Klapy klap

Klapy klap https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453720/bmid_klapy-klap-tKS-453720.jpg 5 4 3

Unavený škrtič, prolhaní kolotočáři a estébák v ředitelně. Klukovské příběhy z českého normalizačního sídliště střídají prázdninové motýlí pastvy u dědečka, který nemluví pokaždé pravdu: o indiánech ani o Rusech. Ale jak to mohl Klapy klap tehdy vědět? Vzpomínkový román o 23 obrazech a dvou tuctech barevných ilustrací Dominika Drábka provází čtenáře nejistotou dospívání, při kterém se ve zdánlivě šedivé zóně hrdina jen těsně vyhne disidentům, sovětské raketě a prvnímu sexu. A než se občansky zorientuje, odvedou ho k chemickému vojsku, kde jsou zakázané i kazetové magnetofony: „Hranice mezi dobrem a zlem vede každým lidským srdcem, jak si za svým ostnatým drátem všimnul už Alexandr Solženicyn. Ani u nás ovšem nekličkuje mezi fankluby a nerozlišuje mezi výložkami nebo politickými stranami. Dobro a zlo prostě nemají trvalou adresu,“ zaznamenává si Klapy klap do deníku retronauta. Když už si po čtyřítce myslel, že včerejšek je to jediné, co mu zítra zbude, dostal ještě jednu šanci.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Samizdat
více info...

LeserDe
LeserDe
30.09.2023 5 z 5

Skvěle napsané vzpomínky a neméně výborné ilustrace. Je to hezky. a poctivě udělaná kniha. Lehce nostalgická, vtipná, dojemná.

PFP
PFP
31.07.2021 5 z 5

Krátké povídky retronauta. Musím říct, že po dlouhé době texty, které reflektují dobu normalizace s nostalgií skončeného dětství, ale zároveň i s reálným zpětným pohledem a (sebe)relfexí. Stejně tak i pozdější léta. Moc se mi líbil ten sladkobolný tón vyprávění. Určitě je to jedna z knížek, kterou časem "podstrčím" svému synovi ke čtení. A ilustrace jsou velký bonus navíc.


Márinka
Márinka
23.04.2021 4 z 5

Už dlouho jsem neviděla knihu (beletrii) s takovou spoustou velmi pěkných ilustrací. Je na nich znát, že Dominik Drábek je grafický designer, a právě ty čisté linie a barevnost na mě při čtení působily velmi příjemně. (Za to hvězdička navíc.)

Hned první kapitola mě zavedla do důvěrného prostředí, do mých dětských, tj. do konce 60. a 70. let. Paráda! Cirkus, letní slavnosti, hudebka, občanská nauka, prázdniny u prarodičů, staré gramodesky … Je úplně jedno, odkud jste byli, za socialismu bylo všude stejně. U kapitoly Náš uran je pro mír, ale máme smolinec jsem si vzpomněla na jiný „výživný“ slogan: Naše šrouby, opora socialismu :o).

Autorovy knížky

Honza Čáp
česká, 1966
2020  95%Klapy klap

Kniha Klapy klap je v

Přečtených3x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x