Klíč

Klíč https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435957/bmid_klic-N0I-435957.jpg 4 22 8

Říká se, že irský a český smysl pro humor k sobě mají blízko. Novela velikána irskojazyčné literatury Máirtína Ó Cadhaina to potvrzuje. Věčná škoda, že si ji nemohl přečíst Franz Kafka, najisto by se rozveselil. Klíč pojednává o malém dublinském úředníčkovi, jehož život je naplněn přesouváním šanonů, lepením štítků a vyplňováním formulářů. Když však jednoho dne odjede jeho nadřízený na dovolenou a zamkne jej v kanceláři, dojde k existenciálnímu zápasu. Takový úřední klíč, to není žádná legrace, o jeho výrobu je třeba zažádat na příslušném lejstru orazítkovaném náležitými odbory. Vyvázne náš hrdina živ a zdráv?... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Argo
Originální název:

An Eochair , 1953


více info...

Přidat komentář

Alma-Nacida
07.04.2024 4 z 5

To byl tedy podivný výlet do spřátelené literatury; především to není ani tak humor, jako satira. A to dobrá. On je ten úřední Šiml asi všude dost podobný. Není to moc dlouhé, což je dobře, protože byrokratické eskapády bych už asi déle nevydržela.

katerina5544
31.07.2023

Odkladam. Hrbitovni hlina me bavila, ale Klic se mi nechce cist dal, bohuzel.


Pítrs85
28.04.2022 4 z 5

Podobně jako autorova předcházející knížka Hřbitovní hlína není ani Klíč odpočinkovým čtením, naopak, pro jeho úplně docenění mu musíte věnovat naprostou pozornost. Kafkovský román je humorný stylem, u kterého se budete smát tak trochu přes slzy, slzy nad tím, kterak nás byrokratické závaží tíží silou pevnou a neotřesitelnou. A opět cením práci překladatele Radvana Markuse, s publikováním jmen překladatelů na titulních stranách knih mám pořád trošku problém, ale jméno pana Markuse na titulek patří stejným dílem jako to autorovo.

MikulášV
10.01.2022 4 z 5

Kraťoučká knížka, která potěší každého milovníka Kafky. Byrokracie úřadů, stupidita úředníků, neschopnost systému a banda oportunistických politiků. Kniha napsána v Irsku roku 1953 a od té doby se na tomhle prohnilém, úředníky ovládaném světě nic nezměnilo. Skvělá humoreska kafkovského stylu na bezmála osmdesáti stranách.

soukroma
16.07.2021 2 z 5

70-stránkový jediný odstavec (+ 20-stránkový doslov) mne nenadchl ani stylem ani obsahem. Humoru jsem se vlastně nedočkala žádného. Fascinace státní správy fascikly a předpisy víceméně za půl století od napsání nijak nepolevuje (papírů je snad jen o málo méně díky digitalizaci, ale vsadím se, že tisknou a základají do fasciklů vesele dál, kde se dá...), ale dle mého to nebylo podáno tak, abych o tom musela číst. A ještě s takovým koncem.

Mayaku
01.06.2021 4 z 5

Kafkovská humoreska? Ano, prosím! Příjemná krátká novelka, krutě humorná, leč nemohu říci, že úplně snadno čtivá. Bavila jsem se ovšem velmi.

"Trpělivost, člověče! Když něco nemá řešení, je nejlepší se obrnit trpělivostí. Ve státní správě nemá řešení nic, a proto je zde trpělivost nejdůležitější ctností." (s.26)

sidini
21.05.2021 4 z 5

Ať žije byrokracie. Ať žijí úřady a pořádku milující úředníci. Tuhle novelu si určitě přečtěte, pokud se chcete pobavit nad absurditou úřednického šimla. Kniha čtenáře zavede nejen do hlavy hlavního hrdiny, ale také do zákulisí Dublinského úřadu se všemi svými pravidly, psanými i nepsanými.
Knihu jsem doslova zhltla na jeden zátah a velice oceňuji i závěrečné kapitoly pojednávající o Klíči v kontextu jiných děl, mj. Zámku a Proměny Franze Kafky, kterého mám moc ráda.

douchová
19.05.2021 5 z 5

Čtivé, absurdní a groteskní....Velmi podařené, doporučuji.
Ostatně opět se mi potvrdilo, že objevy, či spíše vydané překlady literatury, která vznikla třeba před padesáti lety má smysl a je mnohdy výstižnější a opravdovější než současné
produkty (ten příměr volím záměrně) zavánějící často lekcemi tvůrčího psaní.
DOPORUČUJI!