Klan Rudé lišky

Klan Rudé lišky https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390821/bmid_klan-rude-lisky-yfT-390821.jpg 4 496 77

Přichází čas nové generace hraničářů, která nyní musí převzít odpovědnost a chránit Araluenské království. Maddie úspěšně ukončila třetí rok svého hraničářského výcviku a je povolána zpět na hrad Araluen. Jednotvárný život na hradě ji však ubíjí, cítí se v něm jako ve vězení a touží z něj uniknout. V okolí se začínají šířit zvěsti, že království hrozí nové nebezpečí. Tajemný klan Rudé lišky, skupina rozvracečů v liščích maskách, útočí na královskou rodinu a zpochybňuje nástupnictví princezny Kasandry a její dcery Maddie na araluenský trůn. Podaří se Rudým liškám odstranit Kasandru a Maddie a uchvátit trůn pro sebe? Na pokračování..... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

The Red Fox Clan , 2018


více info...

Přidat komentář

Kee
14.03.2024 3 z 5

Zajímalo by mě, jestli sérii nechtěl opustit samotný John Flanagan, nebo pokračuje tak trochu na nátlak fanoušků. :)

Klan Rudé lišky je průměrným pokračováním v rámci celé série, bohužel velmi předvídatelné ve svém vývoji (jak píší ostatní, nové postavy jsou hlavně proto, aby se mohl odvíjet děj, veškeré dějové odbočky jsou předvídatelnou připravovanou půdou pro vyvrcholení zápletky).

Myslím, že věková skupina, pro kterou je série určená, si určitě přijde na své, ale pryč je esence, která byla přítomna v příbězích o hraničářském učni Willovi - pro mě tedy hraničářská série končí skvělým 10. dílem (Císařem Nihon-džinu). Ačkoliv je postava Maddie sympatická a Flanagan se zjevně snaží ji neudělat neporazitelnou, tak postaršené hlavní postavy série mi tak nějak nesedí - zvlášť vývoj nevěřím Kassandře, která se místy chová jako dospělá a místy jako své dospívající já.

Jelikož čtenáři v průběhu čtení knih také stárnou (i ti, kteří začínali jako děti), jsou z mého pohledu dva scénáře, kterými se dá vydat: učinit sérii mnohem dospělejší a nebo začít novou sérii knih ze světa Hraničářova učně, bez starých známých postav. Flanagan pokračuje dále ve stejném duchu: rozumím tomu, že se snaží udržet ono kouzlo, ale je potřeba nového vzduchu a nového prostoru, přílišné natahování škodí celkovému vyznění.

Sérii dočtu, ale Hraničářův učeň je moje srdcovka pouze do 10. dílu. Do tohoto milníku mi přijde autentický a klaním se Flanaganovi za vytvoření alternativního středověkého světa a tolika postav, které čtenáři jednoduše přirostou k srdci.

kuruteku
03.03.2024 4 z 5

Tak další krásná pohádka dočtena. Vše je, jak má být. Zlo, dobro, zkušenost, vzdělání, zodpovědnost. Prostě skvělý příběh pro náctileté i malinko mladší. Občas se dobré i příjemné si něco takového přečíst.


pepa4081
27.01.2024 5 z 5

Opět skvělé.
Nanejvýš uspokojivé.

ReziEngli
13.01.2024 4 z 5

Po půlroční pauze jsem se vrátila k této sérii, abych ji dočetla. Klan Rudé lišky mě bavil více, než předchozí díl, ale hrozně moc mi tu chyběl Will a Halt. V celé knize sledujeme vlastně pohled dvou stran - Maddie a Gilana s Horácem. Na jedné straně se mladá učeňka snaží "zabít" čas doma na hradě Araluenu, a na druhé straně se hraničář Gilan a Madiinin otec Horác vydávají prozkoumat zvěsti o Klanu Rudé lišky. Co mě lehce popudilo, byl hodně otevřený konec, což já zrovna moc nemusím, i když chápu, že je to série, a je to lákačka na další díl. Ale přijde mi tak od toho jedenáctého dílu, že to autor už nějak začíná moc natahovat. A to mám před sebou další 4 díly! Hlavně jsem byla zmatená z posádky Volavek, která by teda údajně měla mít vlastní knižní sérii? Takže to autor nějak propojuje dohromady? V předchozích knihách o nich nebyla ani zmínka, zjevili se tu náhle bez upozornění. Začíná v tom být lehce chaos. Ale i tak se chystám pokračovat, nemám ráda nedočtené série, i když už to postrádá takový ten drive, co to mělo dřív, když byl Will ještě učněm.

Ailee
10.12.2023 3 z 5

Ani špatné, ani dobré. Je to jiné, i když stejné. Jak píše Ronnie, chybí nám tu Will. Je to takové zdlouhavé.

Ronnie68
09.12.2023 3 z 5

Tento díl mi nějak neseděl... Jak se zde ani nevyskytuje Will a zápletka je jen kolem Horáce a Gilena ... A nakonec pak Araluenu ... Nevím... Uvidím, co příští díl ...

vlkodlaq
08.11.2023 4 z 5

Všech předchozích 12 knih jsem hodnotil maximálním počtem hvězd, slovy procent bych žádnou z nich nezařadil pod osmdesát procent. Kniha třínáctá je tak první, která ode mě dostala "jen" čtyři hvězdy. Proč? jednak je to témeř úplnou absencí Willa, pak je to možná i jiným překladem (ano, u této knihy se změnil překladatel a tím trochu i styl) a hlavně i poněkud protaženým dějem. Je vidět, že autor už se vyčerpal a je zde až příliš "náhod".

vlkodlaq
23.10.2023 4 z 5

Od začátku této knihy mi styl psaní připadal jiný, než předchozích dvanáct knih. Ne horší, nebo lepší, ale přece jen jiný. Podíval jsem tedy, kdo to překládal a ejhle, moje podezření se potvrdilo, změnil se, netuším proč, překladatel. Pokud přečtete 12 knih v jednotném stylu, změny stylu si všimnete.

toni-az
27.10.2022 1 z 5

(SPOILER) Tak tento díl byl opravdu katastrofa. Nic, doslova nic, se tam nestalo. Žádný nový nápad. Pořád se jen po stopadesáté omílá a popisuje to, co se stalo před 10 díly a 9x se to v každém dalším dílu vysvětlovalo. Jak se v některých předchozích dílech na začátku něco s talo, aby se to dalo využít později, tato kniha je jen o tom - Kasandra šermuje a učí se výpad jednou rukou, Madie někdo šlápne na ruku, aby se jí to mohlo stát později, najde tajnou chodbu, aby jí mohla použít později, představí se nová postava, od prvního pohledu nesympatická, aby byl nepřítel. Náhodou se objeví skandijci a další náhodou ztroskotají poblíž. Vlastně asi v půlce knihy už jsem měl celkem jasno jak se bude vyvíjet děj a jak to celé dopadne. Jediná z linií, která aspoň za něco stojí je Madie, ale i to je děs, jak je najednou neschopná. A co teprve Gilan, kterého musí poučovat Horác? Oj, tohle fakt už skoro nešlo číst. Zvlášť s tím příšerným překladem.

posvicmichal
14.09.2022 4 z 5

John Flanagan má jediné štěstí, že mám 14. díl doma. Jinak bych za ten konec hodil hvězdu dolu :) Jinak je to prostě další díl HU, se svou jednoduchostí odpovídající cílové věkové skupině. Nikdo od toho asi nic víc neočekává a ani nechce. Cením, že i po 13 dílech pořád nemám pocit, že by byl děj vyloženě repetitivní, byť jisté podobnosti jsou zjevné. Nepochybně tomu pomohl onen časový skok, který výrazně změnil poměry v království. V prostřední části knihy mi trochu vadilo skákání mezi dějovými linkami, vždycky jsem se do jedné zabral a bum, najedou jsem zase na druhé straně a řeším něco úplně jiného. Nezvykle široký děj, který se potáhne až do dalšího dílu, je trochu frustrujícím, ale zajímavým zpestřením.

Cortegos
27.04.2022 5 z 5

Trochu předvídatelné, ale jinak skvělé jako vždycky. Když se začíná nová etapa nebo pozornost se obrátí jiným směrem, série tím často utrpí, protože její úspěšnost spočívá právě v původním směřování, které si čtenáři tak oblíbily. Postava Maddie mě ale baví a John Flanagan stále z rukávu tahá zápletky a motivy, kterých se série ještě nedotkla.

alabra
17.04.2022 4 z 5

V popředí tohoto dílu stojí ženy, Maddie a Kasandra, zmíněna je i komorná, všechny jsou statečné, vtipné, plny emocí, s dobrým úsudkem, tam, kde si muži neví rady, dokonce ani hraničáři - asi už zapomněli stopování, když se jim ztratí skupinka protivníků-aspoň že jim jde střílení z luku. Opět dobrý odpočinkový poslech, napínavý tak akorát, před usnutím.

Atara16
11.04.2022 2 z 5

Přijde mi, že od tohoto dílu už to nestojí tolik za to. Překlad hrůza děs a děj taky - je to škoda 12 dílů super a ted .....

KláraH.
02.04.2022 5 z 5

A mně se to trochu pomalejším rozjezdu nakonec strašně líbilo. Konečně to bylo napínavé, boje tak akorát, Trkač bavil, trochu předvídatelně jsme sice věděli, co asi přijde, ale když byl konec (audio)knihy, vlastně jsme si říkali "Cože, už?". Tak hurá na další díl

Taťka Hraboš
07.03.2022 4 z 5

Je zřejmé, že i sám Flanagan si už byl vědom, že potenciál Willa a Halta vyčerpal, a proto je poslal na placenou dovolenou kdovíkam a soustředil se na atraktivnější postavy Maddie, Kasandry, Horáce a Skandijců. Z mého pohledu udělal dobře a podařilo se mu docela pěkně vymyslet i celý příběh Lišek, i když je už od počátku jasné, kdo je hlavní padouch i jak to celé nakonec dopadne. Překvapení Flanaganovi moc nejdou – ale opět jsme u toho, že jsou to příběhy pro děti, kterým to tak zjevně vyhovuje mnohem více než dospělým (a většině z nich ani nedojde tak rychle to, co dospělému čtenáři, takže v tom možná nějaké to překvapení pro ně přece jen bude).

Ivan F
03.02.2022 2 z 5

Po náročnejších knihách som si potreboval trochu oddýchnuť a siahol som po trinástom pokračovaní HU - hoci nielen podľa mňa by to už mala byť samostatná séria s názvom Kráľovská hraničiarka. Príbeh ako taký je typicky Flanaganovský (čo je plusom a zároveň aj mínusom), no opakuje sa podraz na čitateľovi tým, že nie je uzavretý a má otvorený koniec. Kde sú tie časy, keď som spolu s malým Willom prežíval jeho dobrodružstvá a fandil mu? V nenávratne a príbeh Maddie už nie je to pravé orechové. To, čo bolo na príbehu sympatické sa niekam stratilo a príbeh tvrdohlavej princeznej stráca na dychu - jednoducho nemá tie správne ingrediencie, ako mal Willov príbeh. Moje sympatie si rozmaznaná, puntičkárska (okrem upratovania, tam je Maddie bordelárka), hádavá, jemne natvrdlá, spurná a papuľnatá princezná rozhodne nezískala. Škoda, no možno sa časom polepší.

KájaKoxík
23.01.2022 3 z 5

(SPOILER) No... jak začít....
1) kniha má otevřený konec takže - hvězda
2) děj je na mne dost roztažený a nevidím důvod, proč by kniha měla být rozdělena na dvě, tedy za mne 13 spojit se 14 a osekat nějaké výplně v této podobě - hvězda
3) jak už zmiňuje hodně čtenářů, bylo by lepší, kdyby se od 12 dílu začalo číslovat jako samostatná série... První roky, bratrstvo, hraničářův učeň a královská hraničářka.

Takže tentokrát pouhé 3 z 5.

POZOR SPOILER, OBSAH!
Mady se vrací na "prázdniny" k rodičům na Araluen a zjistí, že v království operuje klan Rudé lišky, který je proti ženskému nástupnictví. Také se jí podaří najít tajnou chodbu vedoucí do hlavní věže hradu a odhalit zrádce, který celou lišku řídí.
Kniha v podstatě končí tímto odhalením, zrádce chce usmrtit jak krále Duncana, tak jeho dceru Kassandru, aby sám mohl získat trůn. Král i Kassandra se ukryjí v hlavní věži Araluenu. Tou dobou jsou Horác a Gilan vylákaní na severu, kde padnou do léčky a nakonec jsou obleženi v bezvýchodné situaci na malé pevnosti.

poník654
20.12.2021 5 z 5

Kniha je stejně dobrá jako ty díly před tím(napětí a vtipnost). Akorát škoda, že už tam nejsou Halt s Willem, ale s Maddie to není vůbec špatný.

1259
25.11.2021 5 z 5

Díl číslo třináct dočten a musím uznat, že i když tam už moc nefiguruje Will a Halt tak to s princezničkou rozhodně nemá chybu. Takže hurá na díl čtrnáctý.

annes
20.09.2021 3 z 5

No s příběhem to jde z kopce..Maddie mi přišla chvílemi fakt natvrdlá:-D a hlavní zápletka je jaksi nuzná:-D nemůžu si pomoct ale teda rozhodně to není na dva díly, tak doufám že se v tom dalším semele fakt něco bomba jinak u toho boje ať to stoji za to..naštěstí byl tenhle díl celkem krátký..