Kéž je nám odpuštěno

Kéž je nám odpuštěno https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236098/bmid_kez-je-nam-odpusteno-6SY-236098.jpg 3 57 22

Příběh o nečekaných tajemstvích, která vám ze dne na den změní celý život. Harold Silver tráví celý život pozorováním svého mladšího, ale vyššího, protřelejšího a úspěšnějšího bratra George, výstředního televizního producenta se sympatickou manželkou, dvěma dětmi a vilou na předměstí New Yorku. Harry, historik a expert na prezidenta Nixona, však zná i Georgeovu násilnickou povahu. A chvíle, kdy se George přestane ovládat, má za následek čin tak násilný, že oběma bratrům převrátí život naruby. Bezdětný Harry se ze dne na den ocitá v roli náhradního rodiče i opatrovníka. Pomoc hledá v houštinách online sexu, svépomocných skupinách i akademickém prostředí. To vše sledujeme autorčiným pohledem, třeskutě satirickým a soucitným zároveň. Po roce je Harry někým úplně jiným — ale kým?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Host
Originální název:

May We Be Forgiven


více info...

Přidat komentář

Yorika
26.08.2020 3 z 5

Hlavní hrdina to v knize nemá jednoduché. Během jednoho roku se mu život obrátí úplně vzhůru nohama a on musí řešit věci a problémy, které nikdy řešit nemusel.
Stačí jedno malé šlápnutí vedle a pojednou člověk přijde ke psovi, kočce a k dalším členům smečky, které se stane vůdcem a ochráncem. Jak se s tím vším vyrovnat? Harold se s osudem popral, s neuvěřitelným nadhledem a klidem. Pokorně přijímá, co mu život nadělí, až se čtenář občas trochu zlobí, že se nedokáže o své štěstí více poprat. Ale kdoví? Možná je to všechno nakonec právě tím štěstím,které hledá?
Ač poměrně bichle, kniha je napsána svěžím způsobem, který nenudí a stránky příběhu rychle ubíhají. Jen ten závěr mi přišel trochu zdlouhavý a zbytečný. Zvláštní kniha.

Káča2015
30.04.2020 3 z 5

Nedočetla jsem. Srovnání s Irvingem nebo Updikem mi připadá hodně přemrštěné.


Aghatte
25.01.2020 2 z 5

kniha tak vtipná, že budete slzet smíchy... Vyprávění o svobodě, úspěchu a druhé šanci...

Proboha, tak to jsem asi měla jinou knihu ve zmíněných deskách. Neusmála jsem se ani jednou, a za jediný úspěch považuji, že hrdina i já jsme neskončili pod vlakem.
Přečetla jsem všechna hodnocení, i odkaz na recenzi, ve snaze nalézt něco, co já na těch 540 str.neviděla. Bohužel.
Pořád jen vidím chudáka, kt. se ne vlastní vinou stal obětí divného světa, plného úchylných a divných lidí, kteří ale za divného považují jeho.
Pokud právě on nebo pes, kočka či dítě nezvrací, chtějí to "udělat", případně se ptají kdo to komu udělal, pojídají nestravitelná jídla, vraždí druhé na potkání a ještě je soud osvobodí, mávají kreditkama, nakupují, cestují... ale vůbec nic tam není lidského.
Smrt na začátku mi přijde jako ohromná zbytečnost, jelikož se to na nikom vlastně vůbec nepodepsalo. Děti se jen zeptají, to udělal tatínek? Tatínek si žije v nějakém nobl santoriu, strýček zdědí všechny statky, a pak už to jen dělá s každým, kdo mu přijde do cesty. Děti jsou smutné, ale mají program na celý rok předplacen, jede se dál.
Já pořád doufala v hloubku, pak už jen v lidskost, ale nic. Dalo se to přečíst, od půlky prolistovat, ale nejsem asi ten správný konzument.
Naštěstí nemám nikoho ve svém životě, kdo by se jen trochu podobal osobám z tohoto románu. Díkybohu ne.

broskev28
27.12.2018 4 z 5

Souhlasím s komentářem orinka3, i když přiznám bez mučení, že úvodní stránky mě poněkud rozhodily a chuť ke čtení mě opouštěla. Ale zanedlouho jsem se v textu doslova"uvelebila" a užívala jsem si ho. Abych použila citát:
"Těžko se to popisuje, ale všechno, čeho jsem se děsil, se v mžiku rozplyne. Mám dojem, že tenhle pocit jsem ještě nezažil - jako by se zvedala temnota, jako by slunce vycházelo zpoza mraků - takhle doslovné a zároveň nezachytitelné to je."
Skládám velkou poklonu paní překladatelce, jakož i nakladatelství Host - žádné rušivé gramatické ani jiné chyby, text sedí jako ulitý, uvozovky skutečně uvozují jen přímou řeč a nikoli ještě následující odstavec, jak se poměrně často děje. Čtenář se může soustředit jen na vlastní příběh a užívat si ho, přemýšlet o něm. A že je toho spousta na přemýšlení, ať už je to Nixonův životní příběh, americký sen a realita, nebo naopak vzdálená africká vesnice.

orinka3
17.04.2018 5 z 5

Já nechápu ta špatná hodnocení! Jde o knihu, která patří k nejlepším, co se mi v poslední době dostaly do ruky. Kdybych si měla představit, jak hlavní hrdina vypadá, vidím Woodyho Allena. Člověk, který hledá místo v životě, upřímná výpověď poctivého mužského, který je vlečen událostmi v rodině i společnosti a chce si zachovat tvář. Román je psán formou, která mě uchvátila. V jedné holé větě je řečeno vše, na co by jiný potřeboval na dvě strany textu, a ještě by to nebylo ono. Nelze přeskakovat. Kdybych mohla dát hvězdiček víc, dala bych je všecky. Skvělá kniha, plná lidskosti, sarkasmu i obžaloby současného světa. Doporučuji všem náročnějším, kteří se také hledají.

asterixka
09.07.2017 4 z 5

Pokud se do čtení pustíte s dostatečným nadhledem, je to skvělá kniha, taková "irvingovka". Já se velmi bavila :)

Vendelína.čte
13.03.2017 5 z 5

Tak tato kniha se četla jedna báseň. Díky popisu myšlenek, psychického stavu postav jsem se do knížky začetla a nedalo se přestat. Na jednu stranu je to poněkud zvláštní příběh, ale když se nad tím člověk zamyslí, tak má určitou hloubku. Řekla bych, že to není zrovna odpočinková kniha, spíše na zamyšlení, ale za mě ano! :)

Lucik87
12.03.2017 2 z 5

Nedočteno. Čekala jsem trochu jiný žánr. Ok, místy úsměvné. Ale pak těch nešťastných náhod bylo nějak moc, ale jak již někdo zmínil...ten hlavní hrdina...to byl fakt debil. Nechápu, z jakého důvodu je knížka tak obsáhlá.

NikaMirka
01.01.2017 2 z 5

Tak krásně se četly recenze na přebalu knihy a takové trochu zklamání. Někomu se může zdát, že hlavní postava proplouvá životem s lehkostí, ale řekla bych, že to není proto, že by ten člověk bral život s takovým nadhledem, ale spíš proto, že to byl "idiot". Něčemu jsem se zasmála, ale že bych se při tom lámala v pase? To rozhodně ne. Knihu odkládám, jsme v půlce a zdá se mi, že se vůbec nic neděje. Rozjezd knihy dobrý, ale že by příběh ještě nabral na obrátkách? Pokud tím chtěl někdo říct, že k horšímu, pak měl samozřejmě pravdu.

JanaG.
14.07.2016 2 z 5

nedočetla jsem, byla docela nudná

čika
04.04.2016 2 z 5

Pri tejto knihe som mala celkom problem, ako ju chapat - pretoze ak by som ju mala brat vazne, tak ju odlozim po prvych 5 stranach a ako satira to zial tych vyse 500 stran neutiahne. docitane silou vole, je to hodne americke a mozno prave preto som sa neprehybala smiechom, ci co to slubovali recenzie na obalke knihy :-). a uplne posledna pripomienka - neviem, ci knihu cital aj nejaky muz, ale asi by som mala v jeho kozi dost problem sa s hlavnym hrdinom nejako stotoznit.

eloušek
07.03.2016 4 z 5

Kniha se mi líbila z toho důvodu protože na mě působila uklidnujícím způsobem...
Život hlavní postavy byl plný překážek ale presto se s nimi dokázal vypořádat,tak lehce až mi to přišlo nemožné.Kniha mi přišla hodně nereálná ale ráda jsem si jí přečetla poukazuje na to, že žádný problém není tak velký aby se nedal vyřešit.

stavinohova
28.02.2016 2 z 5

Ja vam nevim..... Jsem z knizky zklamana.... Zacatek dobry, pak 350stranek nic a pak asi 80poslednoch stran dobrych..... Me to nejak nenadchlo....

marketa6511
31.01.2016 4 z 5

Kniha si mě v knihkupectví našla... nemohla jsem se od ní odtrhnout, ani v knihkupectví, ani pak doma při čtení. Byly tam slabší pasáže, ale celkově jí vnímám jako velmi zdařilou, hodně k zamyšlení... v recenzích se píše, že pobaví, nebo že je těžko uvěřitelné, aby se toho tolik stalo jednomu člověku v jednom roce. Asi mám jiné životní zkušenosti, ale pro mě tam bylo jen pár míst k pousmání, a to, že se to v životě může semlít tak, že za rok jsme někým úplně jiným, s tím mám životní zkušenosti bohaté a je pro mě taková změna uvěřitelná.

Evelynn
05.01.2016 5 z 5

Velice mě to překvapilo. Původně jsem za tímhle názvem asi čekala trochu něco jiného, ale po pár řádcích jsem se chytla a se zájmem čekala co z toho vlastně vyleze :-). Nedá se říct, že by se tato kniha četla jedním dechem, možná ani nemusela být tak tlustá, ale něco na ní je... Vnitřní idea a to, co se ukrývá mezi řádky se mi asi líbilo nejvíc. Celý příběh, všechny zvraty, stupidity a blbost hlavního "hrdiny" je dokonale vyvážená nábojem a pohnutkou k přemýšlení o životě. Doporučuji přečíst.

kika 13
09.12.2015 4 z 5

Nemyslím na všechnu tu bídu,ale na velkolepost,která nepomíjí.Vyjděte do polí,do přírody a do slunce,jděte ven a hledejte štestí v sobě a v Bohu.Myslete na krásu,která se znovu a znovu otvírá uvnitř vás i okolo vás a budte štastni.
Kéž je nám všem odpoštěno.
Hodnotím knížku jako obohacující a nutnou k přemýšlení p ři čtení.Jen těch stránek bylo podle mě až zbytečně moc.

lightka
20.09.2015 3 z 5

Ze začátku jsem nevěděla, co si o knize mám myslet. Přišla mi jako jedna velká satira. Že by se člověku stalo tolik za jeden rok? To je velmi nepravděpodobné. Na druhou stranu to byl takový oddech, rozhodně vtipné, ale knihu se musí brát s velkým nadhledem.

Hella
17.09.2015 3 z 5

První 2/3 milá a chvílemi vtipná blbina na dobré odreagování se. Poslední část (od bar micva) blbina otravná a nevěrohodná.

Šánka
15.08.2015 4 z 5

Je to zvláštní kniha. Ne, že by se mně do ní nedařilo začíst, je v počátku dost akční a začíná rodinnou tragédií, ale spíš později jsem nevěděla, jak ji brát, kam mě zavede, než mě úplně chytla.
Jeden rok života univerzitního profesora po této tragédii, jak se popere s novou situací, a že by i zkušená matka měla dost, natož takový suchar !
Při čtení se určitě mockrát zasmějete, ale i zamyslíte nad životem, jestli je možné odpustit nejen druhým, ale i sami sobě.

magnolia
13.06.2015 3 z 5

Váhám mezi 3 a 4, docela silná kniha byla přečtená velmi rychle. Rozhodně se nebudete nudit (možná jen občas "u Lincolna"), kniha je nabitá dějem a to, co od prvních stránek zažívá hlavní hrdina, by málokdo vydržel - a navíc s takovým nadhledem (ten je ale právě sympatický). Začátek byl opravdu dramatický a hrdina se mi líbil, postupně jsem stále častěji pochybovala o reálnosti všeho, co zvládá (rychlé zotavení, akční situace, vztah k dětem...) . Je to prostě hodně americký román, jen si sama myslím, že méně (dramat, postav, ušlechtilosti,...) by bylo více.

Autorovy další knížky

A. M. Homes
americká, 1961
2015  68%Kéž je nám odpuštěno
2008  57%Tato kniha vám zachrání život

Kniha Kéž je nám odpuštěno je v

Přečtených68x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených5x
Knihotéce29x
Chystám se číst45x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x