Kleopatra - Královna egyptská

Kleopatra - Královna egyptská https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118803/bmid_kleopatra-kralovna-egyptska-118803.jpg 4 15 3

V portrétu historika Michaela Granta se nabízí živý obraz mimořádné ženy. Obraz, který nevychází jen z mýtů a legend, ale především z dokumentů, historických záznamů a vědeckého bádání. Představuje se tu milenka velkých mužů, ale také žena, která rozhodovala o budoucnosti své země a která se tuto zemi snažila zachránit. Vzdělaná panovnice a chytrá politička, toužící navrátit Egyptu jeho zašlou slávu. Marně. Kleopatra bývá vnímána zejména jako rozmařilá královna, která chtěla ovládnout velké muže. Ale historik Grant ji ukazuje jako bytost živou, jako královnu z řecké dynastie, která se jako první ze všech vládců naučila řeč lidu, jemuž panovala. Jako političku, které šlo vždy především o budoucnost Egypta, o jeho záchranu před římskou nadvládou. A jako nekompromisní vládkyni, která uměla krutě potlačit své nepřátele. 2. vydání.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , BB art
Originální název:

Cleopatra , 1972


více info...

Ketesh
Ketesh
20.04.2017 4 z 5

Jako všechny knihy Michaela Granta, je i Kleopatra senzačně napsaná. A na rozdíl od jiných knih naučné literatury se stejným tématem, je lehce a příjemně čitelná.

braunerova
braunerova
18.03.2016 4 z 5

Díla Michaela Granta se pohybují na rozmezí mezi literaturou faktu, historickou analýzou a filosofií. Autor nejen že předkládá čtenáři historická fakta, ale snaží se i vysvětlit proč se tak stalo, co tomu předcházelo a jaké to mělo následky. To vše v širších souvislostech jako střetnutí Východu a Západu, navíc psáno čtivou formou. Pro laika jako já neocenitelná studnice námětů k zamyšlení. Na druhé straně tento přístup přináší i negativa - Grant evidentně fandí Východu. Když Kleopatra zavraždí bratra je to politická nutnost. Když Římané obsadí Kypr je to cynický imperialismus. V knize také nikde nezazní jeden prostý fakt, a totiž že Antonius jako vojevůdce proti Parthům i proti Octavianovi totálně selhal.

"Příběh Kleopatry je příběhem ženy, jež se za svého života, veřejného i soukromého, postupně naplno spojila se dvěma muži, s Juliem Caesarem a Markem Antoniem. Je to však také jeden z nejdojemnějších a nejúchvatnějších příběhů v historii lidstva, neboť všichni tři byli osobnostmi zcela vyjímečných kvalit, jež drželi ve svých rukou osud řecko-římského světa."


zuza.floderova
zuza.floderova
21.08.2013 4 z 5

Četla jsem už hodně knih o Kleopatře, ale tahle zatím vede. :)