Klikaté cesty

Klikaté cesty https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414849/bmid_klikate-cesty-4tZ-414849.jpg 3 37 13

Strhující příběh o lásce a samotě, o tajemstvích a nečekaných přátelstvích z poválečného Švédska V září roku 1949 se mladá Němka Uli Hartmannová vydá vlakem do švédského městečka Krokom. Na sobě má ukradený kabát a s sebou svazek dopisů, které napsala jistá Elsa Petterssonová. Uli je pevně odhodlaná Elsu najít, aby se dozvěděla, co se vlastně stalo Hansimu, jejímu milenci, který za války v Norsku dezertoval a zemřel. Mezitím Elsa obsluhuje zákazníky ve venkovském koloniálu a přemýšlí, jak naložit s tíživým tajemstvím, které ohrožuje celou její existenci. Jakých obětí je schopná, aby pomohla cizímu člověku? Setkání obou žen navždy změní jejich životy a postaví je před osudové rozhodnutí…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Motto
Originální název:

Krokas , 2017


více info...

Přidat komentář

Knihomolka506
07.01.2024 5 z 5

" jde o to, co člověk skrývá a co ukazuje."
Němka Ulli cestuje vlakem. Zní to přirozeně kdyby nebylo pár let po druhé světové válce a Němci nebyli vyhánění ze všech koutů světa. Končí většinou jako služky nebo v jiných podřadných povolaních. Ulli právě pracovala jako jedna z levných pomocných sil do doby než odešla do ciziny.

Elsa skrývá něco, co neměly slyšet lidské uši.
2 ženy, 1 časová propast.

bbara155
26.10.2023 2 z 5

Tahle kížka mě rozhodně neoslovila. Podivný depresivní příběh s dost nepravděpodobným koncem. Nakonec jsem ji dočetla, ale asi to nestálo za to.


Madelisi
15.04.2023 3 z 5

Příběh je zajímavý. V každé kapitole se dozvíme o něco více z motivace jednotlivých postav. Nejvíc propracovaná a zároveň nejsympatičtější je Elsa. S ní se dá souznít. Nicméně kaňku jí dává první společné setkání Uli, Johanna a jí. Jestliže mu nosí jídlo pravidelně, tak proč ho až Uli musí umýt od výkalů, oholit ho a ošetřit ránu na ústech? Vysvětlení chybí.

Uli je produkt své třídy. Jenom se mi nelíbilo, že musela mít psychické problémy. U příběhu mě překvapilo, jak bylo snadné si opatřit náhradní doklady.

Z jazykového hlediska jsem si všimla onikání, když se mluvilo švédsky.

simca9342
16.02.2023 5 z 5

Nikdy nemůžeme vědět, jaké věci ještě zažijeme. Ani Uli netuší, když pár let po skončení války a hlavně práce opouští Německo a v kabátě, který si přivlastnila nelegálním způsobem se vydává na daleko cestu až do Švédska. Sama vypadá, že nemá, co skrývat, ale kdyby zavazadlo umělo mluvit, prozradilo by daleko víc. Třeba, že kromě slovníku má mladé děvče v útrobách kufru dopisy. Právě kvůli jejich původu a majitelky, kterou hledá.
Elsa, jedná z místních švédů v některém z malých obchůdků. Za milým úsměvem a příjemným vystupováním se skrývá něco, co mělo spolykat oheň.

knihovnička007
14.10.2022 2 z 5

Upřímně... nějak nevím, jak hodnotit.
Příběh plytký, prakticky o ničem :(
Příběh o lidech po válce a o tom, že i když válka skončila, válka v lidech ne. O tom, co si lidé s sebou nesli do dalších let a o tom, jak se vypořádat s minulostí...
Pořád jsem si říkala, kdy už se konečně něco stane, ale bylo to takové nijaké, placaté...
A hodně mi vadilo, jak se ostatní bavili s Elsou a mluvili ve třetí osobě, jakoby o někom jiném.
Takové jednoduché, odpočinkové čtení. Pokud nemáte co jiného na čtení fajn...

LusSyNDA
16.12.2020 3 z 5

Milý příběh. Měla jsem však problém zapamatovat si kdo je Elsa a kdo Uli, pořad se mi ty dívky pletly, nevím proč. Nehodnotím negativně, příběh se četl rychle, nebyl složitý na pochopení, ale nic extra zajímavého to také nebylo

bookcase
31.10.2020 3 z 5

Nějak nevím jak to uchopit. Příběh nebyl špatný, ale jeho hrdinové... No nějak jsem jim to nevěřila.

kika 13
06.07.2020 3 z 5

Co jsem čekala se nesplnilo,ale román mě napínal až do konce.

marcela8908
25.06.2020 2 z 5

Chtěla jsem poznat trochu víc severské prostředí, ale bohužel tahle knížka byla spíš zklamáním. Popis míst vlastně téměř žádný a děj včetně zápletky taky nic moc.

bookfan
04.01.2020 4 z 5

Knížka mě od začátku bavila. Chladné prostředí Švédska hezky ladilo se zimním obdobím, ve kterém jsem ji četla. Příběh se nedal brát sice příliš vážně, na to byl až moc nereálný, ale hlavní hrdinky (zvlášť jedna z nich) byly sympaticky trhlé, zápletka přiměřeně dobrodružná, konec nadějný. Hezké oddychové čtení, které se netváří, že by bylo třeba je brát smrtelně vážně.

denisa7430
30.10.2019 2 z 5

Začátek poutavý, ale následně se příběh táhnul. Avšak konec lehce překvapivý.

Renatecka
15.09.2019 4 z 5

Slušný příběh, akorát jsem nad jednáním snad všech postav nevěřícně kroutila hlavou s otevřenou pusou. Někdy opravdu nepochopitelné chování. A konec byl teda dost pohádkový na takové drama.

axi81
11.09.2019 3 z 5

Těšila jsem se na Švédsko, bohužel tam z něj bylo velmi málo. Obě hlavní hrdinky mně docela lezly na nervy. Příběh určitě námětem zajímavý, ale dalo se z toho vykřesat víc. Trošku zklamání, no...

Štítky knihy

romantika Švédsko poválečná doba

Autorovy knížky

Elin Olofsson
švédská, 1979
2019  62%Klikaté cesty

Kniha Klikaté cesty je v

Přečtených57x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených4x
Knihotéce138x
Chystám se číst85x
Chci si koupit8x
dalších seznamech6x