oddychovja fajn

krákorka
28.03.2022

Jsem zvědavá na další knihu do série. Příběh byl zajímavý, a pobavilo mě,že nikdo obsluhujícího lokaje nepoznal.

alnahu
20.03.2022 4 z 5

Tak toto je skvělá historická oddechovka,pro všechny co mají rádi tento žánr.
Příběh Frances ,která dospěla a tak ji rodina nutí,aby se provdala ,ale ona by si chtěla svého ženicha vybrat sama,zalíbí se jí lokaj ,který ji obsluhuje u slavnostní tabule,co se z něj vyklube se dočteme v tomto příběhu.Kniha je sice předvídatelná ,tak jako většina příběhů tohoto žánru ,ale vůbec jí to neubírá na čtivosti.Již se těším na další díl této nové série.

Zomy
06.03.2022 2 z 5

Nebavilo mě to... Autorka má v oblibě záměny, převleky, intriky a zmatky, což já nemám ráda vůbec. Přesto si vždycky její knížky přečtu, pokud se mi dostanou do ruky. No možná že po této knize už to neudělám...

Myšlenka, kdy se opilí šlechticové vsadí, že nepozorovaně dokážou být sluhy, byla vtipná a slibná.
Příběh samotný už byl ale velmi plochý a o ničem. Frances se rozhodla, že se bude chovat jako semetrika, aby odradila nevhodného nápadníka. To byla tedy drsňačka, když jednou zvedla hlas na lokaje.
Lucas zas chtěl být schovaný za postavou neviditelného sluhy, ale už první den toho litoval, protože věděl, že se jeho vyvolená bude zlobit, až zjistí pravdu.

Jejich dostaveníčka, vyznávání lásky a následné trápení jsem jim vůbec nevěřila, nic to se mnou nedělalo a při Lucasově teatrálním odhazování paruky do polévky už jsem si trapností držela hlavu v dlaních. Závěrečná postelová scéna, kdy si Frances hraje na femme fatale, už byla natolik absurdní, že jsem byla akorát tak znechucená.

Docela se divím Ikaru, že vydává dílo Valerie Bowman jako na běžícím pásu, když třeba sérii od o level lepší Janny MacGregor utla ani ne v polovině (Dědičky Cavenshamovy).

Uznávám, že příběhy zbylých dvou maskovaných šlechticů mohou být zajímavé, ovšem autorka mě svým zpracováním zkrátka nedokáže zaujmout.

Za mě maximálně 2,5 hvězdy.

Renike
04.03.2022 4 z 5

Byla to docela mila historka i vtipna ..grof Lucas i sympatak ;) .. zacinam hned i druhy dil :)

Ála1968
28.02.2022 3 z 5

Určitě jsem očekávala od příběhu trošku víc.Nebylo to špatné,ale něco tomu chybělo.I ten konec se mi zdál hodně uspěchaný.