Klasická kniha o čaji

Klasická kniha o čaji https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107930/klasicka-kniha-o-caji-107930.JPG 4 16 5

Pití čaje má v Číně tisíciletou tradici. Lu Jü (733-804), čínský literát a čajový mistr z období dynastie Tchang, ve své knize Čcha-ťing jako první shromáždil a utřídil všechny tehdejší znalosti o původu, pěstování, sběru, zpracování, přípravě i způsobech pití čaje. Jeho dílo tak sehrálo klíčovou úlohu při formování rafinované čajové kultury, která dnes oslovuje i nás, „západní barbary". Doplněno dobovým komentářem. Základní příručka pro všechny čajomily!... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Kuchařky

Vydáno: , DharmaGaia
Originální název:

Čcha-ťing , 760


více info...

knih-o-mol
knih-o-mol
25.03.2021 5 z 5

Kniha o čaji číslo 1. a pak dlouho, předlouho nic. Obsahuje praktické informace jak čaj zpracovávat. Když nebudete čaj sbírat a zpracovávat a připravovat to z čeho se nápoj čaj připravuje, a nebudete potřebovat: "krosnu jing, pícku cao, pánev fu, válec ceng, hmoždíř čchu-ťiou, nožík čchi, meč pchu, .... ani kukaňj ju", dozvíte se zásadní věci k užívání čaje a jaké má blahodárné účinky. Źe čaj je vhodný k pití a že " Když člověk ušlechtilého jednání, skromný a mravně dokonalý, dostane žízeň z horka, cítí svírání na hrudi, bolí ho hlava, má suché oči, trhavé pohyby nebo problémy s klouby, stačí aby vypil čtyři nebo pět doušků čaje, a je mu blaze jako by okusil sladkou smetanu či nebeskou rosu".

Tedy ne honba za výběry "top" čajů a chlubení se co už jsem vypil, chlemtání litrů čaje jako vody. Tato kniha ukazuje pravou podstatu čaje. Kapitola Pití čaje obsahuje důležité informace pro přípravu finálního nápoje včetně historického a filosofického kontextu.

Shindo
Shindo
04.12.2017 4 z 5

Čajová klasika, hoci určená viac užšiemu kruhu, než širokej verejnosti, ako píše Artoo. Predovšetkým pre človeka s vážnym záujmom o čaj.


lord-artoo
lord-artoo
26.07.2016 3 z 5

Spis spíše pro fajnšmekry, než pro širší veřejnost. Dílo je z Číny osmého století, nelze se tedy divit, že není pro dnešního čtenáře ve všech ohledech poutavé. Na druhou stranu styl ani metodologie (která je vskutku geniální) nestárnou, a tak si ti, kdo chtějí zvědět, jak se to s čajem "kdysi dávno v jedné předaleké galaxii" mělo, přijdou na své.

Delicius
Delicius
01.06.2016 4 z 5

Tenounká knížečka, zajímavé informace. Má prvotina o čaji, nejsem schopen srovnat.

verulaj
verulaj
29.02.2012 3 z 5

Milé připomenutí staré moudrosti o rituálu přípravy čaje od natrhání čajových lístků až po samotné pití čaje.

,,Dlouhodobé požívání čaje dodává člověku sílu a dobrou mysl."

Neměli bychom na stará moudra zapomínat :)

Štítky knihy

čaj

Autorovy knížky

Jü Lu
čínská, 733 - 804
2002  83%Klasická kniha o čaji

Kniha Klasická kniha o čaji je v

Právě čtených1x
Přečtených26x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst16x
Chci si koupit12x