Kino Lika

Kino Lika https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171639/bmid_kino-lika-Ubw-171639.jpg 3 10 4

Kniha Kino Lika obsahuje šest povídek, které se odehrávají v Karakašově rodném kraji Lika. Příběhy jsou syrové, drsné, místy až kruté a vulgární, vidění prostředí i osudů lidí je zbaveno veškerého patosu a nostalgie. Stejně okleštěně působí také styl vyprávění. Popisy a charaktery hrdinů jsou představeny jen v náznaku, těžiště spočívá naopak v dialozích, které zvyšují spád a dramatičnost děje. Zvláštní svět Kina Lika dotváří i specifická nářeční mluva postav.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Dauphin
Originální název:

Kino Lika , 2001


více info...

Přidat komentář

ma-angel
15.05.2023 4 z 5

Od této knihy jsem dostala přesně to, co jsem očekávala. Surový, nikterak nepřikrášlený obraz chorvatského venkova 80. (?) let v celé své bídě a nahotě, která čtenáře místy nutí odvracet zrak, aby se znovu s předstíranou nechutí ponořil do osudů Karakašových svérázných figurek. To, co činí Kino Lika tak životným, jsou právě doslovné, veskrze všední dialogy, strohé popisy, které ovšem dokáží pouhými několika slovy dokonale vystihnout atmosféru místa a okamžiku. Vlhkost vzlínající starými tapetami v nemocničních pokojích, opar, který stoupá po dešti ze zalesněné stráně a promočené ovčí vlny, zemitý, živočišný pach hnoje a lidské žádostivosti. Autor se nesnaží předstírat, že lidé nepšoukají, nevylučují, nenadávají, nesouloží a neoplývají žádnými (zvrácenými) touhy, a já jsem za to ráda.

RADOST
13.11.2013 2 z 5

Divné příběhy a dialogy jednoduchých lidí, téměř nepochopitelné, s nečekaným koncem, vulgární jazykem i obsahem. Tož tam a tak bych žít nechtěla!


Bolkonská
03.10.2013 1 z 5

Když o něčem řeknete, že to je o hovně, většinou to myslíte obrazně. Toto je ale doslova o hovně. Jo a občas ještě masturbace či sex se zvířetem. Dialogy únavně realistické, jako byste prostě nahráli něco v hospodě, něco ve vlaku, neseškrtané přepsali na papír. Literární hodnota nulová.

slamenka
10.09.2013 2 z 5

Není nad to, když si během čtení povídek vzpomenete, že jste už viděli film :-D upřímě moc nevím, co si o knize myslet. Zajímavá, čtivá a vulgární.

Autorovy další knížky

Damir Karakaš
chorvatská, 1967
2013  69%Skvělé místo pro neštěstí
2013  60%Kino Lika

Kniha Kino Lika je v

Přečtených11x
Chystám se číst2x