Kiko a tajemství papírového motýla

Kiko a tajemství papírového motýla https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48025/bmid_kiko-a-tajemstvi-papiroveho-motyla-8C5-48025.jpg 4 49 8

Kiko série

1. díl >

Jemné vyprávění o japonské holčičce, která si hledá nové kamarády v Čechách, překvapí několika dalšími rozměry: Knížka pojednává o tom, jak se rodí přátelství, o schopnosti komunikovat a v neposlední řadě o křehké kráse japonského umění origami. Děti by se pomocí příběhů obklopujících jednotlivé skládačky měly učit základní origami postupy, pečlivosti při práci s papírem, trpělivosti a estetickému vnímání jedné velmi staré, tradiční dovednosti.... celý text

marketa3815
marketa3815
21.07.2022 4 z 5

Hezký příběh, ale písmo příliš drobné. Ilustrace průměrné, příběh by si zasloužil lepší formát.

kristeen
kristeen
10.12.2021 5 z 5

Perfektní volba pro začínající čtenáře, ideálně pro 2.-3. třídu. Napínavý příběh děti nenechá knihu zaklapnout a díky origami se dá skvěle přenést až k vám domů. Stačí jen trochu nechat pracovat fantazii…Krásné jsou i ilustrace, a tady snad jen jedna výtka, pokud nejste zrovna mistři v origami, návody v knížce Vás nespasí…pro nás byly obtížně srozumitelné. Těšíme se na další díl…


broskev28
broskev28
10.10.2021 5 z 5

První příběh holčičky Kiko a já jsem velmi spokojená.
Kroměříž, zahrady Květná a Podzámecká a české dějiny k tomu, společně s maličkou Japonkou, její maminkou světoběžnicí (možná spíše světomotorkářkou) a tatínkem, doktorem starých knížek. Spousta drobností, které v našem prostředí asi nejsou tak běžné - třeba tatínek vaří večeři versus tatínek Lukáše Mařaty. Zajímavé ilustrace a výborná předmluva Violy Fischerové.
Jediná moje výtka směřuje k návodům na origami: chtěli jsme podle nich s dětmi skládat, ale nejde nám to. Naštěstí nám autorka slíbila, že se na našem čtenářském setkání snad časem objeví, tak se poradíme s odbornicí na slovo vzatou!

triatlet
triatlet
02.01.2021 5 z 5

Úvodní příběh Kiko je originální jako skládačka origami.
Prolíná se v něm snový svět s reálným, dětský s dospěláckým, český s japonským.

ČV 2021- Kniha, kterou po přečtení někomu darujete

Kiki22
Kiki22
04.07.2017 5 z 5

Do hávu tajemství zabalené poselství o kamarádství, multikulturalismu a emancipaci. V příběhu je vlastně všechno úplně jinak, než to známe, ale přitom do sebe vše hezky zapadá a funguje to :)

Lucopatka
Lucopatka
31.10.2015 5 z 5

Prosím, prosím, více takových knížek!
Po vizuální stránce velmi zdařilá, ilustrací mohlo být klidně více, na každé straně alespoň maličká!
Zprvu mi to připomnělo Leontýnku z filmu Ať žijí duchové a bludiště zase Faunův labyrint. Ale origami mi přišlo naprosto originální :)
A ten kokon v bludišti, ten tomu teprve dodal atmosféru, to se musí nechat.
Pro mě celá kniha jedno velké milé překvapení.

MartinaF
MartinaF
22.02.2015 4 z 5

Napínavý příběh pro děti, ve kterém se pohybují hodní a zlí duchové. Vhodné čtení jak pro děti, tak i dospělé :-)

Petrvs
Petrvs
30.03.2011 5 z 5

Velmi zdařilá "moderní pohádka". Na rozdíl od moderního a rovněž zdařilého Šrutova "Pana Kdybycha", který mi připadá přeci jen jako převlečená dospělácká knížka, je Kiko určena opravdu jen dětem.

Ač nejsem kocábovským zastáncem multi-kulti, oceňuji, že knížka dovede citlivě vyprávět příběh o japonské holčičce, která začíná chodit do české školy, i když neumí ani slovo česky... Těch výchovných aspektů je tam víc, ovšem žádné morality, které mě obyčejně silně iritují, jsem nenašel. A tolerance není nikdy dost, zvlášť mezi malými dětmi...

A ještě bych vyzdvihl autorčinu snahu o kombinaci moderního (rozuměj současného příběhy) a staré české pohádky - navíc ještě s prvky japonské mystiky. Ač to může znít neskutečně, je to citlivě skloubeno a čte se to dobře.

Text navíc výborně doplňují výborné ilustrace Dana Michalíka, pěkné a dobře čitelné bezpatkové písmo a kvalitní vazba knížky.