Kerberos: Vlk ve stádu

Kerberos: Vlk ve stádu https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60113/bmid_kerberos-vlk-ve-stadu-uPp-60113.jpg 4 18 3

Vládci diamantu série

< 2. díl >

Druhá kniha tetralogie Vládci diamantu. Čtyři planety Wardenova diamantu, čtyři světy, jejichž postavení je unikátní v rámci Konfederace i celého vesmíru. Právě odtud však hrozí galaktické říši nebezpečí v podobě mimozemšťanů. Je možné, že na Kerberu, druhé planetě této prazvláštní sluneční soustavy, najde další agent odpověď. Odsouzenkyně Qwin Zhangová se vydává na svou misi, aby zabila vládce planety. Ale jak najít vlka ve stádu, když na Kerberu jsou lidé schopni vyměňovat si i těla... Tetralogie Vládci diamantu patří k nejčtenějším knihám amerického autora Jacka L. Chalkera. K přednostem cyklu patří dokonale promyšlený děj, který jakoby čtyřikrát začínal od počátku, a originálně rozvržený svět jednotlivých planet, kde osudově vládnou nezjistitelné Wardenovy organismy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Mustang
Originální název:

Cerberus: A Wolf in the Fold , 1982


více info...

Přidat komentář

Zelený_Drak
30.01.2024 2 z 5

(SPOILER) Technické prostředí Kerbera mi bylo o něco bližší než feudální ráj na Lilith. Měla jsem náladu spíše na sci-fi než fantasy a Lilith se fantasy nebezpečně blížila. Na začátku mě docela zarazilo, že se autor rozhodl, že musí nutně udělat stejný úvod. Bylo mi ale jasné, proč to udělal a že to tedy udělá i u zbylých dílů, kde už to přeskáču. Jakmile se děj posunul na Kerberos, už to bylo dobré.

Nejzajímavější na Kerberu není výměna těl jako taková, ale její společenské důsledky v dlouhodobém horizontu. Výměna těl umožňuje být skoro nesmrtelný. Ale má to odvrácenou stránku. Někdo nakonec vždy získá staré tělo, které už má poněkud krátkou životnost, že? Logicky se nabízí, že takový osud bude určen zločincům. Ale budete mít dost zločinců, kteří si zaslouží trest smrti nebo se to "zaslouží" bude nenápadně posouvat, až z toho bude skvělý nástroj k udržení diktatury? A bude těm zločincům mezi 15 a 30, aby jejich těla byla něčím, co chce řádný občan získat? A tak tu máme mateřství jako práci. Ale jakmile se pro něj jednou rozhodnete, už nikdy vám nedovolí dělat nic jiného. Každý rok jedno dítě, po roce odevzdat státu, když splníte kvóty, dostanete v době menopausy nové mladé tělo a pokračujete. Donekonečna. 40 % dětí je jen materiál na čerstvá těla. Rodina neexistuje. Lidé by zbytečně trpěli dilematy, zda přijmout nové tělo nebo ne, když by si více uvědomovali, že takové tělo nevyrostlo někde na stromě. A to by z nich dělalo horší občany Kerbera. Pěkná čistá dystopie. Důvod, proč knihu nehodnotím lépe je, že dějově je prostě příliš podobná prvnímu dílu.

ludek.n
12.08.2019 4 z 5

Druhá kniha vládců Diamantu začíná znovu úplně od začátku a nabízí stejné schéma jako její předchůdce. Po v podstatě identickém prologu, jaký nabízela Lilith, se začíná rozvíjet zcela nový, nicméně podobně nápaditý, příběh z dalšího z Wardenových světů. Základní struktura a postup rozvíjení zápletky jsou hodně podobné těm, které už známe z předchozí knihy, jenže reálie Kerbera celou dějovou linku postaví do úplně jiného, unikátního světla a připraví nám zcela nový zážitek. Ten je promyšlený do posledního detailu, a přestože je o něco komplikovanější a zamotanější než u předchůdce, pořád je to přímočará jízda, jak se patří. Kerberos, kde si lidé mohou ve spánku vyměňovat těla, mě opravdu bavil a asi bych mu přiřkl i plný počet hvězd, nebýt onoho úvodního „kopíráku“ a malinko zatměného finále, kde jsem se ztrácel v motivacích jednotlivých postav.


Disease
06.05.2019 4 z 5

Jiný svět a tudíž úplně jiné "bojové" prostředky. Pozadí opět parádní, jen to opakování věcí z první knihy na začátku by nemuselo být.

Autorovy další knížky

Jack Laurence Chalker
americká, 1944 - 2005
1996  79%Lilith: Had v trávě
2000  75%Mrož pro kybernet
2000  76%Půlnoc ve Studni duší
1996  81%Kerberos: Vlk ve stádu
2001  83%Charón: Drak před branami

Kniha Kerberos: Vlk ve stádu je v

Přečtených33x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce55x
Chystám se číst4x