Klášterní madrigal

Klášterní madrigal https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348466/mid_klasterni-madrigal-tow-348466.png 4 199 56

Kdesi pod horami u hranic Českého království se nachází Klášter s panstvím, Bohem i generální kapitulou v Selbru opuštěným. Spravují ho líní řeholníci a obývají hříšní poddaní. Čas tu plyne klidně a bez ambicí, když do skriptoria Kláštera dorazí královská listina, podle níž se jedna z vesnic povyšuje na město. Nastane ovšem problém - která vesnice by to vlastně měla být? Poddaní začínají intrikovat, aby se této povinnosti vyhnuli. Ale to jim nebrání, aby dál nežili svůj život, jehož středem je především zábava v šenku a milostné schůzky pod ostřížím dohledem všímavých sousedek. Když už se situace stane neúnosnou, začne jednat královská kancelář i řeholníci, přinuceni okolnostmi.... celý text

Přidat komentář

JaKnap
31.01.2024 5 z 5

Tahle kniha se mi dostala do ruky v době, kdy mě už trochu přestávaly bavit autorovy historické detektivky. Tehdy jsem čekal dalšího Jiřího Adama z Dobronína nebo Oldřicha z Chlumu. Jenže tentokrát to bylo jiné. Bavil jsem se jako u pana Vondrušky nikdy předtím. Přečteno téměř jedním dechem a vracím se k tomu i v podobě audioknihy. Chápu, že ne všem se to asi líbí, ale mě ano. Skvělá satira a Selbr se povedl. Díky za to.

drakamena
09.01.2024 4 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem přivykla stylu této knihy, protože to bylo něco úplně jiného, než nač jsem u Vlastimila Vondrušky zvyklá. Ale pak jsem se začala dobře bavit. Podobnost se současnou politickou situací byla dozajista čistě náhodná. Selber jako Brusel, Praha jako... Praha (je vidět, že některé věci se nemění), úplatní úředníčci, připitomělé aktivistické spolky, rádoby revolucionáři a hloupoučcí herci, přesvědčení o tom, že vědí víc než jiní, protože jsou "elita" lidu. Skvělé!


mila2411
27.10.2023 odpad!

Jujdy, to mě to ale nebavilo! Po celou dobu jsem se musel tak trochu Cimrmanovsky ptát jestli ten de*il je v knize nebo ten co ji čte. Vondrušku nám téměř 1oo% přečteného, ale tady se tedy dotkl svého dna. Příběh úplně o ničem (možná tak povídka na 1o stran?), dialogy jak z filmu od p. Trošky, tam kde asi má přijít čtenářův smích mě bylo hlavně hodně TRAPNĚ. Pokusím se to rychle zapomenout a autorovi nějak odpustit...

Hade
22.03.2023 4 z 5

Tak trochu jiný Vondruška, ale vynikající satira, která by se klidně mohla odehrávat i v současnosti. Prostě blbců není nikdy dost.

babicka_amalka
17.01.2023 2 z 5

tak nevím, jestli jsem mimo já, nebo se zcela zbláznil autor ;-)
moc se mi líbila sága Křišťálový klíč, epopeje, příběhy Martina ze Stvolna, Oldřicha z Chlumu, Jiřího Adama z Dobronína a konečně i malé Fiorelly;
ale to, co vypadlo z autora v tomto "veledíle", nad tím mi zůstává rozum stát; příběh by ještě šel, ale proč ta prvoplánová vulgarita a neustálé omílání několika linek dokola?
takže za mě - tohle se hodně nepovedlo; pokud to měl být pokus o humor, tak moc nevyšel;

jozor
14.12.2022 3 z 5

Neustále to trapné: Chceš do držky? :-( To sa autor nevie uvedomiť čo je dosť a čo je príliš?

Česneksmedem
02.01.2022 5 z 5

Tak tohle je trošku taková Troškovina v podání pana Vondrušky, kterou ne všichni úplně rozdýchali. Asi nějak ztrácíme smysl pro humor, neboť je to dílko, u kterého jsem se dobře bavil. Motto celé knihy by asi znělo: Chceš do držky?.

Rihatama
07.06.2021 3 z 5

Madrigal evokuje milostnou poezii. Tady se ale čtenáři dostává lechtivé Klášterní taškařice, což by býval pro tohle dílo název mnohem přiléhavější. Nejde ani o historický román, ale do dobových reálií vložená milostná taškařice. Mniši nejsou nijak zbožní, opat je popleta, převor je pijan, milí bratři mniši lenoši. Vondruška do této klášterní parodie vložil zdánlivě snad jen jedinou rozumnou bytost - písaře Kosmu - jenže i té dal jeden nadmíru křesťanský handicap, alespoň v očích samotného písaře. Takže tady Vondruška nejenže neopomíjí své oblíbené literární sexuální radovánky (že by ona zmíněná milostná poezie?), nebo aspoň touhy po nich, ale učinil je takřka středobodem svého "madrigalu". Uvozovky by mi odpustil určitě i samotný Vondruška, který moc dobře ví, cože to čtenářům servíruje.

Nalejme si čistého vína. Ve srovnání s dalšími historickými romány tyto Vondruškovy historické jednohubky vyznívají jako středověká fraška tehdejších pouličních herců, kteří parodujícími příběhy bavili na svých cestách měšťany a jejich vrchnost, aby si vydělali pár grošů na nelehké živobytí. A páně Vondruškovi, který píše jako jiní dýchají, už v těchto příbězích nejde ani tak o historii, jako o opentlení jednoduché pointy dobovým koloritem, u čehož, jak se mi zdá, může současně koukat třeba na hokej. Vondruška dělá pro popularizaci našich dějin hodně, abych jej nechtěla zatratit, kdepak, i když tentokrát se zhusta pustil i do soudobého bruselského diktátu směrnic. Selbr má totiž příhodný přípis úplně na vše. Pravdou také je, že psaní je pro něj řemeslem, v němž čas od času vypustí hloubku ideovou, emoční i faktografickou. Je to nicméně docela zábavné čtení, které se hodí pustit do ucha třeba při práci na zahradě nebo v kuchyni, kde jinak pobývám dost nerada. Frašce by krom jiného taky slušel menší rozsah stran.

ondrula
05.08.2020 3 z 5

Z vlastní zkušenosti vím, že pan Vondruška má smysl pro humor a je to ostatně patrné i v jeho knížkách. Přesto mi taková bláznivá taškařice od něj nesedí. Je to dílo z kategorie "legrace za každou cenu" a takové dílo obvykle přestává být vtipné a začíná být trapné. Například hláška "Chceš do držky?" se objevuje v průměru asi tak čtyřikrát na každé straně a tomu se člověk už nemůže smát.

Další věc, která mi vadí, je, že autor do svých knih pod tlakem neustále cpe sex. Dívky neustále s někým lehají anebo se aspoň vyptávají náhodných kolemjdoucích, jestli je nechtějí pomilovat. Muži všech věkových kategorií jsou zpravidla postiženi podobnou umanutostí. Není to žádná pornografie a ani to není vulgární, vlastně je to takové rozpustile roztomilé, ale je toho příliš.

dva.v.1
13.03.2020 5 z 5

vřele doporučuju jako báječnou knížku pro odreagování...
jen mi tam chybělo upozornění že podobnost s ...s realitou je opravdu jen čistě náhodná

IHT
10.10.2019 3 z 5

Takova zabavna lehounka blbinka pro odreagovani. Poslouchal jsem u monotonni prace a bavilo me to. Prirovnani ke Zvonokosum ci Kocourkovu je trefne, alegorie soucasnych problemu nekdy prilis nasilna, ale u frasky dobre stravitelna :) Vicekrat cist urcite nebudu, ale pamatovat si to zrejme budu ;)

mats379
18.09.2019 3 z 5

Trochu atypické dílo pana Vondrušky, už jsem od něj četla něco v podobném duchu, ale zasazené do modernější doby. Asi má potřebu čas od času se vyjádřit k současnému politickému životu v Čechách i v Evropské unii. Celkem vtipné dílo, někde to sice trošičku připomíná Zvonokosy, ale proč ne... Vtipných knih je v současné době jak šafránu, takže já to vítám, protože kniha, ve které není ani trochu vtipu, v mých očích nikdy nemůže být dobrá!!!

tataboi
08.09.2019 5 z 5

Knihu jsem četl již před osmi lety a už tenkrát mě líbila. Pan Vondruška vykročil ze svého obvyklého okruhu témat. Myslím že touto satirou se snažil vyrovnat, s dnešním marastem naší společnosti a našeho života.
Kromě toho, jsem se při čtení skvěle bavil. Děkuji....

Dada077
27.05.2019 5 z 5

Po prvých kapitolách a prvých očakávaniach ďalšieho historického kúska som musela skonštatovať, že väčšiu haluz od Vondrušku som nečítala (v tomto prípade nepočula, lebo ako audioknihu mi ju do ucha čítal pán Hyhlík). Ale vytrvala som a veru nebanujem. To čo sa zdalo ako spisovateľov úlet (každý naň máme občas právo), sa vykryštalizovalo ako nápaditá a humorná reflexia súčasnosti, odetá v historickom kabátiku. Polorozprávka o piatich obciach, patriacich pod jeden kláštor, je úplným zrkadlom dnešného zmýšľania ľudí a diania okolo nich.
Večne pripitý prior Pistorius, mních Celelárius, variaci pivo, pisár Kosmas, čo potajme listuje v hanbatej knihe... dedinské hnutie Grínpryč, čiže húf „bohabojných“ ženských, čo dali skosiť „mlází“, aby sa dievky a ženy nemali kde pelešiť s chlapmi. Hnutie Všímavé susedky, ktoré videli a bonzovali všetko... Až po prijatú výzvu, založiť mesto, čo sa následne všetkým vypomstilo, pretože ak uposlúchli jedno nariadenie, prišlo ich ďalších desať, jedno nezmyselnejšie, ako druhé. (vážne to pripomína úniu). Následne prichádzajúce komisie „podkomořích“, ktorí kontrolovali plnenie nariadení. Popri tom stále nejaká baba uháňala chlapa, alebo chlap ženskú, čo evokuje jednu zo zákonitostí, že v živote ide len o sex a prachy  Bolo tam všetko, aj lenivý cigán Koloman, aj sado – maso, aj dedinské divadlo, aj krčma U Nudle  Vetu „Chceš do držky?“ som začala používať tuším aj ja 
Je to úplne iný Vondruška, ale nevyhnem sa takému ani v budúcnosti.

Solitér
31.03.2019

Právě jsem dočetl, a jak dříve poznamenal kolega diskutér tenax- opravdu toto dílo připomíná Zvonokosy. Hlavně vykreslením postav- zejména Eulálie Čubíková, stará panna, se převtělila ve vdovu Bíglovou.
Pro ukrácení dlouhé chvíle dobré, ale raději dám přednost dílům pro pana Vondrušku charakteristickým- historickým epopejím či historickým detektivkám.

Mes
21.03.2019

Knihu vlastním v podobě audioknihy a musím říct, že díky hlasu pana Hyhlíka (což je dvorní "namlouvač" Vondruškových audioknih) se jedná o zcela odpočinkovou knihu. Chápající čtenář-posluchač v ní najde až do očí-uší bijící paralelu s dnešním světem, potažmo evropským uspořádáním. Volný jazyk, který knihu doprovází je sice netypický, ale nevulgární a zní přirozeně. Děj zasazený do historie, by mohl být po malinkatých úpravách klidně i současný (což si myslím, že o to Vondruškovi šlo...) jako uvědomění si současné reality života. Rozhodně kniha je více jak dobrá a Vondruškův styl je patrný. Rozhodně doporučuji přečíst-poslechnout. Palec nahoru.

vila_z_lesa
16.03.2019 1 z 5

Teda, pana Vondrušku mám o
v oblibě, ale tohle opravdu né.

alena3056
11.03.2019 odpad!

Proč? Celou dobu jsem přemýšlela, jestli se někdo nespletl, protože to přece nemohl napsat pan Vondruška!

p.pavlina
05.02.2019 2 z 5

Pro mě je toto nejslabší kniha od pana Vondrušky. Nezaujala mě a začetla jsem se do ní jen velmi těžko.

Burák
23.01.2019 1 z 5

Jestli by tohle měla být vaše první knížka od Vlastimila Vondrušky, prosím vyberete si jinou. Tohle se totiž opravdu nepovedlo. A určitě to nebylo tím, že se nejedná o detektivku, kde se řeší vražda - což je pro Vondruškovi knihy nejtypičtější. Tohle mě nebavilo, nezajímalo mě, jak to dopadne (navíc se to dalo lehce odhadnout), žádná z postav mi k srdci nepřirostla a rádoby peprné erotických scénky mi připomínaly čtení z časopisu Trnky brnky.
Dočetla jsem to dokonce jen proto, že jsem si tohle "veledílo" vzala jako jediné čtivo na dlouhou cestu, kde jsem měla omezené možnosti rozptýlit se jinak.

Na Vondruškovu tvorbu nezanevřu, věřím, že to byla ta pověstná výjimka potvrzující pravidlo, ale při výběru z jeho dalších knížek už budu pečlivější.