Ohnivý sloup

Ohnivý sloup https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383017/bmid_ohnivy-sloup-63baf5ab2bc02.png 4 413 128

Po Pilířích země a Na věky věků, celosvětově oblíbených historických ságách od bestselleristy Kena Folletta, přichází Ohnivý sloup, třetí rozvětvený příběh zasazený do anglického městečka Kingsbridge, příběh mocných panovníků i jejich nepostradatelných pomocníků, příběh plný intrik, vražd a zrady, ale také lásky, přátelství a naděje. Píše se rok 1558 a Evropu sužují náboženské konflikty. Osmnáctiletý Ned Willard ale v tuto chvíli netouží po ničem jiném než oženit se s Margery Fitzgeraldovou. Jejich vztahu však není přáno, a tak Ned odchází pracovat pro princeznu Alžbětu. Ve chvíli, kdy se Alžběta stane královnou, obrátí se proti Anglii celá Evropa. Chráněná oddanou skupinou nápaditých špehů a odvážných tajných agentů lpí na svém trůnu i zásadách. Skutečný boj totiž staví ty, kdo věří v toleranci a kompromis, proti tyranům, kteří všem ostatním vnucují své názory – ať to stojí cokoli…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

A Column of Fire , 2017


více info...

Neo1tex
Neo1tex
13.02.2024 3 z 5

Mám pocit, že u třetí knihy už Follettovy znatelně docházel dech. Kniha není ani zdaleka tak strhující, jako předcházející dva, resp. tři díly. Příběh nedosahuje takové hloubky, je vyprávěn s mnohem menším zaujetím, uspěchaně a často je odbyto na pár stránkách to, co by v předchozích knihách vydalo na kapitoly. Je mi to docela líto, protože tahle série je fantastická a tohle bylo smutné a nenaplněné loučení.

Anet2106
Anet2106
30.12.2023 5 z 5

Další skvělé dílo Folletta. Moc se mi líbilo jak autor přiblížil tuto zajímavou etapu historie. Autor popisuje klíčové události doby, ale i běžné životy obyvatel. Líbilo se mi, že ukázal, že i když řádily náboženské konflikty, tak běžní obyvatelé byli často nábožensky tolerantní. A poslední kapitola byla jen třešničkou na dortu, která mě absolutně navnadila na další díl!


Yvy70
Yvy70
13.11.2023 5 z 5

Ken Follett je prostě mistr , přestože je kniha velmi objemná, přečtete jí jením dechem. Líbí se mi styl, kterým Follett vypráví příběhy, založené na historických faktech. Je to napínavá a poutavá kniha, stejně tak, jako její 2 předchozí díly. Náboženský konflikt, který se řešil nejen v Anglii vás nutí k zamyšlení, jak složité a neklidné toto období bylo. Někteří čtenáři Folletta odsuzují, že má jasně určené, kdo je zlý a kdo dobrý hned od začátku, kdy začnete číst a ,že na konci je vždy happy end , ale myslím, že u románů se to tak nějak očekává . Je skvělé, že i další díl úspěšného románu Pilíře země je stejně dobrý a udržuje si stejnou kvalitu. Mohu jen doporučit, budete si přát, aby vyprávění nikdy neskončilo.

Artim
Artim
27.10.2023 5 z 5

Vždy, když se pouštím do dalších dílů rozečtené série, jdu do toho s mírnou obavou, že se autorovi už nepovede přiblížit se prvnímu super zážitku. A skutečně druhý díl (Na věky věků) nedosahoval takových kvalit jako jednička. Proto i zde jsem byl trochu skeptický. Naštěstí, zbytečně!
Trojka byla naprosto skvělá. Měla široký záběr a hodně reálií a co mě potěšilo, explicitní a hrubé sexuální výjevy tentokrát autor potlačil a zůstal jen u náznaků, čímž dílu pomohl.
Celkově velice povedená práce. Už se opět těším na čtyřku, se kterou už nebudu tolik otálet!

Paulika419
Paulika419
20.10.2023 4 z 5

Souhrn všech důležitých událostí v podobě románu ze 16 století.Neodmyslitelně k nim patří nástup Alžběty I na trůn,vyvraždění hugenotů a poprava Marie Stuartovny.Pan Follet výborně popsal začátky nového protestanského náboženství a citlivě je vložil do románu z řadou hrdinů.Naopak odsoudil počínání katolíků,kteří se podíleli intrikami na jejich likvidaci.Obě křesťanské náboženství si udržely svoji víru a je překvapující v jakém souladu žijí nyní.

Richisa
Richisa
18.09.2023 4 z 5

Napínavé čtení sledující společenský vývoj a dějinné události 16. století. V dějinách Anglie se příliš neorientuji, takže pro mě některé pasáže byly obohacující i co do všeobecného přehledu. Myslím, že jsem našla dalšího oblíbeného spisovatele.

Vlašule
Vlašule
13.08.2023 5 z 5

Bala jsem se, jestli i po těch letech mě dokáže Ken Follet a Kingsbridge zaujmout. A taky, co si budeme nalhávat, je to pořádná bichle, to už musí být zaujetí!
A ono to tam bylo Ken Follet prostě umí. Moc děkuji za další příběhy z Kingsbridge.

MonikaV
MonikaV
13.07.2023 5 z 5

Doporučuji, jako vždy, Follett nezklamal.

Wladimirski
Wladimirski
02.07.2023 5 z 5

Ken Follett je mistr pera, obzvláště pak v kategorii historických románů. Ohnivý sloup je dalším skvělým dílem. Realistický příběh se skutečnými i fiktivními postavami sledující jejich i společenský vývoj po několik desetiletí, tentokrát okořeněný i napínavými dobrodružnými pasážemi. Oceňoval jsem průběžné opakování "kdo je kdo", jelikož množství postav je vskutku nemalé a stránek mnoho. Plnotučných 5 hvězdiček.

burilltomas
burilltomas
18.06.2023 5 z 5

opět skvělé!:)

Pavlaj
Pavlaj
16.06.2023 5 z 5

Skvělý historický román z doby, kdy myšlenka náboženské tolerance byla vnímána jako příliš radikální.
Od prvního dílu se hodně liší. Zatímco Pilíře země popisovaly stavbu katedrály v Kingsbridge a osudy jejích stavitelů, tady se přesouváme do vysoké politiky. Sledujeme dění na anglickém nebo francouzském dvoře, úklady a pikle katolíků i protestantů a velké dějinné události: Bartolomějskou noc, porážku španělské Armady, popravu Marie Stuartovny. Hodně lokací a velké množství postav vyžadují při čtení pozornost, ale stojí to určitě za to.

stanislava9718
stanislava9718
09.06.2023 4 z 5

Navazující třetí díly je jiný, než první a třetí díl. Pokračování čtení už mě tolik nezatáhlo do děje, musela jsem po přečtení té a té části hledat ve Wikipedii a ujasnit si některé historické údaje, i když jsem si vědoma, že autor napsal pokračování historického románu.

bernadeta9876
bernadeta9876
06.06.2023 3 z 5

S Kenom Follettom to bolo moje druhé stretnutie.
Píše pútavo, zaujímavo kĺby históriu s fiktívnymi postavami, dej je naozaj svižný s intrigami, zradami, láskou...
A bolo by z mojej strany aj vyššie hodnotenie, ale na takom priestore aký využíva by som oceňovala lepšiu prácu s postavami.
Sú príliš šablónovité, čierno-biele a niektoré majú až veľmi wtf. motivácie. A že ma niektoré svojou prílišnou naivitou štvali ani nevravím. Žiadna mi nesadla a žiadnej som tak úplne nefandila. A dokonca mi niektoré prišli zbytočné (Barney).
A síce som Piliere Zeme čítala dosť dávno, tam si nepamätám takéto veľké "ale" pri čítaní a celkovom dojme.
Čiže, za mňa priemer.

Standa24
Standa24
08.05.2023 5 z 5

O královně Alžbětě a její době toho již bylo napsáno a natočeno mnoho. V tomto románu se zdařile prolíná historická fikce s reálnými postavami a událostmi. Autor věnuje dost prostoru nejen dění v Anglii, ale také ve Francii, Španělsku, Nizozemí a Novém světě, což pomáhá čtenáři pochopit tehdejší náboženské konflikty mezi katolíky a protestanty v širším kontextu. Závěr knihy naznačuje, že bychom se mohli dočkat i dalšího pokračování série, jejímž společným jmenovatelem je město Kingsbridge.

magic11
magic11
19.04.2023 5 z 5

a už jsem v tom zase lítala. S velkým odstupem od prvních dvou dílů, ke kterým se teď ráda vrátím. Donutila mě prohledat wikipedii, trošku nastudovat královny Alžbětu i Marii Tudorovnu a pár historických událostí, které se mi vykouřily.... Follett prostě neomrzí. Kdo ještě nečetl Nikdy, vřele doporučuji. V kontextu dnešních dní fakt reálně hrozivé

Pawlisman
Pawlisman
23.03.2023 4 z 5

Vlastně je fajn, že je třetí díly jiný, než dosti si podobné 1.+2. Ale někde v půlce jsem již odložil, už mě tak netáhlo, pokud nejste u knihy v kuse, tak více postav a dějů je na škodu, nemluvě, že sice jsou někdy úseky napínavé, ale často však nikoliv a to celkovému rozkouskování nepřidá. Půjdu čas věnovat vznešenějí četbě :)

Shardlake
Shardlake
12.03.2023 4 z 5

Knihu jsem četla podruhé, kdy jsem si zopakovala i všechny předchozí díly série a musím přiznat, že nyní mne zaujala více.
Děj knihy popisuje hlavně sváry mezi katolíky a protestanty, války mezi Anglií, Francií, Nizozemím a Španělskem. Být ve službách královny Alžběty I. není snadné, tak jako není snadné být na straně španělského krále Filipa, který chce prosadit v Anglii katolictví. Jak vše dopadne, ať zjistí čtenář sám po přečtení této pěkné historické knihy.

netopýrek1985
netopýrek1985
18.02.2023 5 z 5

Páni to byla jízda. Bylo to moc krásný. Měla jsem strach, že mě to bavit nebude. Ty tlustý bichle, ale páni. Opravdu to stálo za to je přečíst

PetaZ
PetaZ
12.02.2023 4 z 5

Docela me mrzi, ze tento dil uplne unikal podstatou tematu teto serie, presto se mi kniha libila, i kdyz bych byla rada, kdyby se popisoval rozvoj mesta a jeho obyvatel..

Lálin59
Lálin59
05.02.2023 4 z 5

Nádherně napsané. Jenom jsem se občas ztratil mezi množstvím postav a jejich začleněním do děje. Ale přesto krásná sága zasazená do poměrně složité a nepřehledné éry evropských dějin.