Klášterem obchází ďábel

Klášterem obchází ďábel https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/317017/bmid_klasterem-obchazi-dabel-inT-317017.jpg 4 91 34

Případy královského soudce Melichara - (3.díl). Po nečekané smrti Rudolfa Habsburského řečeného Kaše se na český trůn vrátil Jindřich Korutanský, manžel nejstarší dcery Václava II. Anny Přemyslovny. Melichar z Roupova i nadále zůstává v jeho službách jako královský soudce, ovšem jeho postavení je velmi nejisté. Nový opat strahovského kláštera Gerard, původem Francouz, ho požádá o vyšetření záhadných vražd, k nimž u strahovských premonstrátů došlo a které vypadají, jakoby se jich dopustil sám ďábel. Jaké pekelné rejdy se na Strahově dějí? Chce snad někdo odtud řád premonstrátů vypudit? Soudce Melichar a jeho pomocník Božetěch stojí před nelehkým úkolem... celý text

kajka.w
kajka.w
02.12.2023 odpad!

Tohle se opravdu nepovedlo. Umberto Eco se musí v hrobě obracet. Okopírovat a následně takhle zprznit jeho brilantní Jméno růže. Pan Bauer by se měl stydět!

martineknatasa
martineknatasa
09.09.2023 5 z 5

Kniha se líbila, takové odpočinkové čtení. Jdu číst další díly.


moudivlacek
moudivlacek
17.04.2023 4 z 5

Tentokrát jsem si to užila. Záhadná 2 úmrtí v klášteře povolají soudce Melichara do služby. Jeho pomocník uteče si užít a zaplete se do "problémů". A tak se ďábel v klášteře činí. Melichar, Božetěch i opat zažijí těžké časy. Vražda nikdy není k smíchu, ale hñupové v řadách mnichů, strážných apod., to ano, ti mě pobavili.
A tak se mohu těšit na další díl..

Vesmich
Vesmich
16.03.2023 1 z 5

Inu, je to takové Jméno růže v páté cenové skupině. Všechny mužské postavy soupeří o titul blbý a blbější, až mi bylo divné, že se dožily takového požehnaného věku. Všechny ženské postavy procházely celou knihou s vykasanou sukní, neustále v pohotovosti nechat se obskočit každým, kdo jde kolem. Všechny církevní postavy jednak soutěží (blbý a blbější) a k tomu jsou ještě trapné právě tím svým způsobem víry.Zápletka byla nudná k uzoufání a konec mě vyloženě rozesmál. Takže proč jsem to četla? Nečetla, poslouchala jsem to jako audio při nekonečných cestách autem tam a zase zpátky a občas nějakou kapitolu přeskočila, protože se to prostě nedalo.

Jaruš7
Jaruš7
03.02.2023 4 z 5

Audiokniha, fajný poslech.
Bez stop se to neobejde, a tak ďábelská šlépěj musí mít znak nelidský.
Děsit vraždami klášter má svůj účel, i podsvětí Města Pražského si nenechá ujít příležitost k nadějným vyhlídkám ze své profese.
Hezky, česky, dramaticky.

aktijnov
aktijnov
17.12.2022 3 z 5

Nenáročná, odpočinková kniha. Jsem ale trochu zklamaná. Hlavní postavy mi nepřišly moc sympatické, zvlášť pomocník Božetěch. Zajímavá doba i prostředí, příběh pokulhává...

jarin58
jarin58
04.11.2022 5 z 5

Detektivní příběh odehrávající se v strahovském klášteře,kde řeší zapeklitý případ opět soudce Melichar se svým pomocníkem Božetěchem a zároveň zde máme dočinění s bandou vedenou Šilhavým Otmarem.Příběh se dobře čte a proto dávám plné hodnocení.

Janadvorackova
Janadvorackova
08.08.2022 3 z 5

Ojojoj :), klášterem obchází ďábel smrdutý, neposeda jeden a kuje pikle. A to by to nebyl pořádný satanáš, kdyby neseděl na pokladu. Smrtelníkům se ukazuje klasicky. Na zemi občas zanechá otisk kozlího kopýtka a sem tam mrtvolu řádového bratra. Někdy a někde náhle a rázně vzplane oheň a na chodbách konventu jsou k zahlédnutí temné stíny.
Ale jak asi tušíte, tak jednoduché to není.

Prostředí středověké Prahy se mi zamlouvá vždy, když přijde ke slovu historická detektivka. Bohužel hrdinové příběhu mi přijdou jeden jako druhý, žádný z nich není extra sympatický, výjimečný, případně nesympaticky nechutný. I když se najdou vtipné situace, nebo trefné hlášky, exkurse do mučírny, muchlovačka s nevěstkou... Není to ono, ale oceňuji alespoň atmosféru kobky v klášteře, kostlivce a otisky kopýtek spatřené ve světle svíčky.
V noci.
Na chodbě.

Zamyšlení na závěr: proč je tak běžné, že zvoníka dělají hrbáči? Jako kdyby tehdá měli hrbáči odbory, jistě by se ohradili. Jak neskutečně je z tahání za provaz musela bolet záda, to si nedokážete představit :).

sgjoli
sgjoli
19.06.2022 3 z 5

Vyposlechnuto jako audiokniha. Poslouchala jsem k práci a na jedno poslechnutí to bylo to vcelku fajn. Nenáročné, s příjemným a vhodně zvoleným hudebním podkresem mnišského zpěvu. Audioknihu četl Libor Hruška, který se s příběhem podle mne popasoval dobře, byla jsem s ním jako s vypravěčem spokojená - myslím, že odvedl velmi dobrou práci.
Co se týká obsahu knihy, tak zápletka samotná byla zajímavá - vlastně díky ní jsem se ke knize dostala. Ale z provedení jsem trochu na rozpacích. Má se jednat o historickou detektivku. V historii 13.-14. století nejsem příliš kovaná, tak nedokážu říct, do jaké míry jsou reálie dané doby zobrazené správně. Ale v rámci té historie příběh pro mne příliš klouže po povrchu a spíš tvoří jakousi kulisu, než že by tam ta historie hrála důležitou roli. Což by nevadilo, protože hlavní roli by měla hrát spíš ta detektivní část. Ale i z ní jsem cítila jakési klouzání po povrchu s jistou mírou naivity.
Hlavní hrdina, soudce Melichar byl fajn, ale občas mne trochu rozčilovalo, jak moc od ostatních vyžadoval slepou důvěru v jeho rozkazy, aniž by cokoliv vysvětloval. Zároveň jsem občas proklínala jeho lehkomyslného pomocníka Božetěcha, který až moc snadno sešel z cesty vyšetřování a místo toho se radši vydal cestou radovánek (alkohol, dobré jídlo, sex), což z něho pro mne nedělalo příliš spolehlivého vyšetřovatele. Podle mne tam kvůli tomu napáchal zbytečně moc blbostí. Ale možná je to jen můj problém, no... Jsem holt odkojená Sherlockem Holmesem a Herculem Poirotem, tam by se nic podobného nestalo. :-D
Celkově nakonec průměrné hodnocení. Bylo to fajn, ráda jsem si to poslechla, ale jsem ráda, že jsem si to nekupovala tištěné. Pár výhrad k tomu přeci jen mám a znovu se k tomu již vracet nebudu.

ViolettaCh.
ViolettaCh.
20.03.2022 2 z 5

Knihu jsem poslouchala v audio podobě a musím říct, že mě nijak zvlášť nezaujala. Dějově je to poměrně dost slabé, příběh takový nijaký, vsazený do kulis českého středověku počátku 14. století. Jako detektivka to opravdu nemá šťávu, motiv zcela nesmyslný. A o vtažení do dobové atmosféry už vůbec nemůže být řeči. Ty tzv. historické detektivky nestojí v centru mého čtenářského zájmu a musím konstatovat, že četbou této knihy se můj zájem v tomto směru určitě neposílil.

drakamena
drakamena
22.02.2022 1 z 5

Audioknihu jsem doposlouchala jen s velkým přemáháním. Hloupý příběh a naprosto stupidní a velice nesympatické postavy. Takovou snůšku idiotů na jednom místě jsem už dlouho neviděla, přičemž v čele stál Melicharův pomocník Božetěch. Proč s tím opilcem a děvkařem, který své povinnosti vůbec nebere vážně a zajímá se jenom o to, kde a jak si užít, královský soudce ještě nevyrazil dveře, je mi záhadou. A sám Melichar taky nebyl žádné lumen. První Bauerova kniha, kterou jsem si pořídila, a myslím, že i poslední.

hanzmb
hanzmb
29.12.2020 3 z 5

Nevím zda se jedná o detektivku a natož historickou. Ano, je to zasazené do počátku 14.století, ale historických souvislostí a zajímavých reálií v tom moc nenajdete. Klasickou detektivní zápletku také ne. Takže lehce dobrodružná kniha, zasazená do historického rámce. A potom zařazená do kategorie, která se u nás dobře prodává. Ty 3* spíš jako vzpomínka na Protivu.

JaniMa
JaniMa
28.12.2020 3 z 5

(SPOILER) V porovnání s předchozí knihou (Mrtvola v brnění) mi tato přišla zdařilejší. Snad proto, že už jsem od ní ani milé překvapení nečekala.
K řešení případu vede souhra náhod, v příběhu je až přespříliš narážek na sex a bez popíjení alkoholu jako by to ve středověkém příběhu ani stránku nešlo.
Otevřený konec by mi nevadil, ale přístup hlavních hrdinů ke spravedlnosti mi přijde podivný. Božetěch zabije vraha a hurá, máme konec.
Vlastně myslím, že jsem druhou knihu přečetla jen proto, že čtení ubývá skutečně rychle a není třeba nad ním příliš přemýšlet. Ostatně, když se nad dějem pozastavíte, nejspíš shledáte, že je dost plytký.

Danuše7
Danuše7
07.07.2020 4 z 5

V té době byl Satan považován za viníka spousty věcí. Zlí a závistiví lidé však byli vždy.Hezká kniha, četla se skoro sama.

Boogie007
Boogie007
20.03.2020 4 z 5

Není to špatné čtení, jen nejsem moc ráda (ale s tím se dá u série počítat), že končí pootevřeným koncem. Z pohledu čtenáře, který je přítomný u obou hlavních protagonistů, jsem už cca v polovině věděla, kudy by pátrání mělo vést.

Galadwen
Galadwen
02.03.2020 2 z 5

Jak uvařit historickou detektivku po česku:
Hoď do toho: Vraždu, nebo lépe sériové vraždy. Pověry. Sex. Pivo. Víc sexu. Nesmyslný nebo žádný motiv. Nedostatek logiky. Zmínila už jsem sex? (Lid to tak chce!) Pachatel se odhalí sám. Jednoduchý jazyk, ať se to rychle čte. Navrch ještě trochu pověr, piva a sexu. A historické reálie? Ale kdeže, nač reálie? Čtenáři přece překousnou ledacos, není to literatura faktu! Korektury jsou rovněž zbytečnost, hlavně ať už je to rychle z tiskárny.
Říkám si někdy, proč tohle ještě pořád čtu - fázi očekávání v podstatě pokaždé následuje fáze zklamání. Ovšem když pořád stejná schémata fungují panu Vondruškovi stejně jako panu Bauerovi, tak kdybych začala podobné knihy místo čtení psát, třeba by mi je taky někdo vydal?

havlenka
havlenka
12.02.2020 2 z 5

Moje první přečtená kniha od J. Bauera a asi také poslední. Příběh by byl čtivý, ale za mě mnoho zbytečných vulgarit a sexu, neřekla bych, že to zrovna této knize prospívá.

babystar
babystar
30.01.2020 3 z 5

Tento příběh mi přišel jako odfláknutý, jako "šitý horkou jehlou". Připadlo mi, že autor byl placen od řádků, protože některé pasáže se zbytečně opakovaly. Nicméně jsem ho přečetla, protože jsem byla zvědavá, zda jsem uhodla pachatele. Záhada ďábla byla sice vyřešena, ale autor si nechal "zadní vrátka" pro pokračování. Tudíž jsem zvědavá, zda je v dalších dílech znovu pootevře a přibouchne.

Francoa
Francoa
03.12.2019 4 z 5

Na odpočinek dobrá kniha, jen tak si číst, nechat plynout děj a nakonec zvítězit.Stejný princip jako Vondruška ve slabším podání.Jednou za čas se to dá docela číst.

Morgaine07
Morgaine07
06.10.2019 3 z 5

Děj nebyl špatný, ale šlo z toho vytěžit vice. Další díly číst nehodlám