Kladivo bohů: Sága Led Zeppelin

Kladivo bohů: Sága Led Zeppelin https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191831/kladivo-bohu-saga-led-zeppelin-rnP-191831.jpg 4 38 5

Největší sága dějin rokenrolu. Byli legendou, jež povstala z mýtu – fantastického mýtu o síle a černé magii. Historky z jejich turné byly jednoznačně nejšílenější ze všech šílených historek z análů moderní hudby, kde rozhodně nebyla o nouze excesy. Led Zeppelin zosobňovali éru sexu, drog a rokenrolu. Kultovní biografie. Zakládá se na rozhovorech se členy kapely, přáteli, zaměstnanci a milenkami. Kladivo bohů odkrývá šokující příběh Led Zeppelin, příběh plný úspěchů i úletů, příběh napsaný v 70. letech – protože přesně tehdy byli Led Zeppelin nejrozjetější ze všech rozjetých počinů. Led Zeppelin se do rockových análů zapsali jako nejrozjetější, nejtvrdší a nejbohémštější kapela. V šedesátých a sedmdesátých letech jednoznačně diktovali tredy, jejich výstřední chování i nekonečně dlouhé a intenzivní koncerty se staly jakýmsi dobovým ideálem, vzorem pro bezpočet mladých lidí plných energie, kteří tvořili jejich „tajné bratrstvo“. Stephen Davis byl tehdy u toho a při psaní Kladiva bohů čerpal hodně z rozhovorů a veselých historek, které slyšel přímo od členů kapely, Jimmyho Page, Roberta Planta, Johna Paula Jonese a zesnulého Johna „Bonza“ Bonhama. Knížka je plná zajímavých zákulisních informací, aniž by se snižovala ke skandálním odhalením a šířila pikantní drby. Je velice zajímavá i pro čtenáře, který není přímo fanouškem Led Zeppelin, ale má jen zájem o muziku. Je živá a čtivá i přesto, že je nabitá fakty. Ke slovu v ní přichází například i William S. Burroughs, který vůbec poprvé použil termín „heavy metal“ a který se na Led Zeppelin šel podívat „do Madison Square Garden, sedl si do třinácté řady a nechtěl ucpávky do uší, třebaže Led Zeppelin hráli tak nahlas, jak jim dovolovala aparatura,“ píše Stephen Davis.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , BB art
Originální název:

Hammer of the Gods: Led Zeppelin , 1985


více info...

kleozpatra
kleozpatra
10.02.2022 4 z 5

Při čtení se mi otevřely starý rány, totiž fascinace touhle kapelou, když jsem před spoustou let koukala snad denně na jejich deset let starej koncert po příchodu z práce ještě v botách a s nákupníma taškama, z kterejch vytejkala zmrzlina a tál hrášek při pohledu na něco, což už tolik let není pravda, ale přitom to bude pravda ještě za milion let. Je skvělý, když se kapele podaří mít ústřední magickou dvojici, většinou to bejvaj kámoši, který na sebe teprve nabalej někoho do počtu. Page s Plantem se neznali, dalo je dohromady teprve doporučení. To je pak zázrak, když dokázali dělat takovou hudbu a hlavně tak intenzivně působit silou svýho charismatu byť skrze obrazovku. Hvězdička dolů jen za to množství chlastacích a hambatých historek, co svádí si myslet, že svoje stěžejní díla složili jen jakoby mimoděk. Chválím za super překlad, kde je znát, že paní na nich buď taky ujíždí a nebo není líná se zeptat.

Devorah
Devorah
23.12.2019 3 z 5

Ve své době patřili Led Zeppelin k nejznámějším hardrockovým kapelám, které obklopovala aura tajemna, a kteří za sebou nechávali spoušť v podobě zdemolovaných hotelových pokojů, zlomených ženských srdcí a hektolitrů vypitého alkoholu. Ano, měli pověst rabiátů, nicméně za svůj fenomenální úspěch vděčí své píli a neutuchající inovaci hudby a také schopnému manažerovi.
Hudební publicista Stephen Davis se ujal zpracování historie kapely velmi čtivě, jeho styl nenudí a vtáhne nás do děje. Čtenáře tak vezme do nahrávacích studií, zdemolovaných pokojů, nebo na koncertní pódia. Nicméně to je ale tak to jediné, za co získává plusové body. Zcela opomíjí soukromé životy hlavních protagonistů, resp.v jeho podání to zní: někdy se narodil, byl hned v pubertě, začala ho zajímat hudba, pak potkal svou lásku, vzali se a najednou měli děti…...občas je to až matoucí, jak Davis k informacím přistupuje. A co rozhodně nebudí důvěru je fakt, že spisovatel měl možnost kapelu osobně poznat – jak sám dodává a děkuje v doslovu – během letu v rámci jejich amerického turné a z toho vlastně čerpal. Čili jak důvěryhodné jsou jeho řádky o této kapele?
Nicméně magie Led Zeppelin a jejich hudba stále přetrvává, a to je to, oč tu běží.


DeepSea21
DeepSea21
23.06.2019 5 z 5

Perfektní biografie jedné z nejlegendárnějších kapel historie.
Divoké večírky, incident s žralokem, groupies,drogy, okultismus,sláva, moc, tragédie.
Hard Rock

hastings
hastings
23.10.2015 5 z 5

Naprosto skvělá a jedinečná kniha. Víc netřeba dodat :-)

Buli777
Buli777
01.01.2014 5 z 5

Kto má rád Led Zeppelin tak by si túto knižku mal prečítať. Je napísaná človekom ktorý priamo hovoril a bol s členmi tejto anglickej kapely. Je písaná s láskou k muzike a k Led Zeppelin. Dostáva človeka do zákulisia kapely. Nevyhýba sa ani miernej kritike. Vysvetľuje mnohé veci, Led Zeppelin boli opradení mnohými tajomstvami. Vykresľuje Led Zeppelin nielen ako muzikantov ale aj ako ľudí. Po prečítaní som sa cítil bližší týmto ľuďom. Akoby som pozeral a počúval spoza opony. Knižka vo mne niečo zanechala rozhodne niečo pekné. Pre mňa určite najlepšia autobiografia o rockovej kapele. Všetkým čo majú radi Led Zeppelin vrelo odporúčam :)

Štítky knihy

hudba Led Zeppelin hudební skupiny, kapely hard rock, heavy metal

Autorovy další knížky

2010  87%Kladivo bohů: Sága Led Zeppelin
2003  92%Rolling Stones na věčné časy?

Kniha Kladivo bohů: Sága Led Zeppelin je v

Právě čtených4x
Přečtených63x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce55x
Chystám se číst11x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x