Klimatická změna - příčiny, dopady a adaptace

Klimatická změna - příčiny, dopady a adaptace https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497397/bmid_klimaticka-zmena-priciny-dopady-a-a-KCE-497397.jpeg 4 3 3

Tato kniha je o fenoménu globální změna a jeho významu pro člověka z pohledu jak klimatického, tak i z pohledu společenského. Čtenáři pomáhá ujasnit si vymezení vlivu klimatických změn v rámci globální změny a přináší odborný pohled na historické klima v České republice, příčiny vzniku klimatických změn, současné projevy a důsledky klimatickým změn a v neposlední řadě také přináší možnosti řešení tohoto problému v budoucnosti, včetně scénářů vývoje. Důležitou součástí této knihy je také zamyšlení o stávající situaci spojené s důsledky klimatických změn z morálního a etického pohledu. Tato kniha přináší odpovědi na otázky, které si pokládají čtenáři a lidé, kterým není lhostejná budoucnost naší planety a kteří chtějí pomoci při řešení toho důležitého celospolečenského problému.... celý text

Přidat komentář

Petr Dudek
09.08.2023 4 z 5

Naprosto souhlasím s komentáři od TheRaven a ydnac. Za sebe bych doplnil jen malou drobnost, že kniha nepřipomíná moderní, čtivou, naučnou literaturu, ale spíš diplomovou práci. A jako taková působí vážněji, ale bohužel také nudněji.

TheRaven
01.05.2023 4 z 5

Náročné do jisté míry samozřejmě ano, jak píše předchozí komentující, ale přesto napsané jasně a srozumitelně i pro zájemce bez předchozí orientace v problematice. První část je víceméně vymezením problému a poskytuje definici všech zásadních pojmů. Následně se probírá historie, současnost a budoucnost klimatu na území ČR a dopady klimatické změny (KZ) na města, krajinu či ekosystémy. Proklatě dobrý je příspěvek věnovaný degradaci půd vlivem současného způsobu hospodaření, kterou KZ ještě umocní. Nádherně totiž ukazuje nejrůznější souvislosti, jež člověka bez hlubší znalosti problematiky prostě nenapadnou (rozpad půdních společenstev vlivem nadměrného hnojení apod.). Hezká je i kapitola o biodiverzitě či závěrečné pojednání o antropocénu. Jen část věnovaná mitigačním opatřením a adaptaci na KZ mohla poněkud zevrubnější, když už se odkaz na tyto otázky objevuje i v podtitulu knihy. Celkově jsem však spokojen a je fajn, že Academia připravila aktuální publikaci o KZ pro širší veřejnost.


ydnac
15.07.2022 3 z 5

POUČNÉ A NÁROČNÉ.
Vzhledem k tomu, že mě zajímá hodně věcí, které se týkají klimatických změn, padla mi tato kniha do oka :-)
Obsah je podle mě hodně odborný, sice jsem nerozuměla všem výrazům a slovům, ale v globálu jsem pochopila :-)
V knize je také hodně odkazů na další publikace, hodně obrázků, tabulek, grafů.
Na konci každé kapitoly je shrnutí, které je pro laika dobře srozumitelné :-)

- Je vysoce pravděpodobné, že v důsledku klimatických změn budou častější extrémní povětrnostní události, jako jsou vlny veder.

- Jde o život a jde o čas. Naštěstí mnozí jednotlivci, různé spolky i místní samosprávy nečekají, až bude pěstování druhově pestrých zahrad či parků s místními druhy v Česku daňově zvýhodněné jako třeba v Austrálii či Kalifornii. Stále více lidí zjišťuje, že biodiverzitu a divokou přírodu lze chránit i bez dotací.
A TO JE NADĚJNÉ.

- Člověk je v přírodě cizincem, ba škůdcem, který navíc vždy tahá za kratší konec. Příroda převládá a člověk si v jejím hájemství směrem k přítomnosti vymáhá stále se zdokonalující (nepřirozenou!) technologií více a více bezpečného (kulturního) prostoru.
Tím, jak jí přemáhá, jí však zároveň poškozuje, intoxikuje.

Štítky knihy

podnebí, klima klimatické změny

Autorovy další knížky

Michal V. Marek
česká, 1954
2022  73%Klimatická změna - příčiny, dopady a adaptace
2011  0%Uhlík v ekosystémech České republiky v měnícím se klimatu

Kniha Klimatická změna - příčiny, dopady a adaptace je v

Právě čtených1x
Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst15x
Chci si koupit1x