Keltské křesťanství

Keltské křesťanství https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49679/mid_keltske-krestanstvi-64i-49679.jpg 5 4 1

Jak již název napovídá, věnuje se publikace Gorazda J. Vopatrného významnému a zajímavému tématu křesťanství u Keltů v raném středověku. Pojednání o autentickém duchovním životě v keltském prostředí začíná líčením života a působení starých druidů. Dále se čtenář seznamuje se dvěma významnými keltskými světci - sv. Patrikem a sv. Columbou. V následujících kapitolách autor ukazuje, jak se díky působení řady duchovních začalo od 6. století keltské křesťanství postupně rozšiřovat v oblasti severního Atlantiku a na evropském kontinentě. Nechybí ani rozbor bohoslužebného života keltských křesťanů a keltského křesťanského umění. Závěr knihy je věnován specifické intelektuální kultuře keltského křesťanství.... celý text

Přidat komentář

Anjin
22.03.2023 3 z 5

Vnitřně dosti nekoherentní, je vidět, že jde o slepené články, které byly postupně vydávány na sobě. Snad i kvůli tomu jsem postrádal poněkud syntetičtější pohled na celkový vývoj keltského křesťanství. A po celou dobu mě tahalo za uši (obrazně řečeno) používání výrazu monastýr. Chápu, že pro autorovu církevní tradici je to typické, ale, ať se na mě nikdo nezlobí, iroskotské (či keltské) křesťanství je západní církevní tradice, ba dokonce se dá říci katolická, a je tedy vhodnější používat výraz klášter.

Na druhé straně tomu nelze upřít informační hodnotu, téma je u nás stále dosti terra incognita (za sebe musím ocenit například pasáž o keltských hymnech, ale takových objevných pasáží je zde vícero). A vlastně se celkem těším na "Podivuhodný svět keltského křesťanství", protože věřím, že to bude mnohem ucelenější kniha.