Klíč ke květeně České republiky

Klíč ke květeně České republiky https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58409/klic-ke-kvetene-ceske-republiky-58409.jpg 5 11 3

Nová příručka k určování rostlin zahrnuje všechny planě rostoucí druhy cévnatých rostlin ČR; z pěstovaných pak většinu dřevin a ekonomicky významné a základní okrasné byliny. Kromě morfologických znaků nutných k identifikaci rostlin obsahuje stručné údaje o rozšíření v ČR, ekologických nárocích, stupni ohrožení a také údaje o chromozómových počtech. Text je doprovázen četnými ilustracemi významných znaků. Klíč navazuje na souběžně vycházející Květenu České republiky. Svým formátem a obsažností je klíč určen botanikům, studentům a pracovníkům v aplikovaných oborech a v neposlední řadě i milovníkům přírody, kteří ocení originální ilustrace. Poslední příručka k určování cévnatých rostlin v českých zemích vyšla před více než 40 lety a poslední kapesní klíč je dokonce předválečného data.... celý text

Přidat komentář

Jordanka9
28.03.2021 5 z 5

Nepostradatelná publikace pro každého botanika vydaná v roce 2002 nakladatelstvím ACADEMIA , Praha.
Sysifovský autorský počin předního našeho botanika Karla Kubáta a plejády dalších zvučných jmen v oboru
( Lubomír Hrouda, Jindřich Chrtek ml.,Zdeněk Kaplan, Jan Kirschner, Jan Štěpánek). Mezi autory dílčích textů patří veřejnosti známý a oblíbený popularizátor říše rostlin Vaclav Větvička.
Sympatickou knihu téměř kapesního formátu, která zahrnuje všechny cévnaté rostliny ČR ( více než 3000 taxonů) ocení kromě studentů a jejich učitelů i řada nadšenců - botaniků samouků.
Chce to jen patřičnou dávku trpělivosti.
Na předsádce knihy jsou uvedeny všechny potřebné zkratky a značky pro další orientaci v klíči. Nechybí důkladně zpracovaný Morfologicko- terminologický slovníček, který poslouží, kdykoliv narazíme na nesrozumitelný výraz.
Pro usnadnění identifikace se v klíči nachází řada perokreseb s rozlišujícími detaily, samozřejmě nechybí český a odborný jmenný rejstřík. U každého taxonu jsou v závorce uvedeny údaje o výšce rostliny v m, životní formě ( viz zkratky v předsádce a terminologický slovníček ) , doba květu a počet chromozomů. Dále údaje o místech a četnosti výskytu a zkratkami ohroženost taxonů ( A1 - vyhynulé, A2 - nezvěstné, C1 - kriticky ohrožené , C2- silně ohrožené ).
Princip jakéhokoliv klíče nejen rostlin je technicky stejný : plati a) nebo b) a rozcestník pokračuje odkazem na číslo x a zase se rozhodujeme, zda a) nebo b), atd. Výhodou při určování jsou základní znalosti morfologie květu a listu ( botanika - 2.stupeň ZŠ ). Ale i bez nich se to dá zvládnout, pokud je vůle a snaha. Základem je určení skupiny - těch je 7- označují se římskými číslicemi. Rozcestník výtrusné - semenné , nahosemenné- krytosemenné , 1 děložné - 2 děložné, stejnoobalné- různoobalné, volnoplátečné (V jako V.skupina) -srostloplátečné . A je to ! Máme skupinu, určujeme čeleď, pak rod a pak druh. Jde to natrénovat i čistě technicky - na známé rostlině živé,
herbářové položky či vyobrazení nebo fotografie ( pokud možno od autora botanika- doporučuji obrazové galerie databází BioLib.cz, Botany.cz, PLADIAS, Daidalea). Vím, kam chci dojít, hledám cestu systémem pokus - omyl. Věřte, funguje to - mám to ověřené v praxi.
S Klíčem do přírody, vydat se naučnou stezkou ( moto "Poznej a chraň"), do botanické zahrady , do přírodopisného muzea ( už aby to šlo! ).
Užitečným pomocníkem jsou různé mobilní určovací databáze, ale Ķlíč k určování rostlin nemohou nahradit.

V roce 2018 po mnohaletém netrpělivém čekání a nesčetných odkladech vyšla aktualizovaná verze klíče , to je však jiná kapitola...

Žlutotemenný
27.11.2018 5 z 5

Nádherná publikace. Úplně to vonělo krásou. Jedna z nejlepších knih ve svém oboru.


corvo
06.03.2013 5 z 5

Precizní práce kolektivu botaniků AV ČR. V některých případech mezidruhové rozdíly závisí na velmi drobných mikroznacích a i tak je těžké příbuzné druhy rozeznat. Vyznat se v systematice není holt pro každého.

Štítky knihy

příroda rostliny, flóra květena botanika, rostlinopis určovací klíč (botanika)

Autorovy další knížky

Karel Kubát
česká, 1941
2002  100%Klíč ke květeně České republiky
2003  90%Botanika
2004  100%Zvláště chráněné a ohrožené druhy rostlin Ústecka

Kniha Klíč ke květeně České republiky je v

Přečtených14x
Doporučených2x
Knihotéce27x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x