Klíč k Morgenlandu

Klíč k Morgenlandu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501946/bmid_klic-k-morgenlandu-VVA-501946.jpeg 4 33 7

Jen ten, kdo pozná svoje kořeny, může z nich vyrůst a naplno rozkvést. Ale co když rodilý Berlíňan nečekaně zjistí, že jeho kořeny jsou vrostlé do jesenických Sudet? Podaří se mu odemknout rodinné tajemství? To nejdůležitější má: Klíč k milostnému příběhu, který se snaží vyrašit i ve stínu druhé světové války. Klíč k Morgenlandu.... celý text

Abroš
Abroš
08.08.2023 5 z 5

Čtivá kniha s velkým potenciálem ze Sudet.Kdyby se víc rozepsal,tak ho řadím k TOP literatuře na téma soužití Čechů s Němci,stejně jako S pečetí viny od Hanibala a Cejch od Šmída.
Je hezké číst o místech,které člověk důvěrně zná a představovat si tenhle příběh.
Krásné ilustrace

charlizee
charlizee
11.06.2023 3 z 5

Morgenland je původní název osady u Malé Morávky v Jeseníkách. Zůstala tady jen jedna chalupa a starý jasan. Místo je dnes označováno jako Ranná a jeho osudy v kontextu dějinných událostí (od vzestupu nacismu přes odsun sudetoněmeckých obyvatel až po současné střípky) zpracoval novinář Pavel Šuba.

Obdivuji, když někdo dokáže svůj vztah k místu zhmotnit do podoby textu a částečně se mu tak odměnit za to, co jemu samému poskytuje. Vnímám, kolik práce na knize autor odvedl a dostál tak své novinářské profesi - dohledával informace, rešeršoval, mluvil s pamětníky.

Co do literárních kvalit ale bohužel nic zásadního nepřináší, přičemž je uvedené způsobeno také nedostatečnou redakční prací. Pakliže by na románu pracoval zkušený redaktor, nezůstalo by v něm tolik nepatřičností.

Příběh je vyprávěn z pohledu několika postav ve dvou časových rovinách, což jde samo o sobě naproti čtenářské popularitě.
Redaktor ale neuhlídal hned několik lapsů, z nichž jako zásadní vnímám následující dva:
1. Nevěrohodná psychologie postavy Johanna. Ten je čtenáři představen jako suverénní, sobecký mladík, aby se záhy proměnil (na základě jednoho tajemného dědictví) v člověka upřímně se zajímajícího o své kořeny a pátrajícího po své rodinné historii.
2. Chybné provázání informací prostřednictvím postav. O událostech minulých se čtenář dozvídá skrze vyprávění Jana a Anni, Johann sám informace čerpal pouze z jejího deníku - ten však končí v jiném, dřívějším momentě, než v jakém jsou později Johannovi známy. Na nedokončenost deníku je v textu navíc upozorněno (cca Dál už nebylo napsáno nic. Listoval jsem tam a zpět, ale další záznam už tady skutečně nebyl.), přitom ale později mluví Johann o tom, že vyústění příběhu včetně falešné domněnky Anni zná právě z něj.

Od knihy vás rozhodně nechci odrazovat, protože mě přes to všechno bavila. Věřím tomu (a zároveň se téhož obávám), že běžný čtenář některé z uvedených postřehů při čtení vůbec nevnímá. Pavel Šuba psát bezesporu umí, románu nicméně zásadně chybí (již zmiňovaná) důslednější následná péče. Té se vzhledem k tomu, jak u nás nakladatelský systém funguje, bohužel dostává málokterému textu. V této podobě tak Klíč k Morgenlandu vnímám spíše jako kvalitní rukopis, než jako finální text.


Josh
Josh
16.05.2023 5 z 5

Tenhle "Klíč" fungoval i jako klíč k mému čtenářskému srdci.

Oproti autorovi bydlím za rohem a přesto se se mnou historie zaniklé obce dosud nepotkala :o(( Srdečné díky a klobouk dolů za úžasný text a příběh. Nádhera! Mám jen maličkost - kéž by nebyl život Jana tolik ponechán na čtenářské fantazii....

martin4618
martin4618
25.01.2023 5 z 5

Krásná kniha od začátku do konce. Nádherně vyobrazená krajina, kterou neznám a kam se díky knížce chci určitě brzy vypravit.

Bubuš
Bubuš
16.01.2023 5 z 5

Nádherný a dojemný příběh ️ Morgenland milujeme a rádi se vracíme.

Ďobi-1968
Ďobi-1968
22.11.2022 5 z 5

Nádherná kniha pro nás milovníky Jesenicka a jeho historie. Všichni sudetští Němci nebyli tak zlý. Bohužel ,válečný mlynek je semlel všechny až na pár tisíc potřebných pro chod hospodářství a průmyslu. Moc pěkný příběh,akurát trochu ochuzeny. Zřejmě šlo na prvním místě o českonemecké přátelstvi v dnešní době.Odsun byl krutý,ale šestiletá genocida českého a slovanskeho obyvatelstva evropy neměla období v dějinách lidstva.

knihomolkaaa
knihomolkaaa
20.11.2022 5 z 5

Smutný krásný příběh, který jsem zhltala během dne. Doporučuji k přečtení.