Kentaur

Kentaur https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67263/bmid_kentaur-9rB-67263.jpg 4 89 12

Román amerického autora je jedním z nejkrásnějších děl o vztahu syna a otce, jedním z nejkrásnějších vyznání lásky k člověku. V průběhu tří dnů promítá autor v retrospektivě život podivínského učitele, člověka v praktickém životě neúspěšného, ale milovaného svými žáky, kteří v něm ctí člověka charakterově ryzího a laskavého. Děj příběhu zachycuje události ve městě a ve škole i učitelův poměr k vlastní rodině. Příběh samotný je podložen paralelou o moudrém kentauru Cheironovi, jehož osud srovnává autor s lidským osudem svého hrdiny.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Centaur , 1963


více info...

JankoStirbey
JankoStirbey
02.03.2024 3 z 5

Knihe som neprišiel na chuť, možno som ešte nedozrel, možno pre mňa Updike nie je.

Kabuky
Kabuky
22.07.2023 5 z 5

Perfektní kniha.


schillerter
schillerter
09.06.2023 5 z 5

Krásná kniha, která tak klidně plynula a vlastně se mi nechtělo ji odložit. Hltala jsem stránku po stránce. Ta řecká mytologie mi tam - a to mě mrzí, že musí říct- přišla až moc, stačilo by pár náznaků / symbolů. Ale i tak mě to neodradilo od čtení. Autor mě vtáhnul do té doby a já cítila ten leden - byť mrazivý, tak jej rozehříval vřelý vzah syna a otce...Bylo tam tolik detailů, které stálo zato nepřeskočit, ba jsem se k některým vracela. Kniha mi určitě utkvěla, i její postavy a jen tak nezapadne.

engelmar
engelmar
12.08.2021 4 z 5

Brilantně popsaný vztah otce a syna na každodenních maličkostech, všechny detaily tam do sebe zapadaly, v tom propojování s řeckou mytologií jsem se maličko ztrácel a místy to působilo spíše rušivě.

R47
R47
03.02.2021 5 z 5

Pro mě překvapení. Čtivá, útlá kniha, mytických rozměrů.

Ava365
Ava365
09.08.2020 4 z 5

Učitel, despotický otec.

PetrCepek
PetrCepek
12.12.2019 5 z 5

Kdo má rád anglosaskou literaturu a zároveň řeckou mytologii (jako já), nechť neváhá ani na okamžik, protože obojího se mu dostane vrchovatě.

freejazz
freejazz
10.01.2019 4 z 5

Updike ma nikdy nesklamal, je to stálica. do Kentaura som sa začítaval ťažšie, ale potom to šlo jedna radosť. pekné prirovnanie - súčasný učiteľ ako kentaur - akoby nepatril do tohto sveta a jeho všedných starostí...

jant02
jant02
03.12.2018 5 z 5

Mám rád knihy od Johna Updikea, jednak kvůli tomu o čem píše, ale hlavně kvůli tomu jak píše. Dokáže o všedních věcech psát nevšedním způsobem, každodenním situacím dokáže svým uměním propůjčit neopakovatelnou atmosféru.
Popisovat obyčejné maličkosti jako Updike dokáže málokdo. V Kentaurovi navíc zvedá pomyslnou laťku motiv řeckých bájí, který se s příběhem neustále prolíná a to takovým způsobem, že místy splývají v jedno. Ději, který se odehrává v několika málo dnech, to přidává na poutavosti. Je to nevšední a velmi osvěžující.
Neopomenutelná jsou autorova originální přirovnání, nad kterými nepřestávám žasnout.

-V dálce se pořád ještě modře a hnědě rýsovaly zalesněné pahorky, ale barvy byly vybledlé jako na leptech zhotovených už jen kvůli očištění desky.

-Nad námi, po nebi dosud příliš blankytném, aby se na něm udržely hvězdy, táhla na západ řídká, bledá oblaka tak bezhlesně, že to vypadalo, jako by jim zdání pohybu propůjčovalo otáčení země.

-Opoceným oknem hledí Minor na silnici, uzrálou auty, jež se ženou domů – podobá se obtěžkané větvi se světélkujícími plody.

-Jeho pohyby prozrazovaly tak cílevědomou a promyšlenou snahu zůstat nenápadný, že přivábil pozornost nás všech.

Kentaur patří k tomu nejlepšímu, co jsem prozatím četl.

smazenaryba
smazenaryba
18.08.2017 5 z 5

Príbehovo útle dielko, no za to až do prasknutia naplnené myšlienkami a emóciami.

Pri čítaní Kentaura som mal občas pocit, že kniha nebola ani písaná, ale že bola na stránky vyliata, tak mohutný a neustávajúci je prúd obrazov a myšlienok, ktorý sa na čitateľa valí.

Zdrojom týchto obrazov sú pri tom takmer výhradne každodenné momenty a situácie, pri ktorých som mal často krát pocit, že verne opisujú mnou samým zažité momenty. Za všetky spomeniem scénu, kde hrdina (aké zvláštne pomenovanie pre ktorúkoľvek postavu tejto knihy) opisuje pocit, keď si jazykom prechádza po čerstvej rane práve vytrhnutého zubu. Autorova schopnosť živo opísať podobné momentky je nevídaná.

Či už sa na knihu budete pozerať ako na štúdiu vzťahu otca a syna, na opis života v neľahkých podmienkach, či prehliadku pocitov, emócií (a taktiež pachov, chutí, ba až zrakových vnemov), každý si v nej niečo nájdete. Kentaur je priehrštie čriepkov života, v ktorom si každý nájde ten svoj.

Ps.: Dík za ďalší skvelý typ Tóru.

babicka_amalka
babicka_amalka
13.02.2017 5 z 5

poněkud smutné, ale krásné čtení

Pišingr
Pišingr
28.04.2014 3 z 5

Zdánlivě všední příběh získává na hloubce právě srovnáním s mytologickými postavami. Důmyslné! Ráda bych se ke knize ještě vrátila, protože se v ní jistě pro mě skrývá ještě mnoho ukrytých významů.